Deze raap heeft kleine, platte, ronde, witte knolletjes met lichtpaarse schouders. Deze productieve soort produceert een overvloed aan heerlijk, mild, zoet smakende knolletjes. Ze worden zo'n 7-10 cm groot. Ideaal in stamppot, soepen, stoofpotten, wok schotels en gekookt als vervanging voor aardappelpuree.
Buiten zaaien vroege oogst: februari - mei
Buiten zaaien late oogst: juli - augustus
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 22 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Afstand tussen de rijen: 25 - 30 cm
Plantafstand: 10 - 25 cm
Standplaats: licht - zonnig
Oogstperiode: mei - december
Rapen worden uitsluitend in de volle grond gezaaid, omdat ze snel groeien en zeer slecht tegen verplanten kunnen. Werk ongeveer 1 - 2 maanden voordat u gaat zaaien, een royale hoeveelheid compost door de grond. Rapen zijn namelijk lid van de koolfamilie en hebben veel mest nodig. Maak de grond goed los voordat u gaat zaaien, omdat de knol van deze snelgroeiende groente een gedeelte onder de grond groeit. Rapen groeien het beste in een koel klimaat met veel regen op een open plek zonder schaduw. Warm droog weer is slecht voor de ontkieming van raapzaad. Voorkom problemen, tijdens warm droog weer, door vooral voldoende water te geven en te zorgen voor schaduw. Als u heel vroeg zaait, is het belangrijk om de zaailingen tegen eventuele vorst te beschermen. Bescherm jonge zaailingen goed tegen slakken.
Zaai voor een vroege oogst buiten vanaf februari - mei. Voor een wat latere oogst zaait u van juli - augustus. Zaai dun en spaarzaam om te voorkomen dat de knolletjes te dicht op elkaar opkomen, dit is nadelig voor een goede uitgroei. Houd tussen de rijen een afstand aan van 25 - 30 cm. De zaden ontkiemen, afhankelijk van het weer en de temperatuur, binnen 7 - 14 dagen. Zaai maximaal 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje grond. Verwijder regelmatig het onkruid en geef de zaailingen tijdens droge periodes om de 5 - 10 dagen water. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 10 - 25 cm.
Oogst uw rapen als ze ongeveer zo groot zijn als een golfbal en laat ze niet groter worden dan een sinaasappel. Rapen zijn niet winterhard, dus oogst ze in ieder geval voordat het echt koud wordt. Eet uw rapen zo vers mogelijk direct na de oogst. Hoewel er rassen zijn die bewaard kunnen worden. Zaai om de 3 - 4 weken een rijtje rapen om langer door te kunnen oogsten. Bescherm vooral de jonge plantjes tegen slakken. In de zomerperiode kunnen er problemen onstaan met aardvlooien. Rapen zijn lid van de koolfamilie en ze kunnen dus last hebben van dezelfde ziekten en plagen als kool.
Aantal planten per vak: 4 |
|
Aantal zaden per vak: 8 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: 15 cm |
Buiten zaaien vroege oogst: maart - mei |
Buiten zaaien late oogst: juli - augustus |
Zaaidiepte: ¼ - ½ cm |
Kiemtijd: 14-21 dagen |
Kiemtemperatuur: 7-20°C |
Standplaats: licht en zonnig |
Dagen tot oogst: 65 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Voor een zeer vroege oogst kan al vanaf maart buiten worden gezaaid. Zaai 2 zaadjes per gaatje bedek dit een kleine hoeveelheid grond. Knip 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren.
Koolraap is vanwege de redelijk korte zaai tot oogsttijd zeer geschikt als tijdelijke opvulling bij wisselteelt.
Buiten kunt u vanaf juli - augustus zaaien. Zaai in goed vochtig gemaakte zaaimix in uw geprepareerde bak. Zaai per gaatje 2 zaden en bedek ze nauwelijks omdat koolraapjes lichtkiemers zijn. Als de knollen beginnen te groeien hebben ze veel water nodig. Oogst de knollen als ze ongeveer zo groot zijn als een tennisbal. Het blad kan als bladgroente worden gegeten. Oogst dit als ze jong en mals zijn. Bescherm de planten tegen slakken.