Een uitstekend het hele jaar door te kweken spinazie, die vooral geschikt is voor de voorjaars- en herfstteelt. Deze Matador heeft bijzonder zwaar, groot, ovaal, zacht blad met een uitstekende smaak en textuur. Schiet bijzonder langzaam in het zaad. Late zaaingen kunnen tot een eind in de winter worden geoogst. Deze spinazie heeft het allemaal. Kan ongeveer na 45 dagen worden geoogst.
Productgroep | Spinazie zaden |
---|---|
Latijnse naam | Spinacia oleracea |
Zaaihandleiding | Wordt meegeleverd |
Zaaitijd | december-september |
Buiten zaaien: midden maart - mei & eind augustus - eind september
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 5 - 16 ºC
Zaaidiepte: 1 cm
Plantafstand: 10 - 15 cm
Afstand tussen de rijen: 20 cm
Standplaats: zonnig - in zomer beschermen tegen teveel zon
Oogstperiode: april - oktober
Midden maart, zodra de grond kan worden bewerkt en vorstvrij is, kan er in de vollegrond worden gezaaid. Dit omdat spinazie het beste kiemt in koude grond. Zaaien kan in rijtjes die 20 cm van elkaar afliggen. Bedek de zaden met 1 cm zaaigrond en houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Spinazie heeft een goede, voedingsrijke bodem nodig, maar kan slecht tegen te zure grond. Spinazie heeft veel vocht en licht nodig om goed te groeien, maar bescherm spinazie in de zomer tegen te veel zon. Dun de jonge zaailingen, wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren, uit tot 10 - 15 cm ruimte per plant. Laat spinazie nooit uitdrogen en geef altijd voldoende water om uitdroging te voorkomen.
Oogst jonge spinazieblaadjes door ze te plukken of zodra ze volgroeid zijn in het geheel. Hierbij afsnijden tot net boven de wortel en daarna de gehele wortel verwijderen. Oogst spinazie voordat het in het zaad schiet. Spinazie kan op veel verschillende grondsoorten groeien. Zorg voor goede bemesting en vocht. Voor oogst in de herfst; zaaien van eind augustus tot eind september. Bescherm spinazie tegen slakken en vogels. Regelmatig spinazie zaaien zorgt voor verlenging van de oogst. Omdat spinazie erg slinkt bij warme bereidingen is het goed om hier rekening mee te houden en flinke hoeveelheden te zaaien. Spinazie kan het beste zo vers mogelijk worden bereid. Het is mogelijk om spinazie in te vriezen.
Extra informatie over spinazie:
Oorsprong spinazie:
Spinazie komt oorspronkelijk uit Perzië, wat wij nu Iran noemen en de omringende landen: Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, Irak, Pakistan, Turkije en Turkmenistan. Islamitische legers namen het zeer voedzame en sterkmakende plantje mee tijdens de vele oorlogen die zij, vanaf de 7e eeuw, voerden. Zo is dit plantje eerst via Noord-Afrika in Spanje terechtgekomen en vandaar uit heeft het heel Europa bereikt.
De Latijnse naam van spinazie is Spinacia oleracea. Het is een lid van de Amarantenfamilie net als: rode biet, voederbiet, Brave Hendrik, Quinoa en Tuinmelde.
Het is een zeer gezonde en veelzijdige groente die tegenwoordig door veel mensen als een echte superfood wordt gezien. Het bevat namelijk, net als heel veel groene bladgroenten, weinig caloriën, veel vezels en veel goede en belangrijke voedingstoffen.
Het bevat o.a.: Calcium, Caroteen, Foliumzuur, Fosfor, IJzer,Jodium, Kalium, Koper, Magnesium, Selenium en Zink. Het bevat ook vitamine A, B9 en E.
Diverse bronnen en personen beweren dat spinazie kan helpen kanker te voorkomen, de weerstand tegen ziektes kan verhogen en het vermogen van het lichaam om lichamelijke prestaties te verrichten kan vergroten. In Nederland wordt spinazie vooral buiten in de vollegrondsteelt verbouwd.
Verschillende soorten spinazie:
Er zijn veel verschillende rassen te koop, maar al deze rassen behoren tot een van de 2 hoofdgroepen scherpzadig ook wel snijspinazie genoemd of rondzadig ook wel plukspinazie genoemd.
