Deze gemakkelijk groeiende kool heeft een spitse, lichtgroene krop en een heerlijke, zachte smaak. Het blad om de kool heen is groot, grof en iets donkerder groen. Deze kool is zeer smakelijk in soepen, stoofpotten en gekookt als heerlijke wintergroente.
Buiten zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Zaai-afstand rijen: 15 - 20 cm
Plantafstand: 50 - 60 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 90 - 120
In maart - mei kan er in de volle grond worden gezaaid in een geprepareerd en goed bemest zaaibed. Zaai dun en ½ - 1 cm diep in rijen die 15 - 20 cm van elkaar afliggen. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond. Het kiemen duurt 10 - 15 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de zaailingen uit op 10 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Omdat deze kool zeer groot kan worden, heeft hij veel ruimte nodig. Zet de zaailingen zodra zij 15 cm groot zijn op hun vaste plaats en geef elke plant 50 - 60 cm ruimte.
Bescherm ze goed tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Net als alle andere koolsoorten heeft Eersteling veel water en voeding nodig tijdens de groei. Maar pas op: te veel water binnen korte tijd kan er voor zorgen dat de kolen scheuren en later rotten. Zaai en zet geen kool in grond waarop het jaar daarvoor ook al koolsoorten hebben gestaan.
Zaai, om langer door te oogsten, kleine hoeveelheden verspreid na elkaar. De kool kan geoogst worden als de krop stevig is. Snijd de stam net boven de laagste bladeren af met een mes of verwijder de hele kool met behulp van een riek. Eersteling kan heel goed ingevroren worden.