Onderstam tomaat Echelon kan gebruikt worden om zelf uit zaad onderstammen te kweken waarop u uw eigen tomatenplanten kunt enten. Deze zaden hebben een goede kiemkracht, ze zijn ook gemakkelijk in gebruik en ze hebben een zeer goede resistentie tegen veel voorkomende tomatenziektes zoals: tomatenmozaïekvirus (ToMV:0-2), Fusarium (tomatenverwelkingsziekte, Fol 0,1), Tomaten voet- en wortelrot (For), Verticillium (Va/Vd), Kurkwortel (Pl), Bladvlekkenziekte (Ff:A-E) en echte meeldauw (On). De tomaten die op deze onderstammen zijn geënt hebben een sterker wortelsysteem, minder blad en ze produceren meer vruchten. Dankzij deze onderstam hebben de tomatenplanten een goede opbrengst, de planten worden hoger en hebben minder blad en meer vruchten. De vruchten groeien ook sneller dan normaal. Gebruik de tomatenentclips om de tomatenplant vast te maken op de onderstam.
Voordelen van enten zijn dat er een langere kweekperiode is. Je kunt door de sterkere groeikracht grotere en meer vruchten oogsten. Het is ook mogelijk om twee groeistammen per plant te hebben. Ze hebben ook een grote resistentie tegen tomatenziektes. Ook gebreksziektes komen nog nauwelijks voor. De onderstammen zijn resistent tegen: tomatenmozaïekvirus (ToMV:0-2), Fusarium (tomatenverwelkingsziekte, Fol 0,1), Tomaten voet- en wortelrot (For), Verticillium (Va/Vd), Kurkwortel (Pl), Bladvlekkenziekte (Ff:A-E) en echte meeldauw (On). U kunt ook zelf enten, dit is goedkoper dan geënte planten kopen. Bij zelf enten kunt u ook zelf bepalen welk ras u gebruikt. Gebruik bij voorkeur F1 onderstammen omdat deze alle gewenste resistenties tegen ziektes hebben.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Zaai eerst de onderstam tomaten op de normale manier. Neem kleine potjes gevuld met vochtige potgrond. Zaai per potje 1 zaadje oppervlakkig op de grond. Druk de zaden voorzichtig aan. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk. Laat de temperatuur 's nachts vooral niet dalen. Zet de potjes in een verwarmde kamer of propegator met deksel en verwarming. Zorg ook voor voldoende licht. Zodra de zaden kiemen, kunt u het deksel verwijderen. Zet de tomaten plantjes in grotere potten zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Zet ze nu iets koeler weg op ongeveer 18 - 20 °C. Hierna kunt u de onderstammen verder laten groeien voor later gebruik.
Ongeveer 14 dagen na het zaaien van de onderstammen kunt u de tomaten enten op een onderstam. Dit kan vrij eenvoudig zelf worden gedaan. Hierna kunt u een van uw tomatenplanten zelf prepareren om te enten. U kunt tomaten enten omdat dit voor een grotere oogst zorgt en voor een betere resistentie tegen veel voorkomende tomatenziektes. U kunt ook enten om aparte en unieke planten te kweken.
Hierbij een eenvoudige en simpele methode om tomaten te enten. U heeft nodig een bovenstam, een onderstam, een scherp mes en een tomatenentclip. De beide planten worden samengebonden en hierdoor blijven ook de wortelstelsels met elkaar verbonden totdat de wond geheeld is. Het is wel belangrijk dat de diameter van beide stengels hetzelfde is.
De onderstam en de bovenstam moeten allebei met een scherp mes schuin worden ingesneden. Zorg ervoor dat beide sneden even diep zijn, zodat de verbinding goed stevig is. Deze verbinding tussen beide planten is voldoende om van de gunstige eigenschappen van de onderstam te profiteren. De onderstam zorgt namelijk voor extra groeikracht, weerstand en vruchten.
Snijd de onderstam af op ongeveer 10 – 15 cm. Maak een snee naar beneden tot ongeveer de helft van de dikte van de stengel. Bij de de bovenstam wordt dit een snee naar boven tot ongeveer de helft van de dikte van de stengel. Maak schuine snedes zodat de beide helften beter op elkaar kunnen aansluiten. Maak de snedes ook even lang. Snijd niet te ver omdat dit zorgt dat de plant dood gaat. Schuif hierna beide delen voorzichtig in elkaar. Druk ze voorzichtig aan. Zorg dat de delen goed in elkaar passen. Dat zorgt voor een beter resultaat. Werk zo nauwkeurig en snel mogelijk.
Verbind de entplek met een speciale tomatenentclip. Hierdoor worden beide delen goed met elkaar verbonden en kunnen ze niet schuiven. Laat de clip zitten. De plant heeft hier verder geen last van. De wortelstelsels worden samen in een pot gezet. Zet de geente plant ongeveer 7 – 10 dagen op een koele, rustige plaats zonder felle zon. Bijv. in een schuur, garage of binnenshuis. Na ongeveer 10 dagen is de hechting zo sterk dat de plant op zijn permanente plek kan worden gezet. Zet stokken bij de plant om hem te ondersteunen. Verwijder de toppen uit de planten. Hierdoor groeien er nieuwe scheuten uit de oksel van de plant. Deze scheuten gaan de tomaten dragen. Hierna kan de plant op zijn permanente plek buiten (beschut) of binnen in een kas worden gezet.