Zomertijm de Provence is net als gewone tijm een onmisbaar kruid in de keuken. Deze kleinblijvende plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Zomertijm is minder winterhard als gewone tijm, maar groeit sneller en wordt minder snel houtig en daardoor gemakkelijker in zijn geheel te gebruiken in gerechten. De kleine blaadjes van deze soort ruiken heel erg lekker en smaken ook heerlijk.
Zomertijm heeft verschillende medicinale toepassingen. Zomertijm wordt van oudsher gebruikt tegen Reuma, maagkrampen, slapeloosheid, Astma, longziekten, verlamming, hoofdpijn en koliek. Zomertijm is ook bloedzuiverend, griepbestrijdend en maagversterkend. Zomertijm wordt ook gebruikt als antihoestmiddel. Zomertijm wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met lamsvlees, rundvlees, varkensvlees, eieren, kaas, pasta, soepen en aardappelen. Zomertijm is ook een belangrijk onderdeel van Provençaalse kruiden en van een bouquet garni. Zomertijm wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, pastagerechten, marinades, bij wild, in soepen, salades, aardappelgerechten, eiergerechten (omelet) en in kruidenboter. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Franse, Italiaanse, Spaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische, Engelse en Nederlandse keuken. Zomertijm kan worden meegekookt in de gerechten. Zomertijm wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde zomertijm is sterker van smaak. Van zomertijm worden de blaadjes gebruikt of zomertijm wordt in z'n geheel aan een gerecht toegevoegd. Zomertijm wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Deze thee wordt gebruikt tegen verkoudheid, hoest, keelproblemen en ter versterking van de gezondheid. Zomertijm kan ook worden toegevoegd aan een voetenbad of aan een kruidenbad. Zomertijm werkt dan kou verdrijvend, tegen vermoeidheid en ontspannend. Zomertijm wordt dus op veel verschillende manieren gebruikt. Dek de planten in het najaar af met bijv. een stroolaag of een mulch om bevriezing te voorkomen. Zomertijm bloeit met roze tot witte bloemetjes. Niet winterharde meerjarige.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 23 - 28 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni (zie tekst)
Binnen zaaien kan vanaf maart tot april. Zaai in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai spaarzaam en oppervlakkig en bedek de zaden met een dun laagje potgrond. Tijm is namelijk een lichtkiemer. De zaden hebben ook veel warmte nodig om te kiemen. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur en laat de temperatuur vooral 's nacht niet dalen. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potjes. Laat deze potjes vanaf begin mei ongeveer 14 dagen overdag in de zon buiten staan om af te harden. Hierna kunnen de jonge plantjes, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, buiten op een zonnige plaats worden gezet. Houd 23 - 28 cm aan.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Bij zaaien in rijen ongeveer 45 cm ruimte tussen de rijen aanhouden. Zaai spaarzaam en oppervlakkig. Dek de zaden af met een laagje grond van ongeveer ½ cm. Als de plantjes 5 - 7 cm hoog zijn moeten ze worden uitgedund zodat er rondom ong. 23 - 28 cm ruimte is. Tijm moet op een zonnige plaats met zanderige, kalkrijke grond met een goede afwatering worden geplant.
Oogst tijm in het 1e jaar slechts 1 keer, daarna kunt u tijm 2 keer per jaar oogsten. In juni voor het eerst en de 2e keer niet later dan eind augustus. Knip de takjes tijm van de planten af met een schaar. Knip regelmatig om doorgroeien te bevorderen. Bedek de plantjes met stroo of mulch in de winter om ze te beschermen tegen vorst en kou.