Wortelpeterselie Bardowicker is een peterseliesoort die speciaal voor zijn wortel wordt gekweekt. De lange, slanke, witte wortel lijkt uiterlijk veel op de wortel van de pastinaak, maar de wortelpeterselie is kleiner en slanker. De wortel smaakt licht naar peterselie en heeft de knapperigheid van pastinaak en het blad smaakt net als bladpeterselie.
Gebruik de wortel fijngesneden in stamppotten, stoofschotels en soepen. Het blad kan gebruikt worden net als peterselie in soepen, sauze. Ook kan het blad op het laatst toegevoegd worden aan stoofschotels en ovengerechten. Deze zogenaamde "vergeten groente" is gemakkelijk te kweken, heeft geen last van allerlei ziektes en kan goed worden bewaard d.m.v. inkuilen.
Voorweken: 12 - 24 uur
Buiten zaaien onder glas: februari - maart
Buiten zaaien: april - juni
Kiemtijd: 28 - 35 dagen
Kiemtemperatuur: 5 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Afstand tussen rijen: 15 - 20 cm
Plantafstand: 20 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: oktober - december
Binnen zaaien kan vanaf half februari in een koude bak in zaaitrays of binnen in de huiskamer in zaaitrays met deksel. Om het ontkiemen gemakkelijker en sneller te laten verlopen, kunt u 12 uur voor het zaaien, de zaden in wat lauwwarm water voorweken. Vul de trays met fijne stek en zaaigrond eventueel vermengd met wat zand voor een goede afwatering. Om het verdelen van de fijne, kleine zaadjes wat gemakkelijker te maken kunnen ze worden vermengd met wat droog zand. Zaai dun en verspreid de zaden zo gelijkmatig mogelijk over de stek en zaaigrond. Breng hierna een laagje zaaigrond van ½ cm aan en druk alles voorzichtig aan. Geef vanaf de onderkant water als dit mogelijk is om de zaden niet te verstoren. Als dit niet mogelijk is kan er voorzichtig wat water worden gegeven met een plantensproeier. Plaats het deksel op de trays. Zet de trays hierna in een koude bak of op een lichte plaats bij kamertemperatuur, maar niet in de vensterbank. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Dun de plantjes na 2 - 3 weken uit en plant ze in de vollegrond op een zonnige plaats met diep losgemaakte grond. Houd ongeveer 20 cm ruimte aan tussen de plantjes en zorg voor een goede afwatering. Houd goed vochtig tijdens de kieming, maar niet te nat.
Buiten zaaien in de volle grond kan vanaf april, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai op een plek, waar geen verse mest op is aangebracht, in de volle zon met goede afwatering. Maak de grond tot zeker 30 cm diep goed los. Maak een recht geultje van ongeveer 1 cm diep en verspreid de zaadjes zo gelijkmatig en dun mogelijk in deze geul. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond van ongeveer ½ cm . Houd de zaden vochtig en goed onkruidvrij. Zaai meerdere rijtjes op ongeveer 15 - 20 cm afstand van elkaar.
Oogst het blad van de wortelpeterselie naar behoefte, maar zorg ervoor dat er voldoende blad aanwezig blijft, vooral in het midden van de wortel, zodat de wortel kan doorgroeien. Oogst de wortel vanaf oktober door hem voorzichtig met een riek omhoog te halen. De wortel kan net als wortels en bietjes worden ingekuild om hem te bewaren. Bardowicker heeft weinig last van ziektes, maar muizen en konijnen kunnen wel een probleem zijn tijdens de kweek. Kweek wortelpeterselie niet naast slasoorten omdat deze soorten elkaars groei verzwakken. Goede buren voor wortelpeterselie zijn bonen en asperges.