Wilde Kiwano wordt ook wel hoornmeloen of stekelaugurk genoemd. Deze oorspronkelijk uit Afrika afkomstige vruchtgroente heeft een opvallend, stekelachtig uiterlijk. Hij begint zeer lichtgroen en naarmate de vrucht rijpt wordt hij diep oranje. De wilde kiwano heeft lange, slanke dieporanje vruchten. De smaak is een combinatie van meloen, appel en limoen. Hij heeft een zuurtje met een beetje zoet. Het is een heerlijk exotisch uitziende vrucht die het in de kas in ons klimaat behoorlijk goed doet. Ze rijpen van groen met spikkels naar volledig diep oranje. Vruchten zijn ongeveer 10 cm lang. De wilde kiwano is familie van de komkommer. Deze plant heeft veel licht, warmte en beschutting tegen de wind nodig. Hij kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Hij heeft een heerlijke, smaak en heldergroen enigszins waterig vruchtvlees met vele pitjes erin.
Kiwano is zeer gezond. Het bevat o.a. vitamine A, B6, C en E. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en zink. Ook bevat deze gezonde vrucht veel anti-oxidanten, vezels en weinig calorieën. Kiwano kan worden gebruikt in salades, fruitsalades, toetjes, salsa’s, smoothies, ijs en allerlei andere gerechten. Kiwano is heel lekker in combinatie met: garnalen, mango, crème fraîche, limoen, citroen, amaretto, rundvlees, gehakt, kip, varkensvlees, yoghurt, krab, appel, tabasco, paprikapoeder, peterselie, mayonaise, papaja, meloen, ananas, olijfolie, laurier, tijm, jeneverbessen, rode wijn, witte wijn, haas, kiwi, hazelnoten, cayennepeper, basilicum, koriander, honing, slagroom, frambozen, eieren, suiker, mosterd, wijnazijn, bladerdeeg, watermeloen, aardbeien en peer. En andere groenten zoals: kropsla, tuinkers, bleekselderij, tomaten, paprika, sjalot, ui, knoflook en gemengde sla. Op een koele plaats (niet in de koelkast) kan een kiwano 2 – 3 weken worden bewaard. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 250 cm.