Savooiekool Westlandse Putjes is een biologisch gekweekte, grote kool met flink gekreukelde bladeren. Hij heeft een stevige krop met aan de bovenkant een putje doordat de kool niet helemaal gesloten is, hij wordt omringd door donkerder groen gekreukeld en gebobbeld blad.
Deze heerlijk smakende kool kan gebruikt worden als gekookte groente, in stamppot en voor gevulde koolbladeren met bijv. gehakt. De smaak van deze kool wordt door een lichte vorst zelfs nog zoeter.
Binnen zaaien: midden maart - eind april
Buiten zaaien: begin mei - juni
Kiemtijd: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: ¼ cm
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 90
Binnen zaaien kan vanaf midden maart. Ongeveer 5 - 7 weken voordat de jonge zaailingen naar buiten kunnen, kan er binnenshuis of onder glas worden gezaaid. Zaai in afzonderlijke potten in goed vochtige zaaigrond. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zet de jonge zaailingen in mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, buiten zodra zij 6 blaadjes hebben. Houd ze goed vochtig en onkruidvrij. Bescherm de jonge zaailingen tegen vogels, koolvlieg en slakken.
Buiten zaaien kan vanaf mei. Zodra er geen kans meer is op nachtvorst kan er in de volle grond worden gezaaid. Zaai om de 45 cm een groepje van 2 - 3 zaden bij elkaar. Bedek met een dun laagje zaaigrond. Zodra de jonge zaailingen 2-3 cm hoog zijn, moeten ze worden uitgedund tot 30 cm ruimte per plant. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Bescherm tegen vogels, slakken en koolvlieg door het gebruik van een koolkraag. Zet de planten op een zonnige plek in stevige, goed bemeste grond. Zorg dat de kolen op een plaats staan waar het jaar daarvoor geen kool heeft gestaan. In zeer natte periodes kunnen de volgroeide kolen barsten. Zorg voor extra mest op het moment dat de kolen zich gaan ontwikkelen. Maar pas op met overbemesting omdat dit de plant zwakker maakt en vatbaarder voor ziektes. Oogst door de kool van de stronk te snijden met een mes. Bewaar de kolen koel en donker. Ook kan kool worden ingevroren. Er kan voor of in de winter worden geoogst. Vorst zorgt ervoor dat de kolen zoeter smaken.