Vleestomaat Copia is een biologisch gekweekte tomatensoort. Met veel lekker zoet vruchtvlees. Vleestomaat Copia is een kruising tussen Green Zebra en Marvel Stripe. Deze tomaat is vernoemd naar Copia, het Amerikaanse centrum voor voedinge, wijn en kunst in Napa Californië. Door het mooie en bijzondere uiterlijk en de heerlijk zoete smaak van deze vleestomaat is Copia hard op weg om een van de favorieten van Amerika te worden. Deze grote vleestomaat rijpt van groen naar roze met geelgroene - geelgouden gevlamde strepen. De licht geribbelde tomaten kunnen wel 200 - 400 gram per stuk wegen en een diameter hebben van 10 cm. Deze prachtige tomaten zien er aan de buitenkant al zeer mooi en spectaculair uit, maar aan de binnenkant zijn ze nog veel mooier. Het gouden vruchtvlees is doorspekt met rode, oranje, gele en roze strepen. Het lekker sappige en stevige vruchtvlees heeft een kenmerkende zoete tomatensmaak met een klein zuurtje. De planten hebben een onbegrensde groei. Redelijk late variant die na ongeveer 85 dagen rijp is.
Gebruik deze tomaat in salades, sauzen, soepen, op de boterham, in ketchup en in alle gerechten met tomaat. Deze tomaat heeft voldoende water, licht, warmte en ondersteuning nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Deze vrij late soort rijpt in ongeveer 65 dagen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 250 - 400 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.