De Gojibes wordt ook wel Boksdoorn of Rode Mispel genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit China, maar wordt hier ook steeds vaker gekweekt. De bossige, grote en stevige struiken produceren een overvloed aan kleine, rood-oranje, heerlijk smakende, ovale bessen. De takken zijn bezaaid met scherpe, stekelige doornen. Hierdoor is het plukken van de Gojibessen een uitdagende bezigheid. De jonge plant moet binnen overwinteren omdat hij niet tegen vorst kan. Na 2 jaar kan de struik tegen ongeveer -12 °C. Gebruik de bessen als gezonde snack, in soepen, in smoothies, als thee, als sap, bij het ontbijt en in toetjes. De Gojibes wordt in China gebruikt in de geneeskunde. De bessen bevatten veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het wordt ook wel superfruit of superfood genoemd. De bessen kunnen worden gedroogd of ingevroren. Hoogte: 150 - 300 cm. Goji bes struiken zijn zelfbestuivend.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 24°C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Verspenen/verpotten: na 3 weken
Plantafstand: 45 - 55 cm
Standplaats: zonnig en beschut
Dagen tot oogst: 2 jaar
Gojibes kan vanaf eind februari binnen in een tray gevuld met vochtige zaai- en stekgrond worden gezaaid. Zaai dun en bedek de zaden met een dun laagje stekgrond. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Zet de trays warm en met veel licht weg. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verpot de zaailingen zodra zij 4 blaadjes hebben in grotere potten. Begin mei, moeten de zaailingen ongeveer 10 dagen overdag afharden. Hierna kunt u ze op een droge, warme, zonnige plaats met beschutting tegen de wind zetten. Zorg voor een stevige ondersteuning.
Laat jonge planten binnen overwinteren, omdat zij niet tegen vorst kunnen. Na 2 jaar zijn de planten vorstbestendig tot -12°C. Pluk de bessen terwijl u stevige handschoenen draagt vanwege de doornen. Eet de bessen vers of vries ze in. Drogen kan ook. Hierna zijn de bessen een aantal maanden te bewaren. Gebruik netten om de bessen tegen vogelvraat te beschermen.