De olijfkomkommer komt oorspronkelijk uit de Andes en dan voornamelijk uit Peru. Deze plant is tegenwoordig ook te vinden in Zuid-Amerika, de Caraïben, Florida, Japan, Korea, China en in Nepal. Olijfkomkommers kunnen goed tegen lagere temperaturen en vochtig weer, doordat ze het heel goed doen op grote hoogte.
De olijfkomkommer is zoals zijn naam al doet vermoeden, familie van de komkommer, courgette enz. Deze tweeslachtige plant ontwikkeld zowel mannelijke- als vrouwelijke bloemen. Handmatige hulp bij de bestuiving is wel aan te raden.
Oogst de jonge, gladde, lichtgroene vruchten als ze iets groter zijn dan een duimnagel van een man. Ze lijken erg op groene olijven en daar komt de Nederlandse naam olijfkomkommer vandaan. De smaak lijkt erg op een komkommer met iets van een citroenachtig zuurtje erin. De vruchten kunnen worden gekookt, gebakken, gevuld met gehakt en worden toegevoegd aan stoofschotels, wokgerechten, soepen en sauzen. Geef deze rankende plant voldoende ruimte en ondersteuning. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: rankend 4 - 5 meter.
Binnen zaaien: april - mei
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 21 - 23 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 1 meter
Uitplanten: na 15 mei (IJsheiligen)
Standplaats: volle zon - beschut tegen wind (kas)
Dagen tot oogst: 150 - 165
Zaai vanaf april binnen in aparte potjes met goede, vochtig gemaakte zaai- en stekgrond. Zorg voor een zaaidiepte van meer dan 1 cm en bedek de zaden met een laagje grond. Houd goed vochtig en zorg voor een gelijkmatige temperatuur. Bedek de potjes met huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Verwijder het huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Zorg voor voldoende warmte en vocht.
Vanaf 15 mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen overdag buiten worden afgehard. Na ongeveer 10 dagen kunnen ze op een zeer zonnige, beschutte plaats buiten of in een onverwarmde kas worden gezet. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Eventueel kan het nodig zijn om de plant een handje te helpen met bevruchting. Pluk de vruchten regelmatig. Ze kunnen in een plastic zak een aantal dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard.