Waterspinazie (Kangkong) komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, India en Zuidoost-Azië. Hier worden de planten in voor hen ideale omstandigheden (zeer vochtige grond en hoge temperaturen tussen de 25- 35 °C) gekweekt. Het is een meerjarige plant die in ons Nederlandse klimaat alleen als een eenjarige kan worden gekweekt. Deze plant is geen familie van de spinazie, maar deze snelgroeiende, tropische bladgroente is familie van de Klimmende Winde en de Zoete Aardappel. Het is ook niet noodzakelijk om deze plant in het water te kweken, zolang de plant goed nat wordt gehouden kan hij op een zonnige, beschutte plaats buiten worden gekweekt. Waterspinazie wordt ook wel Kankong, Kancon, Kangkoeng, Kankoeng, Tong Chuai, Ong Choi, En Tsai, Yangze, Ong Choy en Waterwinde genoemd. Het blad van Waterspinazie is groen, lang en plat en de stelen van deze plant zijn hol. De smaak is een kruising tussen de smaak van spinazie en andijvie. Waterspinazie wordt veel gebruikt in de Aziatische en Surinaamse keuken. Er wordt gewaarschuwd dat deze plant invasief is, maar om dit te voorkomen kunnen de planten in grote bloempotten worden gekweekt. Let hierbij wel goed op dat de planten nooit uitdrogen. Ook is het mogelijk de bloemen te verwijderen zodat de planten geen zaden kunnen aanmaken. Het voordeel hiervan is ook dat de plant hierdoor doorgaat met lekker mals blad en stengels aanmaken.
Waterspinazie is zeer gezond en bevat de veel verschillende vitamines en mineralen. Namelijk vitaminen: A, B1, B2, B5, B6, B9 en C. En mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium, zink en zwavel. Er zitten ook nog een behoorlijk aantal verschillende aminozuren in deze groente en hiernaast ook nog eiwitten en koolhydraten en in deze groente zitten net als in veel andere bladgroentes weinig calorieën. Waterspinazie kan worden bereid als spinazie dus worden gesmoord, gestoomd of gewokt. Ook kan het jonge blad worden gebruikt in salades. Gebruik overigens niet de oudere stengels omdat deze zeer vezelig zijn. Waterspinazie kan het beste zo snel mogelijk na de oogst worden bereid. Het is wel mogelijk om deze groente 1 - 2 dagen (verpakt in een plastic zak of gewikkeld in vochtig keukenpapier) in de groentelade van de koelkast te bewaren. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 25 - 55 cm.
Voorweken: 6 - 12 uur
Binnen zaaien: april - mei
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 1½ - 2 cm
Plantafstand: 15 - 20 cm
Afstand tussen rijen: 30 - 40 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Dagen tot oogst: 60 - 90 dagen
Om de kiemtijd van de zaden van waterspinazie te verkorten, kunnen de zaden 6 - 12 uur voor het zaaien in water worden geweekt. Ondanks de naam Waterspinazie hoeft deze plant niet in water te worden gekweekt. Maar het is wel een exotische plant die normaal in een warm en vochtig klimaat groeit. Hij kan dus goed tegen hitte, maar niet tegen kou en droogte. Zowel de zaden, de zaailingen en de planten moeten altijd goed vochtig worden gehouden. Als de temperatuur onder 10 °C komt, stopt de plant met groeien. Vorst is helemaal funest, teveel vorst zorgt ervoor dat de planten afsterven. De ideale groeitemperatuur voor waterspinazie varieert tussen de 20 - 35 °C, waarbij de hoogste temperaturen zorgen voor de meeste groei.
Zaai de zaden vanaf april voor in potten gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond vermengd met vermiculiet. Zorg voor een hoge kiemtemperatuur (20 - 25 °C) die zo gelijkmatig mogelijk wordt gehouden. Een temperatuur lager dan 20 °C heeft geen zin. Zet de gevulde potten in een propagator om de temperatuur en de vochtigheid zoveel mogelijk te controleren. Laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Bevochtig de grond en de zaden met een plantenspuit. Waterspinazie zaden mogen namelijk nooit uitdrogen.
Omdat Waterspinazie niet tegen vorst kan, moet er worden gewacht met het buiten zetten van de planten totdat er geen nachtvorst meer is en de nachttemperatuur boven de 0 °C blijft. Zet de zaailingen vanaf midden mei of eventueel later in een koude kas op een zonnige plaats met goede drainage. Het is ook mogelijk om Waterspinazie buiten te planten op een zonnige, beschutte plaats met goede drainage. Vooral in het begin kan het even duren voordat de planten beginnen te groeien, maar bij dagtemperaturen rond de 22 °C zal de plant goed beginnen te groeien. Het is heel belangrijk om de plant altijd vochtig te houden. Let dus vooral bij droogte goed op dat de plant niet uitdroogt. Houdt de plant dus vochtig maar niet te nat.
Waterspinazie heeft net als alle andere bladgroentes een grote behoefte aan stikstof. Geef de planten elke week een bemesting met een vloeibare meststof zoals: tomatenvoeding. Van Waterspinazie worden het blad en de jonge stengels geoogst. Omdat deze plant familie van de Klimmende Winde is, groeit hij heel gemakkelijk in de hoogte. Dit kan worden voorkomen door vaak te oogsten want hierdoor maakt de plant steeds vers blad en jonge stengels aan. Het is al mogelijk om vanaf 60 dagen na het zaaien te oogsten. Eet het blad en de malse stengels zo vers mogelijk. Het blad kan eventueel ingewikkeld in bijv. vochtig keukenpapier 1 - 2 dagen worden bewaard in de groentela van de koelkast. Het is niet mogelijk om Waterspinazie in te vriezen. Omdat deze plant in ons klimaat niet winterhard is, wordt hij als eenjarige gekweekt.