Pompoen Turkse Tulband is een zeer opvallende, grote pompoensoort. Hij wordt ook wel Turkse Muts en Franse Tulband genoemd. Deze pompoensoort wordt meestal gebruikt als zogenaamde winterpompoen ook wel bewaarpompoen genoemd. Deze oude soort komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een grote soort die gemiddeld 2 kilo per stuk kunnen wegen. De smaak is nootachtig, maar niet zo krachtig als de smaak van andere pompoensoorten. Het vruchtvlees is grof en waterig. De kleuren van deze Turkse Tulband zijn schitterend. De kleuren kunnen per exemplaar variëren, maar de kleuren oranje, geel, rood, wit en groen komen altijd voor in allerlei variaties. Vaak is de onderkant oranje en de bovenkant die uitloopt in een hoedvormige, bolvormige punt is geschakeerd en gestreept in diverse tinten rood, geel, wit en groen. Doordat Turkse Tulband erg mooi is, wordt deze pompoen vaak gebruikt als herfst of oogstdecoratie, maar hij is natuurlijk ook zeer goed eetbaar. Geef deze pompoen voldoende warmte, zonlicht, voeding en ruimte.
Pompoen is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Pompoen bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. En de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink. Ook zit er veel Omega 3 in pompoen en bevat hij ook nog eens weinig vet. Het is dus een bijzonder gezonde groente. Pompoen kan worden gekookt, geroosterd, gegrild, gestoofd, gestoomd en gebakken. Voeg pompoen ook eens toe aan soepen, pastasauzen, ovenschotels, wokschotels en aan gebak. Pompoen is heerlijk in combinatie met spek, melk, olijfolie, eieren, bladerdeeg, honing, parmezaanse kaas, pecannoten, paneermeel, slagroom, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, salie, lasagnevellen, rijst, Italiaanse kruiden, Provencaalse kruiden, feta, geitenkaas, tijm, pompoenpitten, peterselie, rode peper, kaas en pasta. En met andere groenten zoals: tomaten, aardappelen, diverse soorten bonen, kikkererwten, erwten, sperziebonen, paprika, broccoli, bloemkool, snijbiet, paddenstoelen, spinazie, knoflook, uien, rucola, waterkers, tuinkers. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 45 - 50 cm. Breedte: 175 - 200 cm.
Binnen zaaien: midden april - mei
Buiten zaaien: juni - juli
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Kiemtijd: 6 - 8 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Plantafstand: 1½ - 2 meter
Standplaats: zonnig en beschut tegen wind
Oogstperiode: augustus - september
Binnen zaaien kan vanaf midden april in een propagator of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Hard ze af vanaf begin mei door de jonge planten overdag buiten te zetten voor 7 - 10 dagen. Pompoenen zijn rankende planten die veel ruimte nodig hebben, maar als er weinig ruimte beschikbaar is kunnen de ranken naar het midden van de plant worden geleid om te voorkomen dat zij andere planten overgroeien.
Buiten zaaien kan vanaf juni als het warmer wordt in de vollegrond. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 1½ - 2 meter ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 sterkste per gat. Om te kunnen groeien, hebben pompoenen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare tomatenmest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de 14 dagen. Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten.
De pompoenen zijn rijp voor de oogst als de stelen beginnen uit te drogen/te scheuren en de schil hard aanvoelt. Afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zon kan dit in augustus of september zijn. Pompoenen moeten in ieder geval worden geoogst voor de eerste vorst en voordat het veel gaat regenen. Om te oogsten: snij de steel af en laat 5 - 8 cm steel aan de pompoen zitten. Beschadig de vruchten niet. Bewaar ze op een droge, koele, vorstvrije plaats. De pompoenen niet op elkaar stapelen.