Spaanse salie komt oorspronkelijk uit Spanje en het zuiden van Frankrijk. Het is een laagblijvende struik die smalle, grijsgroene blaadjes heeft. Hij bloeit met blauw - paarse (mauve) bloemen. Deze Spaanse salie kan ook worden gebruikt in de keuken. De smaak is heerlijk bij gevogelte, varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees, stoofschotels, sauzen, dressings, tomatengerechten, aubergine, soepen en kaasgerechten.
Het woord Salie komt van het werkwoord salvere dat redden of behandelen betekent. Salie heeft verschillende helende eigenschappen: het is kalmerend, het is versterkend voor je immuunsysteem, het is helend voor je luchtwegen, lever en lymfesysteem. Het is ook een natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is slijmoplossend en het verzacht keelpijn. Ook heeft Salie slaapopwekkende en kalmerende eigenschappen. Saliethee kan vrouwen helpen bij het verzachten van overgangsklachten zoals opvliegers, angsten, boosheid en andere overgangsklachten. Ook kan Saliethee helpen bij klachten van de urinewegen en allerlei vrouwenkwalen zoals: menstruatieproblemen en PMS. Salie helpt ook tegen overmatig zweten. Drink niet teveel Saliethee. 2 kopjes per dag is prima.
Van de bladeren van de Spaanse Salie kan een olie worden gewonnen d.m.v. stoomdestillatie. Deze essentiële olie kan worden gebruikt tegen allerlei kwalen zoals o.a. : spierpijn, verkoudheid, koorts, hoofdpijn, reumatische klachten, stress, acne en slechte doorbloeding. Het is belangrijk om net als bij saliethee, deze olie matig te gebruiken en zwangere vrouwen moeten deze olie niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Deze olie kan goed worden gemengd met andere essentiële oliën zoals: eucalyptus, citronella, lavendel, sandelhout, jeneverbes en rozemarijn.
Ook is het een prachtige, groenblijvende en winterharde tuinplant die ook bijen en vlinders aantrekt. Hij heeft een zonnige plek nodig met kalkhoudende en goed afwaterende grond. Om te zorgen dat de plant er goed uitblijft zien en de groei van fris nieuw blad te stimuleren, kan de plant in maart, na de winter worden gesnoeid. Winterharde meerjarige. Hoogte: 50 - 60 cm
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemen: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan van begin april tot mei. Zaai in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai dun en bedek de zaden met een laagje potgrond. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk. Laat de temperatuur 's nachts niet dalen. Verpot de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, in aparte potjes. Nu kunnen ze iets koeler worden gezet (17 - 18°C). Laat de jonge planten begin mei ongeveer 10 - 14 dagen afharden door ze overdag buiten in de zon of een beschutte plaats te zetten. Na deze periode kunnen de planten op een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd 30 - 45 cm tussen de planten aan.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai in rijtjes of groepjes. Bedek de zaden met een laagje grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 - 45 cm ruimte. Een zonnige standplaats met beschutting en kalkrijke, goed gedraineerde grond is belangrijk. Salie heeft weinig last van ziektes en insecten en is mede daardoor een gemakkelijk te kweken plant. Om te zorgen dat de plant er goed uitblijft zien en de groei van fris nieuw blad te stimuleren, kan de plant in maart, na de winter worden gesnoeid.