De sopropo wordt ook wel balsempeer genoemd en komt oorspronkelijk uit Azie. Deze zeer bittere, exotische vrucht lijkt qua uiterlijk veel op een kleine, dikke komkommer en smaakt blijkbaar het beste als hij jong en groen wordt geplukt. De volwassen vrucht is goud-geel tot oranje gekleurd en wordt veel gebruikt ter decoratie. Gebruik de Sopropo in exotische gerechten, roerbakschotels, uitgehold en gevuld met bijv. rijst of gehakt en diverse groenten. Deze plant heeft ondersteuning nodig en kan in ons Europese klimaat het beste in een kas worden gekweekt omdat hij veel warmte nodig heeft. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 300 cm.
Voorweken: 24 uur
Binnen zaaien: april - juni
Kiemen: 2 - 7 dagen
Kiemtemperatuur: 22-25°C
Zaaidiepte: 1 - 1¼ cm
Plantafstand: 15 - 30 cm
Standplaats: zeer zonnig en beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 70
Week eventueel de zaden 24 uur voor het zaaien voor in lauwwarm water. Vanaf april kan er binnen worden voorgezaaid. Zorg voor voldoende warmte en houd de bodemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk. De bodemtemperatuur moet minstens 20 °C zijn. Zaai in aparte potten 1 of 2 zaden per pot en bedek de zaden met een flinke laag zaaigrond (1 cm). Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Eventueel kunnen de potten worden afgedekt met huishoudfolie. Verwijder het huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen.
Verplant de zaailingen na ongeveer een maand uit in een kas. Zorg voor veel licht, warmte en een hoge luchtvochtigheid omdat dit de groei van de plant en het onstaan van vruchten stimuleert. Om vruchten te kunnen ontwikkelen moeten de vrouwelijke bloemen met de hand worden bevrucht met het stuifmeel van de mannelijke bloemen.
Deze planten hebben veel voeding nodig. Geef zodra de eerste vruchten beginnen te groeien elke week een goede hoeveelheid water vermengd met vloeibare mest (bijv. tomatenmest). Ondersteun deze planten goed en bescherm ze tegen slakken, vogels en ander ongedierte. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten. Omdat dit een subtropische plant is, is het belangrijk om vooral tijdens de groei voor warmte, licht en vochtigheid te zorgen. Oogst de vruchten als ze nog jong en groen zijn, omdat oude, rijpe, goudgele vruchten heel bitter zijn. Snijd de vruchten voorzichtig van de plant af. Sopropro kan in zijn geheel ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard.