Vleestomaat Purple Calabash is een biologisch gekweekte vleestomatensoort. Hij rijpt van groen met stevige ribbels naar donkerroze - chocolade met sterke ribbels. Deze vleestomaat is goed te bewaren en barst nauwelijks. Kan zeer goed worden gekweekt onder warme en droge omstandigheden. De tomaten rijpen na ongeveer 80 - 90 dagen. Kan zowel buiten onder een afdak als in de kas worden gekweekt. De vruchten kunnen per stuk wel 100 - 180 gram wegen. Sommige vruchten kunnen zelfs zwaarder worden. Het heerlijk smakende vruchtvlees is stevig met een heerlijke smaak en geur. Het vruchtvlees wordt lekker zacht naarmate deze vleestomaat rijper wordt. De smaak van deze tomaat is zeer complex maar wel duidelijk een heerlijke vleestomatensmaak met natuurlijk een licht zuurtje. Maar het zoet overheerst. Geef deze tomatenplant een stevige steun.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, als gevulde tomaat, op brood en in andere gerechten waarin u tomaat gebruikt. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat.Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 250 - 350 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.