Scherpzadige spinazie:
De naam scherpzadig slaat op de zaden van deze soort. Die hebben namelijk zeer scherpe stekels. Het blad van deze rassen is smal, spits en het groeit recht omhoog. Daarom kan het blad gemakkelijk worden afgesneden voor de oogst. Hier komt dus de naam snijspinazie vandaan. Het zijn allemaal snelle groeiers die zeer goed kunnen worden gebruikt voor een vroege kweek, maar ongeschikt zijn voor een lente- en of zomerkweek omdat zij zeer snel in het zaad schieten bij temperaturen boven de 18°C.
Rondzadige spinazie:
De naam rondzadig slaat op de zaden van deze soort. Die zijn namelijk redelijk glad en rond. Het blad van deze rassen is rond, soms met een scherp puntje en de bladeren groeien in een rozet. Er zijn redelijke snelgroeiers maar ook zeer traaggroeiende soorten die vallen onder de rondzadige rassen. De meeste rassen zijn in meer of mindere mate resistent tegen valse meeldauw en de meeste schieten traag of zeer traag in het zaad. Hierdoor zijn ze vaak geschikt voor een lentekweek, soms een zomerkweek en zeker een herfstkweek.
Enkele voorbeelden van Scherpzadige soorten:
Amsterdams Reuzenblad, Bonbini F1, Breedblad Scherpzaad, Vroeg Reuzenblad.
Enkele voorbeelden van Rondzadige soorten:
America, Bazaroet, Bizet F1, Campania F1, Firebird F1, Matador, Melody F1, Nores,
Palco F1, Polydane F1, Resistoflay, Securo,Springfield F1, Viking en Winterreuzen.
Er is ook een plantje dat Nieuw-Zeelandse spinazie wordt genoemd. Dit is eigenlijk geen spinazie omdat het uit een heel andere familie komt namelijk de IJskruidfamilie. Het heeft dus ook een andere Latijnse naam Tetragonia tetragonioides. De overeenkomst is dat het blad op dezelfde manier als spinazie kan worden bereid en de smaak ook enigszins hetzelfde is. Nieuw-Zeelandse spinazie kan in tegenstelling tot spinazie wel zeer goed tegen droog en warm weer. Deze soort is dus zeer geschikt als vervanging van spinazie tijdens de zomerkweek.
Spinazie kan op verschillende tijden in het jaar worden gezaaid, voor deze verschillende tijden zijn verschillende soorten spinazie geschikt. Hieronder een uiteenzetting van de verschillende kweekperiodes met vermelding van geschikte soorten.
Zeer vroege kweek van spinazie:
Hiervoor wordt het zaad, als de weersomstandigheden gunstig zijn, vanaf eind december, of in januari of in februari buiten gezaaid. Zorg dat de grond niet te nat is en dat het niet vriest. Deze kweek is alleen geschikt voor goed waterdoorlatende, lichte grond en kan niet worden uitgevoerd op kleigrond. De zaden worden op ongeveer 2 cm afstand van elkaar gezaaid. Bij deze kweek worden de plantjes niet uitgedund. Deze kweek kan het beste alleen met scherpzadige rassen worden gedaan of met speciale voor deze kweekperiode geschikte rondzadige rassen. De spinazie kan vanaf maart worden geoogst. Geschikte soorten zijn: Breedblad Scherpzaad, Melody F1 en Resistoflay, Winterreuzen en Vroeg Reuzenblad.
Voorjaarskweek van spinazie: het zaad wordt hierbij vanaf maart tot begin mei buiten gezaaid. De zaden worden hierbij op 2 - 5 cm afstand gezaaid en niet uitgedund. Deze kweek wordt met de vroege rondzadige soorten gedaan. Deze spinazie kan vanaf begin mei worden geoogst. Geschikte soorten zijn: Bizet F1, Campania F1, Nores, Polydane F1 en Springfield F1.
Zomerkweek van spinazie: het is mogelijk om spinazie in de zomer te kweken, maar door de schietgevoeligheid van spinazie is het niet echt aan te raden om spinazie in de zomer te kweken. Er bestaan wel enkele traag groeiende rondzadige rassen die een hoge tolerantie hebben tegen schieten. Deze rassen kunnen eventueel voor een zomerkweek worden gebruikt. Zaai de zaden buiten van mei tot eind juli. Zaai de zaden ook weer dicht op elkaar en dun niet uit. Deze spinazie kan vanaf midden juli worden geoogst. Geschikte soorten zijn: Bazaroet, Bizet F1, Firebird F1, Nores, Palco F1 en Springfield F1.
