Wat is Rozemarijn?
Rozemarijn is een smakelijk, gezond en veelzijdig kruid. Het is een kruidige heester die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Hij heeft dikke houtachtige stengels met kleine grijs-groene naaldachtige blaadjes en hij bloeit met kleine lichtblauwe tot roze bloemetjes. Rozemarijn heeft verschillende medicinale toepassingen. Rozemarijn wordt van oudsher gebruikt tegen hoofdpijn, spierpijn, maagkrampen, slapeloosheid, Reuma en koorts. Rozemarijn is ook bloedzuiverend, bacteriedodend, huidverbeterend en het kan schimmels verwijderen uit het lichaam. Rozemarijn wordt ook gebruikt als opwekkend middel. Rozemarijn wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met lamsvlees, rundvlees, varkensvlees, eieren, kaas, pasta, schaal- en schelpdieren, bij groenten, soepen en aardappelen. Rozemarijn is ook een belangrijk onderdeel van Provençaalse kruiden en van een bouquet garni. Rozemarijn wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, pastagerechten, marinades, bij wild, in soepen, salades, aardappelgerechten, eiergerechten (omelet) en in kruidenboter. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Franse, Italiaanse, Spaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische, Engelse en Nederlandse keuken. Rozemarijn kan worden meegekookt in de gerechten. Rozemarijn wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde Rozemarijn is sterker van smaak. Van Rozemarijn worden de blaadjes gebruikt of Rozemarijn wordt in z'n geheel aan een gerecht toegevoegd. Takjes Rozemarijn kunnen ook worden gebruikt als kruidige spiesjes. Rozemarijn wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Deze thee wordt gebruikt als stimulerend middel, tegen vermoeidheid en tegen spijsverteringsproblemen. Rozemarijn kan ook worden toegevoegd aan een voetenbad of in een kruidenbad. Rozemarijn werkt dan stimulerend, opwekkend en tegen vermoeidheid. Rozemarijn wordt dus op veel verschillende manieren gebruikt.
Rozemarijn gebruiken
Rozemarijn komt oorspronkelijk uit het Middellandsezee gebied. Het wordt tegenwoordig ook in Nederland en België gekweekt.
1. Rozemarijn heeft verschillende geneeskrachtige toepassingen. Het helpt tegen Reuma, slapeloosheid, maagkrampen, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Rozemarijn is ook bloedzuiverend, huidverbeterend, bacteriedodend en het kan schimmels verwijderen uit het lichaam.
2. Rozemarijn wordt veel gebruikt in de Engelse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Griekse, Marokkaanse, Tunesische en Nederlandse keuken.
3. Rozemarijn wordt gebruikt om een kruidenthee te maken die gebruikt kan worden tegen vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en als stimulerend middel.
4. Rozemarijn kan vers en gedroogd worden gebruikt. Gedroogde Rozemarijn heeft een sterkere smaak dan verse Rozemarijn.
5. Rozemarijn is heerlijk in combinatie met varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, eieren, kaas, aardappelen, boter, groenten, pasta en in soepen.
6. Rozemarijn bevat veel vitamine A, C en B 6 en 12 en kalium, ijzer, en calcium
7. Rozemarijn is een kleinblijvende, groenblijvende, heerlijk geurende en lekker smakende heester die vanaf het 2e seizoen gaat verhouten.
Rozemarijn zaden kopen bij 123zaden
Wilt u zaden van Rozemarijn kopen? Dat kan snel, voordelig en gemakkelijk bij www.123zaden.nl. U kunt gemakkelijk Rozemarijn zaden zaaien om zelf de plantjes te kweken en hierna de blaadjes of gehele takken te oogsten. Als u Rozemarijn zaden besteld bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en gemakkelijk te volgen zaaihandleiding bij uw bestelling. Hierin kunt u duidelijke informatie vinden over het zelf zaaien van Rozemarijn zaden. Uw bestelling bij www.123zaden.nl wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. U kunt uw Rozemarijn zaden gemakkelijk en snel bestellen bij www. 123zaden.nl!!
Binnen zaaien: begin april - eind mei
Buiten zaaien: eind mei - eind juni
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 21 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 60 - 90 cm
Standplaats: volle zon en beschut
Oogstperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan vanaf begin april tot eind mei in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een goede laag potgrond. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Omdat Rozemarijn een donkerkiemer is, kan het bij de kieming helpen om de trays in een warme en donkere kamer te zetten. Houd de temperatuur rond de 15 - 21 °C. Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke temperatuur en laat de temperatuur 's avonds niet dalen. Een constante temperatuur helpt bij de kieming. Na 14 tot 21 dagen verschijnen de zaailingen. Rozemarijn kan zeer wispelturig kiemen en het kan zelfs bij buiten zaaien tot 3 maanden duren voordat de zaden opkomen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen zij in aparte potten worden gezet. Hard de jonge planten vanaf begin mei af door ze ongeveer 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Hierna kan de Rozemarijn, als de planten 20 cm hoog zijn, en er geen kans meer is op nachtvorst, buiten in de vollegrond op hun gewenste plaats worden gezet. Houd 60 - 90 cm ruimte aan. Rozemarijn moet op een beschutte plaats in de volle zon worden gezet in kalkhoudende grond met goed waterdoorlatende grond.
Buiten zaaien kan vanaf eind mei tot eind juni, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een laag zaaigrond. Zaai op een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en in kalkhoudende en goed waterdoorlatende grond. Dun de jonge planten uit op 60 - 90 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Eventueel uitgedunde planten kunnen worden herplant. Bescherm uw Rozemarijn goed in de winter of zet de planten in potten binnen. Om houtige takken te krijgen moet er regelmatig worden gesnoeid. Regelmatig oogsten zorgt voor productievere planten.