Dulce de España is een puntpaprikasoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Spanje. Het is een oud ras waarvan de heerlijk zoet smakende paprika's ongeveer 20 cm lang en ongeveer 8 cm breed kunnen worden. De vruchten rijpen van groen naar felrood en zijn uitermate geschikt voor vullen en roosteren, maar ze smaken natuurlijk ook heerlijk in salades. Heeft net als alle paprika veel warmte en licht nodig om te rijpen.
Paprika is een zeer gezonde, lekkere en veelzijdige vruchtgroente. Paprika bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium en zink. Paprika bevat ook veel voedingsvezels, het aminozuur cysteïne en veel fotonutriënten en weinig calorieën en geen vet. Het is dus een goede keus voor mensen die graag wat willen afvallen. Paprika is ook veelzijdig in de bereidingswijzen. U kunt paprika: rauw gebruiken, koken, grillen, bakken, roosteren, stomen, wokken en tenslotte ook gevuld bereiden. Paprika is erg lekker met: kaas, knoflook, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, kip, uien, eieren, aardappelen, rundergehakt, bieslook, appel, pasta, mosterd, olie, zalm, citroen, olijfolie, rozemarijn, tonijn, ananas, kaneel, noten, rode wijn en garnalen. Paprika is ook erg lekker in combinatie met diverse groenten: sla, prei, courgette, tomaten, wortelen, aubergines, erwten, mais, bleekselderij, rode peper en bosui. Niet winterharde meerjarige.
Voorweken: 12 uur
Binnen zaaien: februari - april
Buiten zaaien: vanaf mei
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Verspenen: 2 - 3 weken na zaaien
Uitplanten: in mei, na de IJsheiligen
Plantafstand: 40 - 50 cm
Standplaats: kas - serre
Dagen tot oogst: 95 - 110
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai oppervlakkig en spaarzaam. Bedek de zaden met een zeer dun laagje zaaigrond, omdat paprika's lichtkiemers zijn. Doe een deksel op de trays en zet ze in een propagator om een zo constant mogelijke en hoge temperatuur te garanderen. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Houd de zaden goed vochtig. Week de zaden voor een snellere ontkieming, ongeveer 12 uur voor het zaaien in lauwwarm water. Verwijder het deksel, zodra de zaailingen opkomen. Houd goed vochtig, warm en licht. Verplant de zaailingen in grotere, aparte potten 2 - 3 weken na de ontkieming. Nu kunt u ze iets koeler wegzetten op 18 - 20 °C.
Hard de zaailingen, ongeveer 10 - 14 dagen af door ze overdag buiten in de zon te zetten of zet uw zaailingen in de koude bak. Hierna kunt u de plantjes, vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst buiten zetten. Zet uw planten in een onverwarmde kas, serre of verwarmde kas. Eventueel een zeer zonnige en beschutte plek buiten kan ook. Paprika's zijn warmteminnende planten die veel warmte, zonlicht en beschutting nodig hebben om een goede oogst te geven.
Buiten zaaien kan vanaf mei. Zorg voor een zeer zonnige, warme, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Wacht met zaaien tot er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai de zaden oppervlakkig en spaarzaam en druk ze voorzichtig in de grond. Bedek met een zeer dun laagje grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 40 - 50 cm. Geef regelmatig water en zodra de paprika's zich ontwikkelen elke week wat zoals bijv. Chilifocus. Geef uw planten een goede en stevige ondersteuning. Oogst de paprika's door ze voorzichtig van de plant af te knippen of door de vruchten voorzichtig van de plant af te draaien.