Rozemarijn is een biologisch gekweekte, zeer smakelijk, gezond en gemakkelijk te kweken en veelzijdig kruid. Het is een kruidige heester die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Hij heeft dikke houtachtige stengels met kleine grijs-groene naaldachtige blaadjes en hij bloeit met kleine lichtblauwe tot roze bloemetjes. De bloemen van Rozemarijn zijn zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Knip de Rozemarijn struik in het voorjaar terug om te groei en de vorm te bevorderen. Dit is een van de populairste verse kruiden voor gebruik in de keuken. Het wordt ook veel gebruikt in de keuken uit het Middellandse zeegebied.
Rozemarijn is erg gezond en veelzijdig. Rozemarijn bevat o.a.: vitamine A, B2, B3, B6, B12 en C. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium en zink. Ook bevat Rozemarijn het fenolzuur Rozemarijnzuur en een aantal essentiële oliën zoals: cineol, kamfeen, borneol, bornyl acetaat en alfa-pineen. Rozemarijn is erg lekker in combinatie met: eieren, aardappelen, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kip, met wild, kaas, pasta, schaal- en schelpdieren, vi en in kruidenboter. Rozemarijn is ook lekker met verschillende groenten zoals: courgette, aubergine, tomaten en champignons. Ook wordt Rozemarijn toegevoegd aan soepen, sauzen, pastagerechten, ovengerechten, stoofschotels, roerbakgerechten, bouillons, in marinades, salades, aardappelgerechten, eiergerechten (omelet) en in kruidenboter. Het is ook een onmisbaar onderdeel van Provençaalse kruiden en van een Bouquet Garni. Rozemarijn kan worden meegekookt in de gerechten. Rozemarijn wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde Rozemarijn is sterker van smaak. Van Rozemarijn worden de blaadjes gebruikt of Rozemarijn wordt in z'n geheel aan een gerecht toegevoegd. Takjes Rozemarijn kunnen ook worden gebruikt als kruidige spiesjes. Rozemarijn wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Deze thee wordt gebruikt als stimulerend middel, tegen vermoeidheid en tegen spijsverteringsproblemen. Rozemarijn kan ook worden toegevoegd aan een voetenbad of in een kruidenbad. Rozemarijn werkt dan stimulerend, opwekkend en tegen vermoeidheid. Rozemarijn is een kleinblijvende, groenblijvende, heerlijk geurende en lekker smakende heester die vanaf het 2e seizoen gaat verhouten. Winterharde meerjarige. Hoogte : 180 cm.
Binnen zaaien: begin april - eind mei
Buiten zaaien: eind mei - eind juni
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 21 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 60 - 90 cm
Standplaats: volle zon en beschut
Oogstperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan vanaf begin april tot eind mei in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een goede laag potgrond. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Omdat Rozemarijn een donkerkiemer is, kan het bij de kieming helpen om de trays in een warme en donkere kamer te zetten. Houd de temperatuur rond de 15 - 21 °C. Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke temperatuur en laat de temperatuur 's avonds niet dalen. Een constante temperatuur helpt bij de kieming. Na 14 tot 21 dagen verschijnen de zaailingen. Rozemarijn kan zeer wispelturig kiemen en het kan zelfs bij buiten zaaien tot 3 maanden duren voordat de zaden opkomen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen zij in aparte potten worden gezet. Hard de jonge planten vanaf begin mei af door ze ongeveer 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Hierna kan de Rozemarijn, als de planten 20 cm hoog zijn, en er geen kans meer is op nachtvorst, buiten in de vollegrond op hun gewenste plaats worden gezet. Houd 60 - 90 cm ruimte aan. Rozemarijn moet op een beschutte plaats in de volle zon worden gezet in kalkhoudende grond met goed waterdoorlatende grond.
Buiten zaaien kan vanaf eind mei tot eind juni, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een laag zaaigrond. Zaai op een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en in kalkhoudende en goed waterdoorlatende grond. Dun de jonge planten uit op 60 - 90 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Eventueel uitgedunde planten kunnen worden herplant. Bescherm uw Rozemarijn goed in de winter of zet de planten in potten binnen. Om houtige takken te krijgen moet er regelmatig worden gesnoeid. Regelmatig oogsten zorgt voor productievere planten.