Herfstkweek van spinazie: het zaad wordt buiten gezaaid vanaf augustus. Dezelfde rassen als voor de voorjaarskweek kunnen hiervoor worden gebruikt. Ook recente F1-hybridesoorten met een hoge resistentie tegen ziektes kunnen worden gebruikt. Zaai de zaden ook nu weer dicht op elkaar en dun de zaailingen niet uit. Vanaf eind oktober tot november kan er worden geoogst. Omdat de luchtvochtigheid vaak hoog is in deze periode en er nog hoge temperaturen overdag en 's nachts mogelijk zijn, is deze kweek vaak zeer gevoelig voor allerlei schimmelziektes en vooral voor valse meeldauw. Geschikte soorten zijn: Amsterdams Reuzenblad, Bazaroet, Bizet F1, Breedblad Scherpzaad, Campania F1, Nores, Polydane F1, Resistoflay en Springfield F1.
Winterkweek van spinazie: Zaai het zaad voor deze kweek rond 15 september buiten, later kan ook maar als er dan nog strenge vorst komt kan dit zorgen dat de te jonge plantjes doodvriezen. Voor deze kweek worden rondzadige soorten gebruikt die goed tegen koude kunnen. De oogst van deze kweek kan in een zachte winter al vanaf februari plaatsvinden en anders vanaf maart. Het is verstandig om meer zaden te zaaien dan tijdens andere periodes omdat het kan voorkomen dat maar een klein percentage van de zaden ontkiemt. Geschikte soorten zijn: Viroflex, Melody F1 en Winterreuzen.
Zaaien van spinazie:
Spinazie wordt uitsluitend buiten gezaaid en niet binnen voorgezaaid vanwege het feit dat spinazie een penwortel heeft die het lastig maakt om de zaailingen te verplanten. Buiten zaaien kan vanaf eind december tot midden mei en daarna weer vanaf eind juli tot midden september. Het is bij spinazie heel belangrijk om het juiste ras in de juiste periode te zaaien. Zie bovenstaande kweekmomenten.
Vanaf eind december zodra de grond kan worden bewerkt en vorstvrij is kan er worden gezaaid. Spinazie kiemt het beste in relatief koude grond. Spinazie kan heel snel in het zaad schieten bij temperaturen boven 23 °C. Ook de grotere hoeveelheid licht per dag in de zomermaanden speelt een rol.
Spinazie wordt altijd in rijen gezaaid met een rij-afstand van 15 - 20 cm en de plantafstand is 2 - 10 cm afhankelijk van de spinaziesoort en van hoe groot je het blad wil laten groeien. Het ontkiemen van de zaden duurt ongeveer 4 - 14 dagen afhankelijk van de temperatuur van de grond en de buitentemperatuur. De zaaidiepte ligt tussen de 1 en 1½ cm. Zorg voor een zonnige standplaats, maar bescherm de spinazieplantjes in de zomer tegen te veel warmte en zonlicht. Teveel zonlicht kan namelijk zorgen dat de spinazieblaadjes verbranden. Dun de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 2 - 10 cm ruimte per plant.
Afhankelijk van de gezaaide soort, de bodemtemperatuur en de buitentemperatuur kan de spinazie na 45 - 65 dagen worden geoogst. Oogst bij plukspinazie jonge blaadjes of grotere bladen door ze naar behoefte van de planten te plukken. Als de wortels in de grond blijven, groeien deze planten nog verder door. Volwassen planten kunnen ook in het geheel worden geoogst. Snij het blad met een schoon en scherp mes net boven de wortel af. Na het oogsten kunnen alle overgebleven wortels worden verwijderd.
Spinazie kan eventueel ook breedwerpig worden gezaaid, maar de nadelen hiervan zijn dat de planten, door de grotere ruimte tussen de planten, vaak veel eerder in het zaad schieten dan spinazie die in rijtjes word gezaaid. Bij breedwerpig zaaien worden 20 - 25 zaadjes per ½ meter uitgestrooid.
