California Wonder is een oud ras dat oorspronkelijk uit Californië (Amerika) komt. De grote, blokvormige, dikwandige vruchten rijpen van donkergroen naar felrood. Deze soort heeft de allerbeste smaak van alle blokpaprika's. Het vruchtvlees is mals, zeer zoet en heel knapperig. De vierkante, blokkige paprika's kunnen worden geschild, in stukjes gesneden, in plakjes gesneden en worden gevuld met bijv. gehakt of rijst of een mengsel hiervan. Doe ze daarna met een beetje kaas erover lekker in de oven voor een snelle en vegetarische maaltijd. Dien op met eventueel een salade met paprika en sla en met wat gekookte rijst. Een heerlijke maaltijd zonder vlees.
Paprika is een zeer gezonde en veelzijdige groente die gebruikt kan worden om: te koken, bakken, vullen, in stoofschotels, in ovengerechten, vullen met gehakt of rijst, grillen, roosteren, stomen, wokken en fijn gesneden en rauw gebruiken in salades, als rauwkost of gezonde snack. Paprika is zeer gezond en bevat o.a. de volgende vitamines en mineralen: A, B, B1, B2, B6, B11, B12, C en E. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink. Ook bevat het zoals alle groente weinig caloriën, maar wel veel voedingsvezels en andere gezonde voedingstoffen. Ook bevat paprika veel water en is het dus vooral op zonnige zomerse dagen een heerlijke en verfrissende snack. Paprika is heerlijk in combinatie met: ham, bacon, chorizo, gehakt, lamsgehakt, kip, rundvlees, varkensvlees, sardines, tonijn, mosselen, zalm, gamba's, schaal- en schelpdieren, feta, kaas, mozzarella, tofu, ricotta, appel, noten, pijnboompitjes, pistache, sesamzaadjes, basilicum, bieslook, peterselie, dragon, groene peper, majoraan, citroen tijm, gember, rozemarijn, oregano en diverse soorten peper. Ook is paprika heerlijk in combinatie met andere groente zoals: artisjok, advocado, aubergine, bospeentjes, champignons, courgette, erwten, asperges, knoflook, komkommer, sla, peultjes, prei, lenteui, sperziebonen, ui, wortelen en zeekraal en lamsoor. Niet winterharde eenjarige.
Voorweken: 12 uur
Binnen zaaien: februari - april
Buiten zaaien: vanaf mei
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Verspenen: 2 - 3 weken na zaaien
Uitplanten: in mei, na de IJsheiligen
Plantafstand: 40 - 50 cm
Standplaats: kas - serre
Dagen tot oogst: 95 - 110
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai oppervlakkig en spaarzaam. Bedek de zaden met een zeer dun laagje zaaigrond, omdat paprika's lichtkiemers zijn. Doe een deksel op de trays en zet ze in een propagator om een zo constant mogelijke en hoge temperatuur te garanderen. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Houd de zaden goed vochtig. Week de zaden voor een snellere ontkieming, ongeveer 12 uur voor het zaaien in lauwwarm water. Verwijder het deksel, zodra de zaailingen opkomen. Houd goed vochtig, warm en licht. Verplant de zaailingen in grotere, aparte potten 2 - 3 weken na de ontkieming. Nu kunt u ze iets koeler wegzetten op 18 - 20 °C.
Hard de zaailingen, ongeveer 10 - 14 dagen af door ze overdag buiten in de zon te zetten of zet uw zaailingen in de koude bak. Hierna kunt u de plantjes, vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst buiten zetten. Zet uw planten in een onverwarmde kas, serre of verwarmde kas. Eventueel een zeer zonnige en beschutte plek buiten kan ook. Paprika's zijn warmteminnende planten die veel warmte, zonlicht en beschutting nodig hebben om een goede oogst te geven.
Buiten zaaien kan vanaf mei. Zorg voor een zeer zonnige, warme, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Wacht met zaaien tot er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai de zaden oppervlakkig en spaarzaam en druk ze voorzichtig in de grond. Bedek met een zeer dun laagje grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 40 - 50 cm. Geef regelmatig water en zodra de paprika's zich ontwikkelen elke week wat zoals bijv. Chilifocus. Geef uw planten een goede en stevige ondersteuning. Oogst de paprika's door ze voorzichtig van de plant af te knippen of door de vruchten voorzichtig van de plant af te draaien.