Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een plant uit de amarantenfamilie net als spinazie. De zaden van Quinoa kunnen worden gegeten en gebruikt worden ter vervanging van graan. Het voordeel van deze zaden is dat ze geen gluten bevatten en dus kunnen worden gebruikt door mensen die geen gluten kunnen of willen eten. Het zaad van Quinoa kan ook worden gemalen tot meel en dat kan gebruikt worden als vervanging van meel gemaakt met granen. Het blad van Quinoa kan ook worden gegeten en kan net als spinazie worden bereid. Ook kan het zaad worden geroosterd als toevoeging aan een salade of een ander gerecht. Ook is het mogelijk om het zaad te kiemen om er zeer gezonde spruitgroente van te maken. Ook vogels eten de zaden graag.
Quinoa is zeer gezond het bevat o.a. de vitamines B1, B2, B3, B, B11 en E. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en zink. Ook bevat het essentiële aminozuren, onverzadigde vetzuren, eiwitten en veel vezels. Vegetariërs en Veganisten kunnen Quinoa ook gebruiken als goede bron van eiwitten. Deze plant heeft een stevige ondersteuning nodig. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 300 cm.
Buiten zaaien: april - juni
Kiemen: 2 - 7 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 24 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 20 - 40 cm
Afstand tussen de rijen: 45 - 60 cm
Standplaats: zeer zonnig
Bloeiperiode: juli - augustus
Oogstperiode: september - oktober
Quinoa wordt altijd buiten gezaaid, omdat de plantjes niet goed tegen verpotten kunnen. Vooral in het begin hebben de zaailingen veel vocht nodig. Het is dus belangrijk om de grond goed voor te bewerken zodat deze voldoende vocht kan vasthouden. Ook is het belangrijk om onkruid te verwijderen. De plantjes groeien namelijk in het begin niet hard en kunnen dan gemakkelijk worden overwoekerd door onkruid.
Buiten zaaien kan vanaf april, zodra er geen vorst meer is en de grond kan worden bewerkt. Zaai in rijen die 45 - 60 cm van elkaar afliggen. Zaai ongeveer ½ - 1 cm diep en zaai spaarzaam. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Zaai op een zonnige plaats met voldoende vocht. Houd goed onkruidvrij. Geef voldoende water vooral tijdens droge periodes. Dun de planten, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 20 - 40 cm. De uitgedunde plantjes kunnen toegevoegd worden aan salades.
Deze plant is erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Ook vogels eten graag het zaad van Quinoa. Maar het belangrijkste is dat de zaden van deze plant eetbaar zijn voor mensen en geen gluten bevatten. Quinoa is dus zeer geschikt als vervanging voor granen voor mensen die geen gluten willen of kunnen eten.
Quinoa kan geoogst worden zodra de zaden die zeer kleurrijk kunnen zijn, verkleuren naar een bleke tint. Verwijder de zaden met de hand van de stengels. Hierna kun je de zaden zeven en schoonblazen om alle zaadhulsjes en stukjes stengels te verwijderen. Het kan nodig zijn om als het erg vochtig is in de oogstperiode de stengels iets eerder te oogsten en ze binnen op een droge plaats te laten drogen en afrijpen. Voordat Quinoa kan worden gebruikt moet het 2 keer goed worden gewassen om de saponine die om de zaden heen zit te verwijderen. Schrob de zaden goed tussen de handen om deze beschermlaag te verwijderen.