Spinazie kan ook op veel verschillende grondsoorten worden gekweekt. Het heeft wel goed waterdoorlatende grond nodig. Spinazie groeit niet goed op zure grond. Het kan dus nodig zijn om extra kalk toe te voegen aan de grond. Spinazie heeft veel water nodig. Vooral op droge dagen, maar zorg dat de grond niet te nat blijft om problemen met schimmels te voorkomen.
Bescherm vooral de jonge plantjes goed tegen slakken. De zaden zijn ook zeer geliefd bij muizen en diverse soorten vogels die de vers gezaaide zaden op een of andere manier altijd weten te vinden en opeten. Goede buren voor spinazie zijn erwten, aardbeien, bonen en suikermaïs. Slechte buren zijn radijs, rammenas, knoflook, rode biet en snijbiet.
Bemesting spinazie:
Spinazie heeft behoefte aan veel mest. Gebruik oude stalmest of compost voor de eerste bemesting, maar zorg ervoor dat vooral minerale meststoffen goed in de bodem zijn gewerkt voor u gaat zaaien. Deze meststoffen kunnen namelijk het blad van de kiemplantjes verbranden.
Pas op met veel extra stikstof geven omdat dit de nitraatopslag in het blad verhoogt. De bemesting is ook afhankelijk van de periode waarin u spinazie gaat verbouwen. Bij vroege kweek moeten er snelwerkende minerale meststoffen worden gebruikt omdat in het vroege voorjaar nog niet voldoende stikstof in de grond aanwezig is. Het is ook mogelijk om ongeveer 3 tot 4 weken voor het zaaien bij te mesten met biologische moestuinmest.
Algemene kweektips:
Spinazie is een lastige groente om zelf te kweken, vooral voor de beginnende moestuinierder. Oogsten kunnen gemakkelijk mislukken door problemen met ongediertes, schimmels, te natte grond of te warm weer. Dat kan ontzettend ontmoedigend zijn, maar gelukkig is spinazie een snelgroeiende groente en zijn er veel verschillende soorten die uitgeprobeerd kunnen worden. Dus er is altijd wel weer een nieuwe kans om toch zelf gekweekte spinazie te oogsten.
Zorg ervoor het juiste ras te kweken op het juiste moment. Kijk hiervoor naar de aanbevelingen bij de kweekmomenten.
Oogsten en bewaren:
Oogst spinazie voordat het in het zaad schiet. De smaak wordt namelijk zeer negatief beinvloedt door het in het zaad schieten. Regelmatig kleine hoeveelheden zaaien zorgt voor verlenging van de oogst. Verse spinazie kan 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Eet spinazie zo snel mogelijk na de oogst omdat het vitaminegehalte in spinazie snel afneemt. Het seizoen van verse spinazie loopt van maart tot en met november.
Ziektes en plagen bij spinazie:
Valse Meeldauw: deze schimmelziekte wordt ook zeer vaak Wolf genoemd. Op de bovenzijde van het blad zijn bleke vlekken zichtbaar en aan de onderzijde van het blad is een grijsachtige tot licht paarse schimmelpluis zichtbaar. Deze schimmel speelt het meest op bij de lente- en herfstkweek. Het is een ziekte die vooral toeslaat als de temperaturen wat hoger zijn, als het gewas dicht op elkaar staat en niet snel kan opdrogen. Er zijn verschillende spinazie soorten die in meer of mindere mate resistent tegen deze ziekte zijn. De kweek in het vroege voorjaar is meestal geen probleem omdat de temperaturen dan nog laag zijn.
Bestrijding van Valse Meeldauw: Er bestaat geen Chemische middel dat Valse Meeldauw bestrijd. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Tips ter voorkoming van Valse Meeldauw zijn: Werk niet in nat gewas. Geef water op de grond en niet over het blad. Geef 's morgens water. Dun de zaailingen uit zodat de planten voldoende ruimte krijgen om op te drogen. Verwijder onkruid om ervoor te zorgen dat de grond goed kan opdrogen. Pas een wisselteelt toe van in ieder geval 4 jaar om de opbouw van ziektes in de grond te voorkomen.
