Venkel Brons is een zogenaamde bladvenkel en hij vormt dus geen knollen. Het wordt gehouden om het decoratieve, heerlijk smakende blad. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Bronzen venkel is zeer decoratief in de tuin. Deze goed winterharde, vaste plant is zeer decoratief in de tuin, moestuin of kruidentuin. Ook prachtig in een boeket of droog boeket. Hij trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan en deze plant is vooral zeer aantrekkelijk voor de Koninginnepage.
De bladeren hebben een lichte bronstint en een heerlijk zoete anijsgeur. Het verse blad en de gedroogde zaden worden ook gebruikt om kruidenthee van te maken. De zaden kunnen ook gebruikt worden in allerlei mengsels van kruidenthee. Gebruik het blad bij rundvlees, varkensvlees, vis, in salades, in sauzen, bij dressings, in kruidenboter en in allerlei andere gerechten. De zaden worden gebruikt in gebak, koekjes, voor de inmaak van komkommers en augurken en in kruidenazijn. Zet deze plant op een zeer zonnige en beschutte plek met goede afwatering. Winterharde meerjarige. Hoogte: 100 – 200 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juni of september - oktober
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 45 - 75 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Oogtsperiode blad: mei - november
Oogstperiode zaden: augustus - september
Bloeiperiode: juni - september
Zaai de zaden binnen of onder glas vanaf maart. Zaai in kleine potjes of stektrays 1 zaadje per pot of module. Dit omdat venkel zaailingen niet goed tegen verstoring van de wortels kunnen. Zaai in goed vochtig gemaakte zaaigrond. Houd goed vochtig en zorg voor een gelijkmatige temperatuur. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de jonge plantjes op een zonnige plaats met goede afwatering buiten worden gezet. Haal de zaailingen in zijn geheel uit de potjes of modules en verstoor de wortels zo min mogelijk. Houd een plantafstand van 45 - 75 cm aan.
Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst kan venkel ook buiten worden gezaaid. Zorg voor een zonnige plaats met goede afwatering en beschutting. De planten worden namelijk erg hoog en kunnen bij veel wind gemakkelijk omwaaien. Venkel stelt verder weiing eisen aan de soort grond waarin hij wordt geplant. Venkel kan goed tegen droogte, maar als het lang droog blijft moet er wel water worden gegeven. De planten die in het voorjaar worden gekweekt bloeien in hetzelfde jaar. Het is ook mogelijk om buiten te zaaien vanaf september. Deze planten bloeien in het daaropvolgende jaar.
Vers blad kan vanaf mei t/m november worden geoogst. De zaden kunnen worden geoogst na de bloeiperiode. Knip de bloemschermen waar de zaden in zitten in zijn geheel af. Laat ze een tijdje drogen in een goed geventileerde ruimte. Zodra de zaden droog zijn kunnen ze worden bewaard in een goed afsluitende en luchtdichte doos. Bescherm vooral de jonge planten goed tegen slakken en luizen.