Halflange witte is een pastinaaksoort die door de kortere wortels gemakkelijker te oogsten is. De stevige, tapstoelopende wortels hebben een heerlijke smaak. Deze productieve soort is redelijk winterhard. Pastinaak is famillie van de wortel, peterselie, anijs, engelwortel en selderij. Pastinaak is in Nederland een “vergeten groente”. Pastinaak wordt ook vaak “witte wortel”genoemd. Hij lijkt namelijk veel op de wortel. Hij word ook Pinsternakel genoemd. Pastinaak wordt ongeveer 20 cm lang. Pastinaak heeft een heerlijke anijsachtige en zoete smaak. De kleur van pastinaak is crème-wit. De pastinaak kan beter niet gekweekt worden op zware kleigrond. Als u kleigrond heeft en toch pastinaak wil kweken, zijn aparte bakken gevuld met potgrond een optie.
Pastinaak is zeer gezond. Hij kan helpen tegen hartziekten, osteoperose, reuma, dementie en cellulitis.Pastinaak is zeer gezond. Hij bevat o.a. de volgende vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan, magnesium, seleen en zink. En ook nog veel vezels en eiwitten en weinig calorieën. Pastinaak kan rauw worden gegeten in bijv. salades en rauwkost. Rasp hem dan fijn net als wortels. Maar ook worden gekookt, gestoomd, gesmoord, gewokt, gegratineerd en in de oven worden bereid en worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, stamppotten en aardappelpuree. Ook kan pastinaak gebruikt worden als vervanger voor meel of maizena om bijv. soepen en sauzen dikker te maken. Pastinaak kan doordat het zoet is, ook worden gebruikt om cakes, taarten, jam, toetjes en andere zoete gerechten mee te zoeten. Pastinaak is erg lekker met: basilicum, tijm, peterselie, olijfolie, balsamicoazijn, honing, eieren, dille, crème fraîche, roomboter, gehakt, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, bieslook, melk, zalm, tonijn, makreel, salie, appelstroop, appelsap, appel, kaas, rijst, pasta, noedels, rozemarijn, parmazaanse kaas, serrano ham, spek, witte wijn, risotto rijst, italiaanse kruiden, hazelnoot en bier. En met andere groenten zoals: wortel, aardappelen, zoete aardappelen, uien, prei, rode uien, knoflook, knolraap, knolselderij, champignons, sjalotten, bosuitjes, bietjes, peultjes, sperziebonen, winterpeen, bloemkool, broccoli, spruitjes, pompoen, paprika, tomaten en boerenkool. Pastinaak wordt na het oogsten redelijk snel slap. Je kunt pastinaak 3 – 4 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Stop hem in een plastic zak met gaatjes. Pastinaak kan ook in stukjes na kort blancheren worden ingevroren. Op deze manier kan de pastinaak 6 maanden worden bewaard. Winterhard tweejarige.
Buiten zaaien: februari - mei
Kiemtijd: 14 - 28 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Zaai-afstand in rijen: 35 cm
Plantafstand: 15 cm
Standplaats: zonnig - gedeeltelijke schaduw
Dagen tot oogst: 170 - 180
Van februari tot mei kan er in de volle grond worden gezaaid, maar zaai niet als er veel regen en extreme koude wordt verwacht. Zaai 1 tot 1½ cm diep in tot op 40 cm diep goed losgemaakte grond waaruit alle stenen zijn verwijderd. Pastinaak heeft een zonnige standplaats met gedeeltelijke schaduw nodig. Zaai in rijen die 35 cm van elkaar afliggen. De kiemtijd is 14 - 28 dagen, maar is afhankelijk van het weer. Als er na 28 dagen nog geen zaailingen opkomen, kan er het beste gelijk weer opnieuw worden gezaaid.
Dun de zaailingen, wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 cm per plant. Omdat de zaailingen een zeer teer wortelstelsel hebben, kunnen de uitgedunde exemplaren beter niet op een andere plaats worden herplant. Houd de zaailingen goed vochtig en onkruidvrij.
De pastinaak is klaar voor de oogst als het blad geel wordt en begint af te sterven. Pastinaak kan één tot twee weken worden bewaard in de groentela van de koelkast. En als ze bewaard worden op een koele, donkere plek zoals bijvoorbeeld in een kelder blijven ze ongeveer een maand goed. Ook kan de pastinaak tot diep in de winter op het land blijven staan, maar zorg ervoor dat de wortels niet onder water komen te staan door overvloedige regenval.