Er kan een schimmelwerend, biologisch middel ter bestrijding van Valse Meeldauw worden gemaakt van Heermoes (Paardenstaart). Dit onkruid bevat veel kiezel dat bij planten helpt om een sterkere en steviger celwand te ontwikkelen die ervoor zorgt dat schimmels de plant niet zo gemakkelijk kunnen besmetten. Neem 100 gram verse Heermoes op 1 liter water en laat dit 24 uur trekken. Zeef dit mengsel en sproei of vernevel dit onverdund op de planten. Doe dit 's morgens en tijdens droog weer.
Bladvlekkenziekte: dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmels. Hij begint vaak met enkele vlekkenbovenop het blad. Donkerbruine, lichtbruine of bijna zwarte vlekken komen voor. De vlekken groeien snel en al snel is alle spinazie aangetast. UIeindelijk wordt het blad droog en dor en sterft al het blad af.
Bestrijding van Bladvlekkenziekte: pas wisselteelt toe van in ieder geval 4 jaar om de opbouw van ziektes in de grond te voorkomen. Vermijd warme en vochtige omstandigheden tijdens de groei. Spuit met een fungicide speciaal tegen bladvlekken ziekte bijv. Pireco Herfomyc of Quilt®Xcel van Syntega. Verwijder al het ingefecteerde blad en gooi het weg of verbrand het. Geef geen water op de planten, maar op de grond.
Fusarium: Fusarium wordt ook vaak verwelkingsziekte genoemd. Deze schimmelziekte besmet de wortels van de plant die eerst zwart worden en daarna dood gaan. Hierdoor gaat de hele plant uiteindelijk dood.
Bestrijding van Fusarium: Er is geen middel dat Fusarium kan genezen. Bij besmetting is het belangrijk om alle besmette delen te verwijderen en te verbranden. Dit om besmetting bij gezonde planten te voorkomen. Ook moet de grond gesteriliseerd worden om te zorgen dat de besmetting niet blijft bestaan. Sommige planten zijn resistent tegen Fusarium.
Komkommermozaïekvirus: dit is een ziekte die door bladluizen op spinazie wordt overgebracht. Het blad van de spinazie wordt zeer dun en veterachtig.
Bestrijding van Komkommermozaiëkvirus: Bestrijd deze ziekte door de bladluizen te vernietigen. Pas ook wisselteelt toe van in ieder geval 4 jaar om de opbouw van ziektes in de grond te voorkomen. Dit voorkomt namelijk ook dat gewassen zwakker worden en minder weerstand hebben tegen bijv. bladluizen.
Bladluizen: Bladluis is een zeer klein plantenetend insect, het voedt zich met de cellen van een plant. Meestal zijn ze lichtgroen, maar er zijn ook witte, zwarte, rode, gele en paarse soorten. Ze zijn meestal niet groter dan een halve millimeter en dus moeilijk te zien. Vaak vind je ze in de top van een jonge stengel, in de oksel van een plant, op bloemknoppen en op zeer jong blad. De bladluis zuigt de sappen en voedingstoffen van de plant op en drukt hierbij wat van zijn infecterende speeksel in de plant. Hiermee verspreidt hij virussen die de plant verzwakken en uiteindelijk kunnen doden.
Bladluizen verspreiden zich zeer snel en produceren een schrikbarend aantal jongen. Ze scheiden een stof uit die honingdauw wordt genoemd en vooral mieren, wespen en bijen zijn hier gek op. Honingdauw is ook een stof waar schimmels zeer goed op gedijen. Schimmels en bladluizen zitten dan samen op 1 plant. Deze combinatie van schimmels en bladluis wordt roetdauw genoemd doordat ze zeer zwart is. Bladluizen komen in zeer grote aantallen voor op een plant en stappen zeer gemakkelijk over van plant op plant.
Bestrijding van Bladluizen: Wat is er aan te doen? Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluis. De larven eten gemiddeld zo'n 600 bladluizen en een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Maar vooral mieren beschermen bladluizen en zullen proberen de lieveheersbeestjes tegen te houden. Er zijn speciale lieveheersbeesthuisjes te koop. Ook zijn er doosjes met larven te bestellen die op een zeer natuurlijke manier de bladluis bestrijden.
Ook sluipwespen en hun larven bestrijden bladluizen. Ook de oorwurm eet bladluizen en ook mijten, larven en eieren van insecten. Ook eet de oorwurm kleine rupsen en andere parasieten. Maar pas op! Oorwurmen kunnen vruchten als pruim, perzik, abrikoos enz. aantasten.
