Tomaat Bosque Blue is een biologisch gekweekte tomatensoort. Deze soort noemen wij saladetomaten. Deze planten produceren een grote hoeveelheid ronde tomaten die per stuk 40 - 60 gram kunnen wegen. En wel 4 - 5 cm groot kunnen worden. De tomaten rijpen van groen naar volledig paars-blauw (indigo) met kastanjebruin en dieprood. Hoe meer zon de tomaten krijgen, hoe donkerder blauw ze worden. Onder invloed van koude kan het blad ook een paarse verkleuring krijgen. Ook worden de tomaten onder invloed van koude donkerder blauw-paars (indigo). Tomaat Bosque Blue is een kruising tussen "OSU blue"" van de Universiteit van Oregon en de heerlijk smakende soort "Amy's Sugar Gem". Dit zorgt dus voor een heerlijk smakende blauwe tomatensoort. Deze kruising is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds in New Mexico. Deze soort komt dus oorspronkelijk uit Amerika. Bosque Blue is in 2012 al geïntroduceerd. Omdat deze tomaat groeit als een stamtomaat zijn de dieven van deze plant gemakkelijk te verwijderen. Deze bijzonder mooie tomaat is zeer gezond doordat hij veel anthocyanine bevat. Wordt ook veel gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, op brood en direct van de plant als heerlijke en gezonde snack. Deze plant heeft veel zonlicht, warmte, water en voeding en een goede ondersteuning nodig voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. Deze redelijk late tomaat rijpt in ongeveer 65 dagen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 175 - 200 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.