Pompoen Spaghetti is een zeer aparte pompoensoort. De vruchten zijn lichtgeel, langwerpig en ze worden zo'n 20 - 25 cm lang. Deze pompoenen moeten in zijn geheel 20 - 30 minuten worden gekookt. Daarna zaden verwijderen en hierna kan het draderige vruchtvlees uit de pompoen worden gehaald. Deze pompoensoort kan als een soort spaghetti worden opgediend met tomatensaus of kruiden naar smaak. Is 6 - 8 weken te bewaren op een koele, droge plaats.
Pompoen is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Pompoen bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. En de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink. Ook zit er veel Omega 3 in pompoen en bevat hij ook nog eens weinig vet. Het is dus een bijzonder gezonde groente. Pompoen kan worden gekookt, geroosterd, gegrild, gestoofd, gestoomd en gebakken. Voeg pompoen ook eens toe aan soepen, pastasauzen, ovenschotels, wokschotels en aan gebak. Pompoen is heerlijk in combinatie met spek, melk, olijfolie, eieren, bladerdeeg, honing, parmezaanse kaas, pecannoten, paneermeel, slagroom, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, salie, lasagnevellen, rijst, Italiaanse kruiden, Provencaalse kruiden, feta, geitenkaas, tijm, pompoenpitten, peterselie, rode peper, kaas en pasta. En met andere groenten zoals: tomaten, aardappelen, diverse soorten bonen, kikkererwten, erwten, sperziebonen, paprika, broccoli, bloemkool, snijbiet, paddenstoelen, spinazie, knoflook, uien, rucola, waterkers, tuinkers. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: midden april - mei
Buiten zaaien: juni - juli
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Kiemtijd: 6 - 8 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Plantafstand: 1½ - 2 meter
Standplaats: zonnig en beschut tegen wind
Oogstperiode: augustus - september
Binnen zaaien kan vanaf midden april in een propagator of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Hard ze af vanaf begin mei door de jonge planten overdag buiten te zetten voor 7 - 10 dagen. Pompoenen zijn rankende planten die veel ruimte nodig hebben, maar als er weinig ruimte beschikbaar is kunnen de ranken naar het midden van de plant worden geleid om te voorkomen dat zij andere planten overgroeien.
Buiten zaaien kan vanaf juni als het warmer wordt in de vollegrond. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 1½ - 2 meter ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 sterkste per gat. Om te kunnen groeien, hebben pompoenen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare tomatenmest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de 14 dagen. Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten.
De pompoenen zijn rijp voor de oogst als de stelen beginnen uit te drogen/te scheuren en de schil hard aanvoelt. Afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zon kan dit in augustus of september zijn. Pompoenen moeten in ieder geval worden geoogst voor de eerste vorst en voordat het veel gaat regenen. Om te oogsten: snij de steel af en laat 5 - 8 cm steel aan de pompoen zitten. Beschadig de vruchten niet. Bewaar ze op een droge, koele, vorstvrije plaats. De pompoenen niet op elkaar stapelen.