Een plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel is ook een probaat middel. Dit werkt een aantal dagen en moet daarna herhaald worden. Ook een mengsel van water en spiritus werkt.
Ook een mengsel van 20 milliliter groene zeep, 20 milliliter spiritus en een liter water kan helpen. Ook een aftreksel van ui kan helpen en dit werkt ook tegen andere insecten die zich met planten voeden. Afrikaantjes trekken insecten aan die bladluis eten. Bladluizen hebben een hekel aan de geur van Lavendel, Bonenkruid, Salie, Hysop, Dille, Ui en Knoflook. Een laatste tip is om de mieren in je tuin te bestrijden.
Slakken: er zijn zeer veel verschillende soorten slakken met en zonder huisjes, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze dol zijn op mals, zacht en groen blad. Hun aanwezigheid is meestal zichtbaar door grote gaten in blad, volledig weggevreten blad en slijmerige zilveren sporen. Slakken leggen gemiddeld ongeveer 400 eitjes per jaar. Overdag verstoppen slakken zich onder allerlei materialen, ze zijn vooral dol op vocht. 's avonds en 's nachts worden ze actief en beginnen ze aan de malse plantjes in de tuin te knabbelen.
Bestrijding van Slakken: Tips tegen slakken: natuurlijke vijanden van de slak zijn o.a. vogels, egels, kikkers, padden, spinnen, eenden en kippen. Deze dieren zijn dol op slakken en eten deze graag en veel. Zorg dus dat je deze dieren in je tuin krijgt.
Verwijder losse, onnodige dingen uit je tuin zoals lege bloempotten, lege kratten, stapels hout, losse tegels enz. die kunnen dienen als schuilplaats voor slakken. Geef zoveel mogelijk 's ochtends water in de zomer om ervoor te zorgen dat de grond droger is 's avonds.
Strooi biologische slakkenkorrels om bepaalde planten te beschermen. Knoflook is giftig voor slakken. Plant eventueel knoflookplanten in de buurt van planten die erg aantrekkelijk zijn voor slakken. Wij verkopen een product van Ecostyle tegen slakken: Escar-Go.
Bietenvlieg: dit insect legt haar eitjes graag op het blad van spinazie. Deze zeer kleine witte zaden worden aan de onderkant van het blad gelegd. De periode waarin de vlieg haar eitjes legt begint meestal vanaf eind april en duurt tot het najaar. 2 weken later komen de eitjes uit en de larven maken al etende gangen in het blad. Hierdoor komen er witte vlekken en strepen op het blad. Dit blad is helaas niet meer eetbaar.
Bestrijding van Bietenvlieg: Er zijn geen chemische of biologische bestrijdingsmiddelen tegen de bietenvlieg in de handel.
Tips ter voorkoming: zorg voor een goede wisselteelt van 4 jaar. Zet geen andere familieleden van de spinazie (bijv. bietje, tuinmelde en voederbiet) in de buurt. Het kan eventueel helpen het aangetaste blad te verwijderen. In een vroeg stadium van aantasting kan dit genoeg zijn om verspreiding te voorkomen.
De bietenvlieg heeft gelukkig wel een paar natuurlijke vijanden. Dit zijn allemaal parasitaire wespen, die ook wel sluipwespen worden genoemd. Sommige soorten leggen hun eieren naast de bietenvlieglarve zodat de wespenlarve deze op kan eten. Anderen leggen hun eieren in een levende bietenvlieg larve zodat deze larve wordt opgegeten door de wespenlarve.
Bietencysteaaltjes: deze zeer kleine rondwormen kunnen zeer schadelijk zijn voor spinazie. Ze tasten de wortels van de planten aan. Er zijn duidelijk zichtbare knobbeltjes op de wortels zichtbaar. De besmetting zorgt voor stop van de groei van de planten en voor een duidelijk mindere oogst. Het probleem kan vooral in de zomer-, herfst-, en voorjaarskweek ontstaan.
Bestrijding van Bietencysteaaltjes: Er zijn geen chemische of biologische middelen die deze aaltjes bestrijden.
