Okra Burgundy is een opvallende, donkerrode tot paarse soort die een overvloed aan lange, rechte peulen produceert. Hij heeft een heerlijke smaak die op zijn best is als Burgundy wordt geoogst als hij ongeveer 6 - 8 cm lang is. De peulen kleuren groen zodra zij worden gekookt. Okra wordt ook wel Gombo, Lady Fingers, Gumbo of Okro genoemd.
Okra is een zeer gezonde groente. Okra bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium, selenium en zink. Het bevat ook veel vezels en voedingstoffen en weinig calorieën. Okra is een exotische groente die gebruikt kan worden in stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en als bindmiddel in diverse gerechten. Okra kan worden gekookt, gebakken, gefrituurd of gegrild. Okra is heerlijk in combinatie met: aubergine, tomaat, paprika, ui, lamsvlees,rundvlees, zoete aardappel, knoflook, gember en bakkeljauw. Okra die wordt gebruikt voor het binden van gerechten moet in kleine stukjes worden gesneden. Voor andere toepassingen kunt u de Okra het beste heel houden. Okra wordt veel gebruikt in Cajun- en Creoolse gerechten, in Jambalaya en in diverse gerechten uit de Surinaamse keuken. Kook Okra niet langer dan 5 - 7 minuten. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: maart - april
Kiemtijd: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 22 - 24 °C
Zaaidiepte: 1¼ - 2 cm
Plantafstand: 50 - 90 cm
Plantafstand in rijen: 90 cm
Standplaats: zeer zonnig (kas)
Dagen tot oogst: 55 - 60
Okra heeft veel warmte en zonlicht nodig om goed te groeien. Omdat de planten zeer slecht tegen verplanten kunnen, is het verstandig om voor te zaaien in turfpotjes. Deze kunt u later gemakkelijk in grotere potten overzetten zonder het tere wortelstelsel te verstoren. Zaai vanaf maart binnen voor in turfpotten gevuld met vochtige potgrond. Zorg voor een kiemtemperatuur tussen 22 - 24 °C. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat deze temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Verplant de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, met turfpot en al in grotere potten. Houd goed vochtig en laat de zaailingen niet uitdrogen.
Hard de zaailingen vanaf begin mei af, door ze ongeveer 2 - 3 weken in een kamer te zetten met een temperatuur van 15 - 18 °C. Zet de jonge planten hierna in een kas. Omdat Okra een vochtige, warme omgeving nodig heeft met een bodemtemperatuur van 22 - 30 °C. Houd voldoende afstand tussen de potten aan, omdat de planten vrij groot en hoog kunnen worden (120 cm). Geef vooral tijdens droogte voldoende water. Zorg dat de planten niet uitdrogen.
Oogst de Okra ongeveer 55 - 60 dagen na verplanten in de kas, zodra de vruchten ongeveer 6½ - 8 cm lang zijn. Okra wordt namelijk vrij snel hard en vezelig. Verse Okra kan niet lang bewaard worden. Regelmatig plukken bevordert de groei van nieuwe vruchten. Okra kan geplaagd worden door bladluizen, bonenspintmijt en witte vlieg.