Muismeloentje
Het Muismeloentje komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika. Het Muismeloentje wordt ook wel Mexicaanse mini komkommer, Melothria Scabra, Mexicaanse mini meloen en Cucamelon genoemd. In Mexico wordt het Muismeloentje Sandita genoemd. Het Muismeloentje is familie van de komkommer en de kweek van dit apart uitziende plantje is dus gelijk aan de kweek van komkommers. Het Muismeloentje produceert een grote hoeveelheid kleine, ovale vruchtjes die donkergroen zijn met een lichtgroente tekening. De schil van het Muismeloentje is glad. De smaak van het Muismeloentje is een soort van kruising tussen komkommer en citroen. Het is dus een frisse, lichtbittere en iets zure smaak. De smaak van het Muismeloentje combineert heerlijk met sla, radijs, vis, varkensvlees, kip, tomaat, paprika, aardappel en rundvlees. Het Muismeloentje is heerlijk in salades, in salsa's, als snack en als eetbare versiering van cocktails. Hij kan worden gewokt, gestoofd, ingemaakt in het zuur met kruiden als bijv. dille en toegevoegd worden aan ovenschotels. Kortom dit grappige, aparte plantje levert een heerlijk en gezond vruchtje op dat ook nog eens veelzijdig te gebruiken is. Niet winterharde eenjarige. Bestel uw zaden van het Muismeloentje snel en gemakkelijk via www.123zaden.nl!
Muismeloentje kweken
Muismeloentje kweken begint bij het zaaien van de Muismeloentje zaden. Bij www.123zaden.nl kunt u deze Muismeloentje zaden kopen. U kunt de zaden van het Muismeloentje vanaf maart binnenshuis zaaien in aparte potjes gevuld met goed vochtige potgrond. Zaai per potje 1 zaadje zijdelings ongeveer 1 - 1½ cm diep en bedek met een laagje aarde. Zorg voor een kiemtemperatuur van minimaal 20 °C. Zet de potten weg op een warme plek. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zorg dat de grond in de potten vochtig blijft, maar niet nat om rotting te voorkomen. Ongeveer 3 weken na het ontkiemen, kunt u de zaailingen buiten op een warme, beschutte, goed bemeste plek met goed waterdoorlatende grond zetten. Het Muismeloentje kan slecht tegen wortelschade dus voorzichtig met het kwetsbare wortelstelsel als u ze uitplant. U behaalt de beste resultaten als u uw Muismeloentjes buiten op een zeer zonnige en beschutte plek zet. U kunt vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, buiten in de vollegrond zaaien. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai per gat 2 zaadjes 2 cm diep en dek af met grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 1 sterkste zaailing per plaats. Houd een plantafstand aan van 80 - 100 cm. Geef uw planten voldoende water en voeding. Geef de planten een sterke en stevige ondersteuning. Het Muismeloentje is een niet winterharde eenjarige.
Muismeloentje zaden kopen
Bij 123zaden vindt u vele soorten komkommerzaden in het assortiment. U kunt hier natuurlijk ook Muismeloentje zaden kopen. Bestel uw Muismeloentje zaden nu dus gemakkelijk, snel en eenvoudig online bij www.123zaden.nl!
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 5 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Uitplanten in de volle grond: Uiterlijk 3 weken na zaaien grondtemp.15 - 18 °C
Plantafstand: 80 - 100 cm
Standplaats: zonnig (kas)
Oogstperiode: juli - oktober
Binnen zaaien vanaf maart in aparte potten gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai 1 zaadje per pot 1 - 1½ cm diep en zorg er voor dat het zaadje op zijn kant in de potgrond ligt, om rotting te voorkomen. Bedek het zaad met een laag potgrond. Zorg voor een kiemtemperatuur van minimaal 20 °C. Zet de potten weg op een warme plek. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zorg dat de grond in de potten vochtig blijft, maar niet nat om rotting te voorkomen.
Plant de zaailingen, na ongeveer 3 weken, uit op een warme, beschutte, goed bemeste plek met goed waterdoorlatende grond. Komkommers kunnen slecht tegen wortelschade, wees dus voorzichtig met het kwetsbare wortelstelsel als u ze uitplant. U behaalt de beste resultaten als u uw komkommer in een kas of buiten op een zeer zonnige en beschutte plek zet.
Buiten zaaien kan vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai per gat 2 zaadjes 2 cm diep en dek af met grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 1 sterkste zaailing per plaats. Houd een plantafstand aan van 80 - 100 cm. Houd de planten goed onkruidvrij.
Komkommers zijn planten die veel ruimte, zon, water, voeding en tijd nodig hebben om goed te kunnen groeien. Werk een royale hoeveelheid compost door de grond, ongeveer 2 maanden voordat u gaat zaaien. Geef de planten een stevige en hoge ondersteuning. Oogst de komkommer door ze met een mes van de plant af te snijden. Oogst regelmatig om de groei van nieuwe komkommers te bevorderen. Komkommers kunnen een paar dagen worden bewaard, buiten de koelkast. Geef op het moment dat de komkommers beginnen te groeien, elke week wat vloeibare tomatenmest. Geef om de paar dagen een ruime hoeveelheid water. Geef extra water bij droogte.