Zorg voor een goede wisselteelt van 4 jaar om het probleem te voorkomen. De risicogroep voor bietensystenaaltjes is bieten, koolsoorten, spinazie, vlinderbloemigen en alle leden van de amarantenfamilie. Het kan helpen om een besmet perceel te beplanten met de groenbemesters bladrammenas en gele mosterd. Deze zijn namelijk resistent tegen de aaltjes. Zij kunnen de besmetting van de grond behoorlijk verminderen.
Bereiding en gebruik spinazie:
Spinazie bevat twee lichtgiftige stoffen Oxaalzuur en Nitraat. Oxaalzuur kan in grote hoeveelheden er voor zorgen dat een persoon moet overgeven en diarree krijgt. Het weggooien van het kookwater van spinazie en dit niet hergebruiken kan een vergiftiging met oxaalzuur voorkomen. Ook het toevoegen van melk of room tijdens het bereiden van spinazie kan oxaalzuur neutraliseren.
Nitraat is een stof die in elke plant aanwezig is, deze stof wordt in ons lichaam omgezet in Nitriet. Om te voorkomen dat er een teveel in ons lichaam onstaat is het belangrijk om spinazie zo kort mogelijk voor de bereiding te oogsten. Om er voor te zorgen dat er niet teveel nitraat in spinazie aanwezig is, is het verstandig om niet teveel stikstof te gebruiken tijdens de bemesting.
Het Voedingscentrum adviseert om spinazie niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (met uitzondering van wilde zalm en makreel) om het risico op het vormen van nitrosaminen in het lichaam te voorkomen. Deze stoffen zijn namelijk in verband gebracht met het onstaan van (maag) kanker.
Spinazie kan worden gekookt, gewokt, gesmoord, gestoomd, verwerkt worden in een gezonde groentesmoothie of rauw worden gebruikt in een salade. Voor alle bereidingswijzen geldt dat je het niet te lang moet doen. Het is voldoende om het blad net te laten slinken. Te lang koken leidt tot het verlies van veel vitamines.
Recepten met spinazie:
Stamppot Spinazie
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 - 45 minuten
Ingredienten:
300 gram verse bladspinazie, 1½ kg aardappelen (bloemig), 1 rode paprika in kleine blokjes, 100 gram magere spekreepjes, 1 blik van 420 gram kidneybonen in chilisaus, 1 potje 200 gram fetablokjes met kruiden, 2 eetlepels pijnboompitten, 1 deciliter warme melk, peper naar smaak.
Bereiding:
Schil de aardappelen en snij ze in kleine, gelijke stukken. Kook ze in een beetje water in ongeveer 20 minuten gaar. Was intussen de spinazie en maak ze schoon door de stugge steeltjes te verwijderen. Bak de spekreepjes in de tussentijd knapperig in een koekepan zonder extra vet. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Giet de gekookte aardappelen af en stoom ze droog en kruimig. Stamp de aardappelen samen met de warme melk. Doe de koude spinazie in stukjes gesneden samen met de rauwe paprika en de uitgebakken spekreepjes door de aardappelstamppot en warm alles al omscheppend goed door. Voeg peper toe naar smaak. Verwarm in de tussentijd de kidneybonen op in een aparte pan. Schep de opgewarmde bonen samen met de uitgelekte fetablokjes op de stamppot en garneer dit met de goudbruine pijnboompitten. Eet smakelijk!
Bronvermelding: Margriet via Smulweb.
Wokschotel spinazie met geitenkaas en amandelen
Hoofdgerecht 2 personen. Bereidingstijd: 20- 30 minuten.
Ingredienten:
400 gram verse spinazie, 75 gram zongedroogde tomaten, 50 gram rauwe en ongezouten amandelen, 25 gram pijnboompitten, 100 gram geitenkaas, 3 eetlepels olijfolie, peper naar smaak.
Bereiding:
Was de spinazie en snijd in kleinere stukken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Wok de spinazie totdat het goed geslonken is in ongeveer 5 minuten op hoog vuur met de eetlepels olijfolie. Wok de spinazie in kleine porties per keer. Bak in de tussentijd de pijnboompitten en de amandelen in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn. Verdeel de gewokte spinazie over 2 borden en strooi de noten en gedroogde tomaatreepjes er overheen. Brokkel de geitenkaas boven op het gerecht en kruid af met peper naar smaak. Eet smakelijk!
Bronvermelding: website voedzaam&snel.
©123zaden