Wat is Tijm?
Tijm is een smakelijk, gezond en veelzijdig kruid. Het is een kruidige heester die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Hij heeft rechtopgroeiende stengels met kleine grijs-groene blaadjes en hij bloeit met kleine roze bloemetjes. Tijm heeft verschillende medicinale toepassingen. Tijm wordt van oudsher gebruikt tegen Reuma, maagkrampen, slapeloosheid, Astma, longziekten, verlamming, hoofdpijn en koliek. Tijm is ook bloedzuiverend, griepbestrijdend en maagversterkend. Tijm wordt ook gebruikt als antihoestmiddel. Tijm wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met lamsvlees, rundvlees, varkensvlees, eieren, kaas, pasta, soepen en aardappelen. Tijm is ook een belangrijk onderdeel van Provençaalse kruiden en van een bouquet garni. Tijm wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, pastagerechten, marinades, bij wild, in soepen, salades, aardappelgerechten, eiergerechten (omelet) en in kruidenboter. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Franse, Italiaanse, Spaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische, Engelse en Nederlandse keuken. Tijm kan worden meegekookt in de gerechten. Tijm wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde Tijm is sterker van smaak. Van Tijm worden de blaadjes gebruikt of Tijm wordt in z'n geheel aan een gerecht toegevoegd. Tijm wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Deze thee wordt gebruikt tegen verkoudheid, hoest, keelproblemen en ter versterking van de gezondheid. Tijm kan ook worden toegevoegd aan een voetenbad of aan een kruidenbad. Tijm werkt dan kou verdrijvend, tegen vermoeidheid en ontspannend. Tijm wordt dus op veel verschillende manieren gebruikt.
Tijm gebruiken
Tijm komt oorspronkelijk uit het Middellandsezee gebied. Het wordt tegenwoordig ook in Nederland en België gekweekt.
1. Tijm heeft verschillende geneeskrachtige toepassingen. Het helpt tegen Reuma, Astma, slapeloosheid, maagkrampen, hoofdpijn, koliek, longziekte en verlamming. Tijm is ook bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend.
2. Tijm wordt veel gebruikt in de Engelse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische en Nederlandse keuken.
3. Tijm wordt gebruikt om een kruidenthee te maken die gebruikt kan worden tegen verkoudheid, hoest, keelproblemen en om de gezondheid te versterken.
4. Tijm kan vers en gedroogd worden gebruikt. Gedroogde Tijm heeft een sterkere smaak dan verse Tijm.
5. Tijm is heerlijk in combinatie met varkensvlees, eieren, kaas, aardappelen, boter, rundvlees, lamsvlees, pasta en in soepen.
6. Tijm bevat veel vitamine K en kalium, ijzer, mangaan, magnesium en calcium
7. Tijm is een kleinblijvende, groenblijvende, heerlijk geurende en lekker smakende heester die vanaf het 2e seizoen gaat verhouten.
Tijm zaden kopen bij 123zaden
Wilt u zaden van Tijm kopen? Dat kan snel, voordelig en gemakkelijk bij www.123zaden.nl. U kunt gemakkelijk Tijm zaden zaaien om zelf de plantjes te kweken en hierna de blaadjes of gehele takken te oogsten. Als u Tijm zaden besteld bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en gemakkelijk te volgen zaaihandleiding bij uw bestelling. Hierin kunt u duidelijke informatie vinden over het zelf zaaien van Tijm zaden. Uw bestelling bij www.123zaden.nl wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. U kunt uw Tijm zaden gemakkelijk en snel bestellen bij www. 123zaden.nl!!
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 23 - 28 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni (zie tekst)
Binnen zaaien kan vanaf maart tot april. Zaai in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai spaarzaam en oppervlakkig en bedek de zaden met een dun laagje potgrond. Tijm is namelijk een lichtkiemer. De zaden hebben ook veel warmte nodig om te kiemen.Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur en laat de temperatuur vooral 's nacht niet dalen. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potjes. Laat deze potjes vanaf begin mei ongeveer 14 dagen overdag in de zon buiten staan om af te harden. Hierna kunnen de jonge plantjes, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, buiten op een zonnige plaats worden gezet. Houd 23 - 28 cm aan.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Bij zaaien in rijen ongeveer 45 cm ruimte tussen de rijen aanhouden. Zaai spaarzaam en oppervlakkig. Dek de zaden af met een laagje grond van ongeveer ½ cm. Als de plantjes 5 - 7 cm hoog zijn moeten ze worden uitgedund zodat er rondom ong. 23 - 28 cm ruimte is. Tijm moet op een zonnige plaats met zanderige, kalkrijke grond met een goede afwatering worden geplant.
Oogst tijm in het 1e jaar slechts 1 keer, daarna kunt u tijm 2 keer per jaar oogsten. In juni voor het eerst en de 2e keer niet later dan eind augustus. Knip de takjes tijm van de planten af met een schaar. Knip regelmatig om doorgroeien en verhouten te bevorderen.