Wilde kruiptijm is een groenblijvende meerjarige plant met een bossige en lage groei. Wilde kruiptijm wordt ook wel kleine tijm genoemd. Wilde kruiptijm is een lid van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae) net als: Steentijm, Kruiptijm, Grote Tijm, Tijm, Zomertijm, Hennepnetel, Hyssop, Munt, Basilicum, Kattenkruid, Marjolein, Oregano, Bonenkruid, Salie, Glidkruid, Lavendel, Dovenetel, Rozemarijn, Amander en Citroenmelisse. Dit zijn over het algemeen kruiden die allemaal een bepaalde hoeveelheid aromatische olien bevatten. Wilde tijm bloeit met roze, paarse tot lilaroze bloemetjes. Het blad is klein rond en donkergroen. Zowel de bloemetjes als het blad zijn zeer smaakvol en heerlijk geurend. De kleinblijvende plantjes verspreiden zich gemakkelijk en zijn dus zeer geschikt als heerlijk geurende bodembedekker. Wilde kruiptijm kan ook gewoon in de keuken worden gebruikt. Gebruik de blaadjes van deze tijm in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, pastagerechten, soepen, in marinades, in salades, bij aardappelgerechten, in gerechten met ei (bijv. omelet) en in kruidenboter. Kruiptijm is ook heerlijk in combinatie met lamsvlees, rundvlees en met kaas.
Wilde kruiptijm komt oorspronkelijk uit de bergen van Europa. Hij komt ook zeer beperkt voor in Nederland. Hij is ons land bekend als een zeer bedreigde soort en hij staat dus ook op de rode lijst. Het is een rotstuinplant die goed op zeer arme, droge en stenige grond kan worden gehouden. De plant heeft een zeer zonnige en beschutte plek nodig. Hij kan ook zeer goed tussen tegels, grit, grind, in voegen in de muur en tussen stapelmuren en op een stenige bodem worden gehouden. Wilde kruiptijm kan ook zeer goed worden gebruikt om tussen tegels en tussen grit te worden geplant. Laat deze plant zeer goed opdrogen voordat er water wordt gegeven. Deze zeer winterharde meerjarige kan een temperatuur van – 25 ºC verdragen. Wilde tijm kan zeer goed in kleine groepjes of alleen worden gepland. Hij laat zich goed combineren met bijv.: Steenanjer, Geel Walstro, Grasklokje, Veldsalie, Engels Gras, Prachtanjer, Ruige Weegbree, Wilde Marjolein en Bevertjes. Zet deze plant op een zonnige plaats met goede afwatering en eventueel kalkhoudende grond. Deze bodembedekker is zeer aantrekkelijk voor bijen. Ook geschikt voor rotstuinen. Bescherm vooral de jonge planten goed tegen vorst door ze te mulchen. Oogst het blad van maart t/m oktober vanaf het 2e jaar na zaaien. Deze plant is zeer geliefd door bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Wilde tijm bloeit van juni t/m september. Winterharde meerjarige. Hoogte: 3 - 5 cm.
Binnen zaaien: maart - eind april of september - november
Buiten zaaien: midden mei - augustus
Kiemtijd: 15 - 30 dagen
Kiemtemperatuur: 13 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: zonnig met goede afwatering
Bloeiperiode: juni - augustus
Oogstperiode: maart - oktober (in het 2e jaar na zaaien)
Als kruiptijm gebruikt gaat worden om grote oppervlakken te bedekken is de beste methode om de plantjes binnen te zaaien en later in het jaar, nadat er geen vorst meer is, ze na een afhard periode van 10 - 15 dagen buiten te zetten. Zaai de zaden hiervoor in een zaaitray met goed vochtig gemaakte potgrond in het voorjaar of eventueel in het najaar. Zaai de zaden oppervlakkig en bedek ze niet met aarde omdat ze licht nodig hebben om te ontkiemen. Zorg voor voldoende licht, maar zet ze niet in direct zonlicht. Houd ze goed vochtig door ze te bedekken met bijv. huishoudfolie. Als een groot deel van de zaden ontkiemt is, kan het huishoudfolie worden verwijderd. Zodra de plantjes groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze eventueel buiten worden geplant als er geen vorst meer is, of worden overgepot in grotere potjes en verder worden gekweekt voordat ze worden buitengezet. Verwijder de bovenste blaadjes van elk plantje om ervoor te zorgen dat de plantjes meer zijwaarts gaan groeien dan omhoog. Houd de plantjes 30 cm apart. Zorg voor een zonnige standplaats met goede afwatering en kalkrijke en met compost verrijkte grond. Houd goed onkruidvrij en vochtig.
Het is ook mogelijk om direct buiten te zaaien. Deze methode is vooral geschikt als kruiptijm wordt gebruikt voor het opvullen van kleine plekjes in een border of andere kleine ruimtes. Zaai de zaden vanaf mei t/m augustus buiten op een zonnige plek met goede afwatering en kalkrijke en met compost verrijkte grond. Zorg dat er geen vorst meer wordt verwacht. Omdat de zaden zeer fijn zijn is het handig om ze te vermengen met wat zand zodat het zaad gemakkelijker verspreid kan worden en ook zichtbaar is waar is gezaaid. Bedek de zaden niet omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. Houd goed onkruidvrij en vochtig. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 30 cm. Eventueel kunnen de uitgedunde plantjes op een andere plek worden gezet.
Bedek de jonge plantjes in de wintermaanden met mulch om bevriezing te voorkomen. Knip de plantjes in het eerste jaar niet, maar wacht tot het 2e jaar om voorzichtig te knippen. Knip nooit te diep omdat tijm niet teruggroeit als er te diep wordt geknipt. Zorg dat er altijd nieuwe knoppen zichtbaar zijn en knip niet onder deze nieuwe groei. Oudere planten kunnen vanaf maart t/m mei worden opgegraven en worden verdeeld.