Kiemzaden Radijskers Daikon is een biologisch gekweekte kiemzadensoort. Het is algemeen bekend dat Radijs een zeer gezonde groente is, maar de spruiten van deze groente zijn nog relatief onbekend. Alle gezonde stoffen die Radijs bevat zoals o.a. : vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6 en B11 en de mineralen: mangaan, kalium, fosfor, magnesium, zink,natrium, koper, ijzer, en calcium en als laatste ook nog de antioxidanten anthocyaan en isothiocyanaat zitten in geconcentreerde vorm in de kiemzaden. De smaak is enigszins pittig en licht peperig en hierdoor zijn de kiemen zeer veelzijdig te gebruiken om een heerlijk toefje gezondheid toe te voegen aan diverse gerechten en recepten. Denk bijv. aan toevoegen aan salades, sausjes, soepen, op brood en kort roerbakken. Voeg de Radijskers rauw en op het laatste moment toe aan de gerechten zodat de gezonde stoffen bewaard blijven.
Kiemzaden kunnen het hele jaar door binnenshuis worden gekweekt. Zaai per keer kleinere hoeveelheden, afhankelijk van de behoefte.
Laat de zaden vooraf 8-12 uur in warm water weken. Laat het water weglopen en spoel hierna de zaden af , laat het water weglopen en stop ze in een speciale kiembak, plastic bak of een glazen pot. Dek ze eventueel af met een stukje gaasdoek om het spoelen gemakkelijker te maken.
Zet ze op kamertemperatuur (21 °C) en redelijk donker weg. Dit laatste om verkleuring van de kiemen te voorkomen. Spoel de kiemen elke 12 uur en laat het water steeds weer weglopen. Dit 2 - 5 dagen volhouden, afhankelijk van de gewenste lengte van de kiemen. Verstoor de zaden bij dit spoelen zo min mogelijk. Ze moeten namelijk een dichte massa gaan vormen.
Na deze spoelperiode, de zaden zo droog mogelijk opslaan in de koelkast verpakt in een plastic zak, plastic bakje met deksel of een glazen schaaltje met deksel. Op deze manier zijn de kiemen nog tot 5 dagen te bewaren. Maar het is het beste om de kiemen direct vers te eten. Bij het oogsten kunnen de kiemen afgeknipt worden of naar wens samen met de zaden worden gegeten.
Bij warm weer kan het nodig zijn om vaker te spoelen.
Let op, kiemgroenten zijn erg gevoelig voor bacteriën. Ruik je een vreemde geur? Dan kun je de kiemen beter weggooien.