Winterwortel Berlikumer 2 is een biologisch gekweekte wortelsoort. Het is een heerlijk zoete, slanke en lange wortel. Hij heeft weliswaar meer tijd nodig om te groeien dan andere wortelrassen, maar de uitstekende smaak en het feit dat hij goed te bewaren is, maken het meer dan waard. Oogst deze wortel vanaf september t/m november. Bewaar de wortel op een vorstvrije en donkere plaats (inkuilen zie de zaaihandleiding). U kunt de wortels ook kort blancheren en hierna invriezen.
Wortel is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Wortel bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Ook bevat wortel de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Wortelen bevatten ook veel vezels en weinig calorieën. U kunt wortelen koken, stomen, stoven, bakken, wokken, grillen, rauw eten als gezond tussendoortje of snack en in de oven bereiden. Wortel smaakt heerlijk in combinatie met: kip, rundvlees, zalm, laurier, tijm, varkensvlees, lamsvlees, noten, appel, eieren, aardappelen, limoen, kaneel, komijn, rode peper, kurkuma, kaas, mierikswortel, uien, bieslook en slagroom. Ook smaakt wortel heerlijk in combinatie met andere groente zoals: paprika, sla, prei, erwten, champignons, bleekselderij, tomaten, courgette en bosui. U kunt wortelen ook toevoegen aan soepen, pastasauzen, stamppotten, stoofgerechten en salades. Niet winterharde eenjarige. Grootte: 20 - 25 cm.
Buiten zaaien: maart - eind mei
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 13 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Afstand tussen de rijen: 20 - 25 cm
Plantafstand: 5 - 10 cm
Uitdunnen plantjes: 2 - 3 weken na ontkieming
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: september - november
Buiten zaaien onder bedekking kan vanaf maart. Wortels worden niet binnen voorgezaaid, omdat het tere wortelstelsel niet tegen verplanten kan. Zaai dun en bedek de zaden met een klein laagje zaaigrond. Dek de grond af met vliesdoek en doe hierover heen doorzichtige afdekfolie (flodderfolie) met gaatjes erin. Houd goed vochtig en lucht elke dag het zaaisel door het doek ongeveer 15 minuten per dag te verwijderen. Verwijder vliesdoek en folie zodra de zaailingen opgekomen zijn. Dun de zaailingen uit op 5 cm voor dunne wortelsoorten en 10 cm voor dikkere (winterwortel) soorten.
Buiten zaaien in de volle grond kan vanaf midden april, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond en maak de grond goed los tot een diepte van 25 - 30 cm. Hierdoor kunnen de wortelen mooi lang en recht omlaag groeien. Geef geen extra mest, omdat dit zorgt voor harige, gespleten en slechte wortelen. Het is belangrijk om de plek waar gezaaid is goed te markeren omdat wortelzaad heel klein en vaak donker is, zodat het na het zaaien niet meer opvalt op de grond.
2 - 3 weken na het ontkiemen van de zaadjes moeten de plantjes uitgedund worden op 5 - 10 cm. Geef regelmatig water en wied het onkruid om een goede groei van uw wortelen te bevorderen. Oogst de wortelen door ze voorzichtig met een riek omhoog te halen. Oogst alle wortelen tegelijkertijd omdat tussentijds oogsten wortelvlieg kan aantrekken. U kunt uw wortelen een paar dagen bewaren in de koelkast. Wortel kan goed worden ingevroren. Snij de wortelen in kleine stukjes en blancheer deze ongeveer 2 minuten. Na het blancheren laten afkoelen in koud water met ijsblokjes. Hierna kunnen de wortelen worden ingevroren. Op deze manier kunnen ze langere tijd worden bewaard. Winterwortels kunnen ook bewaard worden in houten kisten gevuld met vochtig zand. Hiervoor moet het loof van de wortels worden afgedraaid. Begin met een laag zand in de kist, daarop 1 laag wortels en daarop weer zand. Eindig met een laag zand. Pas op voor muizen. Bewaar de kisten met wortels op een donkere, vorstvrije, koele plaats.