Victoria is een 150 jaar oude soort met grote, dikke, groene stengels die roodachtig zijn aan de onderkant van de stengels. Gemakkelijk te kweken met een heerlijke, wrange smaak. Rabarber is een meerjarige plant die enkele jaren op dezelfde plek in de moestuin staat. Het blad en de stengels sterven af in de winter, maar in de vroege lente loopt de plant weer uit. Rabarber bevat veel ijzer, calcium, kalium en vitamine C. Van rabarber worden alleen de stelen geoogst om te eten. De bladeren van rabarber zijn giftig. Ze kunnen wel worden gebruikt op de composthoop.
De wat zure smaak van rabarber combineert goed met aardbeien, amandel, anijs, gember, lamsvlees, varkensvlees, mango, sinaasappel en vanille. Rabarber is te gebruiken in gebak, toetjes, desserts, jam, compote en wijn. U kunt rabarber ook gebruiken als groente of er hartige taarten mee maken. Meerjarige.
Voorweken: 1 - 3 uur
Buiten zaaien onder glas: midden maart - midden april
Kiemen: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 21 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Uitplanten: midden mei - eind juni
Plantafstand: 50 - 100 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: vanaf het 2e jaar eind april - eind juni
Week de zaden 1 - 3 uur voor het zaaien voor in lauw water. Dit helpt de kieming te versnellen. Zaai buiten onder glas vanaf midden maart. Zaai in aparte potten van ong. 8 cm Ø gevuld met goed vochtige potgrond. Stop per pot 2 zaden ongeveer ½ - 1 cm diep en bedek met een laagje grond. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat de temperatuur 's nachts niet onder 10 °C komen. Bij een kiemtemperatuur van 18 - 21 °C duurt het 14 - 21 dagen voor de zaailingen opkomen. Zet de potten, zodra de zaailingen zijn opgekomen iets koeler weg op ongeveer 15 °C in een goed verlichte ruimte. Dun de zaailingen, zodra zij 7½ - 10 cm groot zijn uit op 1 sterkste per pot. Vanaf begin mei, zodra de zaailingen 4 - 6 weken oud zijn, kunt u ze afharden door ze ongeveer 1 week overdag buiten te zetten. Zorg dat de temperatuur niet onder de 10 °C komt.
Zet de zaailingen, zodra zij 15 - 20 cm groot zijn, op hun definitieve plaats. Zorg voor een vooraf goed bemeste plaats met goed waterdoorlatende grond. Zet rabarber op een zonnige plaats en vermijd zware kleigrond. Houd de jonge planten goed vochtig en onkruidvrij. Zorg dat de kroon van de plant ongeveer 5 cm diep in de grond wordt geplant. Oogst pas vanaf het 2e jaar na zaaien een klein gedeelte van de stelen van uw planten. Oogst door de rabarber bij de steel en blad te grijpen en aan de stengel te trekken. Hierbij breekt hij af met een soort bochtje. Laat na oogst altijd een paar stengels van de plant staan om verder te groeien. Geef de rabarber wat bloedmeel en beendermeel zodra de planten gaan groeien. Bij koud en nat weer kan rabarber last krijgen van meeldauw. Jonge scheuten van rabarber zijn zeer aantrekkelijk voor slakken. Rabarber is een meerjarige plant, het blad en de stengels sterven af in de winter, maar in de vroege lente loopt de plant weer uit. Geef de rabarberplant in de winter een goede laag compost of goed verteerde stalmest. Vermijd hierbij de kroon van de plant.