Pastinaak White Gem is een oud Engels ras. Het is een pastinaaksoort die eruit ziet als een kleine witte, winterwortel. Deze vorstbestendige "vergeten groente" wordt alleen maar lekkerder en zoeter van wat vorst. Deze plant uit de Schermbloemenfamilie (Umbelliferae) bestaat o.a. uit: Anijs, Bergvenkel, Dille, Fluitenkruid, Gevlekte Scheerling, Gewone Berenklauw, Karwij, Kervel, Komijn, Koriander, Lavas, Peterselie, Selderij, Venkel, Wilde Wortel en Zevenblad. De taps toelopende wortel van Pastinaak White Gem wordt ongeveer 20 cm lang en heeft een heerlijk zoete, lekkere en anijsachtige smaak.
Pastinaak is zeer gezond. Hij kan helpen tegen hartziekten, osteoperose, reuma, dementie en cellulitis. Pastinaak is zeer gezond. Hij bevat o.a. de volgende vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan, magnesium, seleen en zink. En ook nog veel vezels en eiwitten en weinig calorieën. Pastinaak kan rauw worden gegeten in bijv. salades en rauwkost. Rasp hem dan fijn net als wortels. Maar ook worden gekookt, gestoomd, gesmoord, gewokt, gegratineerd en in de oven worden bereid en worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, stamppotten en aardappelpuree. Ook kan pastinaak gebruikt worden als vervanger voor meel of maizena om bijv. soepen en sauzen dikker te maken. Pastinaak kan doordat het zoet is, ook worden gebruikt om cakes, taarten, jam, toetjes en andere zoete gerechten mee te zoeten. Pastinaak is erg lekker met: basilicum, tijm, peterselie, olijfolie, balsamicoazijn, honing, eieren, dille, crème fraîche, roomboter, gehakt, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, bieslook, melk, zalm, tonijn, makreel, salie, appelstroop, appelsap, appel, kaas, rijst, pasta, noedels, rozemarijn, parmazaanse kaas, serrano ham, spek, witte wijn, risotto rijst, italiaanse kruiden, hazelnoot en bier. En met andere groenten zoals: wortel, aardappelen, zoete aardappelen, uien, prei, rode uien, knoflook, knolraap, knolselderij, champignons, sjalotten, bosuitjes, bietjes, peultjes, sperziebonen, winterpeen, bloemkool, broccoli, spruitjes, pompoen, paprika, tomaten en boerenkool. Pastinaak wordt na het oogsten redelijk snel slap. Je kunt pastinaak 3 – 4 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Stop hem in een plastic zak met gaatjes. Pastinaak kan ook in stukjes na kort blancheren worden ingevroren. Op deze manier kan de pastinaak 6 maanden worden bewaard. Deze pastinaak White Gem kan op alle grondsoorten worden gekweekt. Als u een aantal pastinaken laat staan na de oogst komen er het volgende jaar erg mooie schermbloemen die door bijen, vlinders en andere nuttige insecten zeer worden gewaardeerd. Winterharde tweejarige.