Vezelhennep wordt regelmatig verward met marihuana. Ze lijken qua uiterlijk namelijk heel veel op elkaar. Maar vezelhennep kan volkomen legaal worden gekweekt. Vezelhennep wordt voornamelijk gebruikt als grondstof voor o.a. duurzame textiel, touw, brandstof, papier en supplementen zoals CBD-olie.
Het zaad van vezelhennep is een goede bron van eiwitten, bevat aminozuren en de vitamines B en E. En o.a. de mineralen zink en fosfor. Hierdoor zijn de zaden van vezelhennep zeer gezond en kunnen ze worden gebruikt als een vervanging voor vlees en soja. Olie gemaakt van de koud geperste zaden is ook zeer gezond omdat het veel essentiele vetzuren bevat en een bron is van omega 3, 6 en 9. Ook is het gebruik van koudgeperste vezelhennepolie goed de huid en haren en kan het helpen tegen artritis en ADHD. De zaden van de vezelhennep kunnen als snack worden gegeten, worden gebruikt als kruidenthee, als poeder worden toegevoegd aan maaltijden (niet verwarmd) en als kiemen worden toegevoegd aan maaltijden of salades. De vezelhennepolie kan worden gebruikt als vervanger van andere olie en zowel rauw worden gebruikt in bijv. salades als worden gebruikt in de bereiding van maaltijden. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 100 – 200 cm.
Buiten zaaien: midden april - begin juni
Kiemen: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 25 °C
Zaaidiepte: 1 - 2 cm
Zaaiafstand tussen de rijen: 30 - 60 cm
Plantafstand: 18 - 20 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: eind juli - begin augustus
Vezelhennep wordt altijd buiten gezaaid. Omdat het een zeer snelgroeiende plant is. Vezelhennep kan op veel verschillende soorten grond worden gekweekt. Maar het is belangrijk dat de wortels voldoende water ontvangen om verdroging van de wortels te voorkomen. Verdroging van de wortels leidt namelijk tot schade aan de plant. Daarom is de kweek op zandgrond vaak lastig omdat deze grond het water meestal te snel doorlaat. Ook kleigrond kan problemen opleveren omdat te natte grond de groei van wortels en de scheuten schaadt. Vezelhennep kan het beste worden gekweekt op losse, diepe grond die verrijkt is met organische materiaal en een Ph waarde heeft tussen 6 - 7½ Ph. Het is ook aan te raden als de Ph waarde van de grond te laag is om kalk toe te voegen.
Zaai vanaf midden april buiten, als de grondtemperatuur ten minstens 10 °C is. Hoe hoger de bodemtemperatuur, hoe sneller de zaden ontkiemen. Bedek de zaden met een laag grond van 1 - 2 cm. De zaden kiemen tussen de 10 - 14 dagen, dit is afhankelijk van de grondtemperatuur en de buitentemperatuur. Vooral in het begin zijn de zaailingen kwetsbaar voor eventuele vorstschade. Als de planten groter zijn, zijn ze beter bestand tegen vorst. Als u de planten kweekt om de zaden te winnen voor het maken van bijv. hennepolie, als voedzame snack of hennepzalf is een plantafstand van 18 - 20 cm voldoende. Vezelhennep is net als mais een windbestuiver. Dit betekent dat de planten door de wind worden bestoven. Het is dus belangrijk om de planten niet te ver van elkaar af te zetten. Geef vooral in het begin voldoende water. En houdt de planten goed onkruidvrij.
Voor het kweken van vezelhennep voor zaden is het belangrijk dat de planten bloemen krijgen. Omdat vezelhennep een korte dagplant is, ontwikkelen de planten bloemen als er minder dan 12 uur daglicht per dag is. De zaden rijpen meestal ongeveer 6 weken nadat de plant heeft gebloeit. Dit is het moment om de zaden te oogsten. Als u de zaden niet op tijd oogst worden de gerijpte zaden door de plant zelf op de grond gegooid om de zaden te verspreiden. Oogst de zaden door te toppen af te snijden. De rijpe zaden zitten in een bruin hulsje, dit hulsje moet worden verwijderd om de zaden te kunnen gebruiken en bewaren. Laat de zaden goed drogen in een goed geventileerde ruimte. De zaden kunnen op een koele, droge en donkere plek worden bewaard. Op deze manier zijn de zaden ongeveer 12 maanden houdbaar.