Wat is Tijm Orangelo?
Tijm Orangelo is een grotere tijmsoort met een sinaasappel - citrus aroma en smaak. Het is een plant die overvloedig groeit en zeer gemakkelijk zelf te kweken is. Het heerlijk geurende blad is vooral lekker met hartige gerechten zoals bijvoorbeeld: Paddestoelensoep met bladerdeeg, wortel-pastinaak stamppot met gehaktbal, glutenvrije plaattaart met pompoen, geitenkaas en tijm, geroosterde pastinaaksoep met groenteballetjes, hartige taart met tonijn, mozarella en tijm, bonenstamp met rosbief, witte-bonen salade met spinazie, tijm en tonijn, hartige scones met tomaat en tijm, hartige scones met tijm en kaas, champignontaart met tijm, uienquiche met tijm, hartige taart met tijm, feta en pompoen en tomatentaartjes met honing en tijm. Deze plant kan zeer goed tegen uitdroging en verwaarlozing. Hij kan op droge grond met een goede afwatering in volle zon worden gekweekt. Ook tussen stenen, grind, tegels en in rotstuinen komt deze heerlijk ruikende en geurende plant tot zijn recht. Deze tijm is winterhard en groenblijvend in de winter. Deze tijm Orangelo kan ook worden gebruikt om de grond te bedekken. Hij kan ook in balkonbakken, Hanging Baskets en in grote potten worden gekweekt. Dan zal deze plant over de rand gaan groeien. Ook kan een plant die al wat ouder is, worden betreden.
Tijm Orangelo is een smakelijk, gezond en veelzijdig kruid. Het is een kruidige heester die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Hij heeft rechtopgroeiende stengels met kleine grijs-groene blaadjes en hij bloeit met kleine lichtroze bloemetjes. Tijm Orangelo heeft verschillende medicinale toepassingen. Tijm Orangelo wordt van oudsher gebruikt tegen Reuma, maagkrampen, slapeloosheid, Astma, longziekten, verlamming, hoofdpijn en koliek. Tijm Orangelo is ook bloedzuiverend, griepbestrijdend en maagversterkend. Tijm Orangelo wordt ook gebruikt als antihoestmiddel. Tijm Orangelo wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met lamsvlees, rundvlees, varkensvlees, eieren, kaas, pasta, soepen en aardappelen. Tijm Orangelo is ook een belangrijk onderdeel van Provençaalse kruiden en van een bouquet garni. Tijm Orangelo wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, pastagerechten, marinades, bij wild, in soepen, salades, aardappelgerechten, eiergerechten (omelet) en in kruidenboter. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Franse, Italiaanse, Spaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische, Engelse en Nederlandse keuken. Tijm Orangelo kan worden meegekookt in de gerechten. Tijm Orangelo wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde Tijm Orangelo is sterker van smaak. Van Tijm Orangelo worden de blaadjes gebruikt of Tijm Orangelo wordt in z'n geheel aan een gerecht toegevoegd. Tijm Orangelo wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Deze thee wordt gebruikt tegen verkoudheid, hoest, keelproblemen en ter versterking van de gezondheid. Tijm Orangelo kan ook worden toegevoegd aan een voetenbad of aan een kruidenbad. Tijm Orangelo werkt dan kou verdrijvend, tegen vermoeidheid en ontspannend. Tijm Orangelo wordt dus op veel verschillende manieren gebruikt. Winterharde meerjarige. Hoogte: 25 - 30 cm.
Tijm Orangelo gebruiken
Tijm Orangelo komt oorspronkelijk uit het Middellandsezee gebied. Het wordt tegenwoordig ook in Nederland en België gekweekt.
1. Tijm Orangelo heeft verschillende geneeskrachtige toepassingen. Het helpt tegen Reuma, Astma, slapeloosheid, maagkrampen, hoofdpijn, koliek, longziekte en verlamming. Tijm Orangelo is ook bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend.
2. Tijm Orangelo wordt veel gebruikt in de Engelse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische en Nederlandse keuken.
3. Tijm Orangelo wordt gebruikt om een kruidenthee te maken die gebruikt kan worden tegen verkoudheid, hoest, keelproblemen en om de gezondheid te versterken.
4. Tijm Orangelo kan vers en gedroogd worden gebruikt. Gedroogde Tijm Orangelo heeft een sterkere smaak dan verse Tijm Orangelo.
5. Tijm Orangelo is heerlijk in combinatie met varkensvlees, eieren, kaas, aardappelen, boter, rundvlees, lamsvlees, pasta en in soepen.
6. Tijm Orangelo bevat veel vitamine K en kalium, ijzer, mangaan, magnesium en calcium
7. Tijm Orangelo is een kleinblijvende, groenblijvende, heerlijk geurende en lekker smakende heester die vanaf het 2e seizoen gaat verhouten.
8. Tijm Orangelo kan vanaf het 2e jaar na zaaien worden geoogst vanaf juni.
Tijm Orangelo zaden kopen bij 123zaden
Wilt u zaden van Tijm Orangelo kopen? Dat kan snel, voordelig en gemakkelijk bij www.123zaden.nl. U kunt gemakkelijk Tijm Orangelo zaden zaaien om zelf de plantjes te kweken en hierna de blaadjes of gehele takken te oogsten. Als u Tijm Orangelo zaden besteld bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en gemakkelijk te volgen zaaihandleiding bij uw bestelling. Hierin kunt u duidelijke informatie vinden over het zelf zaaien van Tijm Orangelo zaden. Uw bestelling bij www.123zaden.nl wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. U kunt uw Tijm Orangelo zaden gemakkelijk en snel bestellen bij www. 123zaden.nl!!
LET OP: DE ZADEN VAN TIJM ORANGELO ZIJN HEEL KLEIN, MAAK HET PAKJE GOED OPEN OM ALLE ZADEN TE VINDEN!