Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren Meer informatie
Soort
Peper
Latijnse naam
Capsicum chinense
Artikelnummer
4800
Merk
123zaden Huismerk
Aantal zaden
10
  • TOP SEEDS zijn exclusieve zaden door 123zaden of onder controle van 123zaden gekweekt. Deze zaden worden in dusdanige lage aantallen geproduceerd dat deze niet gecertificeerd zijn maar wel de goedkeuring dragen van 123zaden.

Op voorraad

€ 3,00
Productbeschrijving

Potpeper Biquinho geel komt oorspronkelijk uit Brazilië. Biquinho is Portugees en betekent in het Nederlands "kleine snavel", dit omdat de kleine pepertjes een smal snavelachtig uitsteeksel aan de onderkant hebben. Deze peper is ook bekend als Petit Bec. Dit is een milde peper die ook groen gegeten kan worden. De plant is zeer mooi en ook erg ornimentaal, het is een leuke plant om bijvoorbeeld als huisplant te houden, maar de prachtige, opvallende pepertjes zijn ook nog eetbaar. De pepertjes rijpen van groen naar geel. De smaak van de kleine gele pepertjes is zoet, fruitig en peperig. Dit is een soort die gemakkelijk op een balkon in grote potten kan worden gekweekt. De pepertjes worden vaak in azijn ingemaakt of in olie. Het is een Capsicum chinense.  Deze plant kan zeer goed in grote bloempotten worden gekweekt. Zodat ook mensen met beperkte ruimte (bijv. alleen een balkon) toch zelf pepers kunnen kweken.

Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant. Ze zijn familie van de paprika. Peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Zuid Amerika. Het is door de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders over de hele wereld verspreid. Ze groeien het beste onder voldoende warmte. In de huiskamer of in een onverwarmde kas in ons klimaat (Nederland). Een andere naam voor chilipeper is hete peper, rode peper, Spaanse peper en Lombok. Pepers zijn er in veel verschillende formaten en kleuren. Bijv. groot, klein, rood, geel, wit, paars, bruin, oranje en groen. Pepers kunnen zowel vers, gedroogd als in poedervorm en als flakes worden gegeten. Pepers kun je zelf drogen door de pepers op z’n kop in een droge, warme en goed geventileerde ruimte te hangen of door de pepers in een zeer lauwe oven (70 °C) en in een speciale droogkast te drogen. Peperpoeder wordt ook wel cayennepoeder en chilipoeder genoemd. Pepers bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals capsicum , Capsaïcine, bioflavonoïden en vitaminen en mineralen. Capsicum wordt ook gebruikt in medicijnen tegen bijv. een loopneus en verkoudheid. Capsaïcine is het stofje in de pepers die ze zo scherp maakt. Peper helpt ook preventief bij ziektes als verkoudheid, aderverkalking, hart-en vaatziektes en tegen ontstekingen. Peper heeft ook een pijnstillende werking, zorgt voor een geluksgevoel, helpt tegen bijholte-ontsteking, verkoudheid, ontstekingen, hart- en vaatziekten, aderverkalking en tegen koude voeten in de winter.

Peper is zeer gezond en veelzijdig. Het bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. En de mineralen: fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan en  magnesium. Ook zit er veel antioxidanten zoals: alpha-caroteen, beta-caroteen, cryptoxanthinen, luteïne en zeaxanthine.  Pepers kun je koken, stomen, stoven, grillen, bakken, in ovenschotels gebruiken, in stamppotten, fijn gesneden toevoegen aan salades en rauwkost, barbequen, wokken en toevoegen aan o.a. Indonesische, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en andere gerechten. Ook kun je sambal, chilijam en chilisaus van pepers maken. Je kunt pepers ook toevoegen aan sauzen, soepen en andere gerechten die wat pit kunnen gebruiken.  Ook bevatten chilipepers koolhydraten, eiwitten, vezels en weinig calorieën. Pepers zijn heerlijk in combinatie met: gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees, chocolade, cacao, rijst, noedels, pasta, olijfolie, gember, sojasaus, komijn, koriander, bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, roomboter, appel, kerrie, peterselie, rode wijnazijn, witte wijnazijn, balsamicoazijn, kaas, Parmezaanse kaas, mosterd, kokosmelk, melk, tomatenpuree, oregano, rode wijn, kaneelstokjes, ontbijtkoek, appelstroop, citroen en limoen.  En met groenten zoals: prei, uien, knoflook, paprika, tomaten, aardappelen, wortel, bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bosuitjes, sjalotten, linzen, kikkererwten, sperziebonen, peultjes, rode kool, komkommer, champignons, spitskool, witte kool, kidneybonen, bruine bonen, taugé en sla. Wees voorzichtig en eet niet teveel hete pepers. Het kan namelijk maagproblemen zoals maagzuur veroorzaken. Ook moet je na het schoonmaken en snijden van hete pepers niet met je handen aan je ogen zitten. Chilipepers kunnen ook helpen bij afvallen. Je krijgt eerder een vol gevoel bij heet eten. En chilipeper geeft je stofwisseling een impuls. Je krijgt het warm van heet eten en hierdoor wordt je verbranding versnelt. Hierdoor verbrand je wat meer calorieën.  Verse rode peper kun je 5 – 7 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt pepers ook in een glazen pot gevuld met olijfolie bewaren. Op deze manier zijn de pepers maanden te bewaren (5 – 6). Pepers kunnen ook worden ingevroren. Snijd de steeltjes van de pepers. Was ze goed en vries ze in het geheel in, op deze manier kun je ze ongeveer 12 maanden bewaren. Niet winterharde meerjarige. De pepertjes kunnen door hun hitte worden gebruikt in sauzen, diverse gerechten, eigengemaakte peperrubs, en kruidenmixen en  eigengemaakte sambals,enz.  Deze peper kan zeer goed worden gedroogd, hierdoor wordt de peper iets heter. Kan ook worden gebruikt om sauzen, sambals en andere mild pittige gerechten mee te maken. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 70 - 75 cm. Scoville Units: 1.000 - 5.000.

Extra informatie Zaai instructies Overige informatie

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten