Ui Agostana is een witte uiensoort met lekker mild smakend vruchtvlees waar toch ook wat pit in zit. De uien zijn rond en hebben een diameter tussen de 6 - 8 cm. Per stuk wegen de uien 190 - 220 gram. Het vruchtvlees is hard en sappig. Ui Agostana is geen echte goede bewaarui, gebruik de uien zo vers mogelijk. Deze ui kan na het oogsten ongeveer een kleine week worden bewaard in de groentela van de koelkast. Agostana is een laat rijpende ui, hij heeft minstens 130 dagen nodig om te rijpen. Zaai dus vroeg.
Uien zijn de basis voor vele gerechten. Ze zijn zeer veelzijdig en gezond. Je kunt uien koken, bakken, frituren, stoven, stomen, vullen, raspen, fruiten, karameliseren, in de oven bereiden, in stoofgerechten gebruiken, in soepen en sauzen gebruiken. Uien zijn zeer gezond en zitten vol met: polyfenolen. Het bevat ook veel vitamine B, C, B6 en B11. Ook zitten er mineralen zoals: kalium, ijzer, fosfor, calcium, mangaan en molybdeen in. Ook zit er tryptofaan in. Gebruik uien in o.a.: Mexicaanse recepten, salsa’s, chutneys, salades, bij vlees, in uiensoep, in soepen, in roerbakgerechten, in stoofgerechten, in ovengerechten, in Guacamole, in dressings, in aardappelsalade, in Quiches en in soepen en sauzen. Uien combineren heerlijk met o.a.: kip, vis, rundvlees, varkensvlees, gehakt, eieren, kaas, room, boter, knoflook, rijst, pasta, feta, zalm, tonijn, kabeljauw, appel, noten en garnalen. En met andere groente als: paprika, prei, tomaat, aardappelen, spinazie, champignons, sperziebonen, broccoli, bloemkool, aubergine, courgette en pompoen. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: januari - februari
Buiten zaaien: maart - april
Kiemtijd: 10 - 12 dagen
Kiemtemperatuur: 9 - 15 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Afstand tussen de rijen: 30 - 45 cm
Plantafstand: 8 - 12 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: eind juli - september
Binnen zaaien kan vanaf januari - februari in trays met aparte cellen gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai de zaden spaarzaam en 1 - 1½ cm diep. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond, omdat uien donkerkiemers zijn. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk. Laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Houd goed vochtig. Zet de zaailingen vanaf midden maart, zodra er geen kans meer is op strenge nachtvorst, buiten op een zonnige plaats met goede afwatering. Knip de zaailingen aan de bovenkant af, zodat ze 8 cm lang zijn. Stop ze 6 cm diep onder de grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Buiten zaaien kan vanaf maart, zodra de grond begint op te warmen en er geen strenge nachtvorst meer wordt verwacht. Zaai in rijen die 30 - 45 cm van elkaar afliggen. Zaai spaarzaam en 1 - 1½ cm diep. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond, omdat uien donkerkiemers zijn. Dun de zaailingen uit tot 8 - 12 cm als ze ongeveer 15 cm groot zijn. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Oogst de uien als de toppen bruin en droog zijn. Trek de bollen omhoog uit de grond. Uien hebben voedingsrijke, vochtige grond nodig die verrijkt is met compost. Zaai of plant geen uien op een plaats waar in de voorgaande 4 jaren uien hebben gestaan. Plaatsing van sterk geurende planten als kamille, bonenkruid en wortelen in de directe nabijheid van de uien zou een verstorend effect op de uienvlieg kunnen hebben. Ui Agostana is geen echte goede bewaarui, gebruik de uien zo vers mogelijk. Deze ui kan na het oogsten ongeveer een kleine week worden bewaard in de groentela van de koelkast.