Soort
Kruiden
Latijnse naam
Zanthoxylum simulans
Artikelnummer
4723
Merk
123zaden Topselect
Aantal zaden
10
  • TOP SEEDS zijn exclusieve zaden door 123zaden of onder controle van 123zaden gekweekt. Deze zaden worden in dusdanige lage aantallen geproduceerd dat deze niet gecertificeerd zijn maar wel de goedkeuring dragen van 123zaden.

Op voorraad

€ 4,10
Productbeschrijving

Szechuan peper komt oorspronkelijk uit Noord-Midden China uit de regio Szechuan. Het is geen peper, maar hij kan wel worden gebruikt als een soort peper. Vooral de roze, gedroogde zaadhulsjes worden gebruikt voor het kruiden van gerechten. Hij wordt ook wel Sichuanpeper, Chinese peper en Kiespijnboom genoemd. Deze hoge struik of kleine boom is een lid van de Wijnruitfamilie (Rutaceae) net als Wijnruit, Chinese Kumquat, Sinaasappel, Citroen en Bergamot. Het is een winterharde, traaggroeiende struik of boom die in het begin van de zomer bloeit met kleine witte tot geelgroene bloemetjes die uiteindelijk uitgroeien tot ronde, rode vruchtjes waarin zich uiteindelijk de zwarte zaden bevinden.  Van deze struik/boom worden de gedroogde vruchtjes gebruikt en voornamelijk het buitenste roze schilletje. Maar het blad en de jonge scheuten van de Szechuan peper zijn ook eetbaar. Het gedroogde blad kan op dezelfde manier als Kerrieblad en Laurierblad worden gebruikt. Het is een traag groeiende struik/boom die in de winter zijn blad verliest. Is ook zeer geschikt als struik/boom in bijv. een voedselbos. Vogels nestelen graag in de takken. De takken en het blad hebben zeer stekelige doornen. Voorzichtig oogsten en eventueel handschoenen gebruiken ter bescherming van de handen.

De smaak van Szechuan peper is zeer apart. Het blad heeft een citrus-achtige smaak en geur en kan worden gebruikt als een vervanging voor Laurier- en Kerrieblad in gerechten. Het zeer jonge blad kan ook rauw worden verwerkt in bijv. salades. Voeg het blad ook eens toe aan wokgerechten, soepen, sauzen, groentegerechten, stoofschotels en ovenschotels. Van de korrels wordt vooral het buitenste, roze schilletje gedroogd  en hierna verpoedert gebruikt. Dit heeft een aparte smaak die niet pittig is, maar wel een tinteling op de tong veroorzaakt. Op zowel de korrels als de gedroogde schors van de struik/boom kan worden gekauwd voor het behoud van een gezond gebit. Op de onrijpe korrels kan worden gekauwd bij kiespijn, dit geeft een licht verdovend effect. Deze struik/ boom is zelfbestuivend, maar kan ook goed in groepjes van meerdere struiken/bomen worden geplant. Szechuan peper wordt vaak in combinatie met steranijs, gember, kruidnagel en venkel gebruikt. Dit wordt ook wel vijfkruiden poeder genoemd. Zowel het roze velletje als de zwarte zaden zijn eetbaar. Voeg deze aan het einde van de kooktijd toe voor een sterke, kruidige smaak en geur. De bessen worden geplukt zodra zij beginnen te splitsen, hierbij worden de kleine, ronde, zwarte zaden zichtbaar. Droog de roze hulsjes een aantal dagen binnen in een goed geventileerde ruimte in de zon. Hierna zijn ze goed droog en vacuüm verpakt in bijv. glazen of plastic bakjes met deksel ongeveer 1 jaar houdbaar. Houd deze plant uit de buurt van andere citrusplanten (bijv. citroen, limoen, sinaasappel enz.), omdat hij een ziekte kan verspreiden die andere citrusplanten kan aantasten. Winterharde meerjarige. Hoogte: 250 - 400 cm.

Extra informatie Zaai instructies