Mizuna is een in Nederland nog relatief onbekende groente. Het is een bladgroente die oorspronkelijk uit Oost-Azië (Japan) komt. Het is familie van de kool zoals bijv. : bloemkool, boerenkool, broccoli en spruitjes. Het is een koolsoort die geen hoofden vormt. De blaadjes zijn lang, slank en zeer gekarteld. Deze soort heeft donkergroen blad. Deze heerlijk smakende bladgroente heeft een subtiele, pikante, mosterdachtige smaak. Het word ook wel Mitzuna, Kyona en Japanse mosterd genoemd. Mizuna is gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Het kan worden gebruikt als een exotische vervanging van raapstelen in gerechten. Mizuna is zeer gezond en heeft vooral de volgende gezondheidsvoordelen: het is goed voor de ogen, voor de stolling van het bloed, het immuunsysteem en voor het behoud van sterke botten.
Mizuna is een zeer gezonde groente, het bevat o.a. de volgende vitamines: A, B1, B2, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, mangaan, magnesium, natrium, selenium en zink . Het bevat ook nog veel vezels, antioxidanten, eiwitten en koolhydraten. Mizuna wordt veel gebruikt in salades, in soepen, op pizza’s, in pastagererechten en in wokgerechten, stoofschotels, stamppotten en in oosterse gerechten. Voeg mizuna op het laatste moment toe omdat lang koken tot smaakverlies en verlies van knapperigheid leidt. Mizuna is in de verpakking in de koelkast een aantal dagen te bewaren (3 – 4). Mizuna is heel erg lekker in combinatie met: kip, lam, varkensvlees, gehakt, rundvlees, lamsvlees, chilipeper, olijfolie, melk, boter, paprikapoeder, appel, augurk, tijm, roomboter, kaas, kappertjes, citroen, mosterd, noedels, pasta, rijst, couscous, zalm, tonijn, dille, amandelen, tomatenpuree, italiaanse kruiden en mozzarella. En met andere groenten zoals: veldsla, rucola, wilde rucola, bosui, peultjes, sperziebonen, tomaten, zoete aardappel, aardappelen, rapen, broccoli, raapstelen, wortel, venkel, sjalot, uien, paprika, champignons, prei, spinazie en sla. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien onder glas: begin maart - half april & half augustus - begin oktober
Buiten zaaien: april - eind juni
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 7 - 15 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 20 - 25 cm
Zaaiafstand in rijtjes: 45 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Dagen tot oogst: 21 - 45
Omdat Mizuna een bladkool is, heeft hij net als andere leden van de koolfamilie veel bemesting nodig. Begin de grond een paar weken voordat er gezaaid wordt, te bemesten met een ruime hoeveelheid compost eventueel verrijkt met koemestkorrels of een andere vorm van stikstofrijke mest zoals bijv. bloedmeel. Het is niet nodig om extra te bemesten tijdens de groei van de plantjes.
Mizuna wordt uitsluitend buiten in de vollegrond, eventueel onder glas of plastic (koude kas), gezaaid. Omdat deze groente zeer snel buiten te kweken is, loont het de moeite niet om eerst binnen voor te zaaien. Hij kan goed tegen kou en enkele graden vorst, maar zeer slecht tegen hitte. Bij droog warm weer in de zomer schiet hij snel in het zaad. Daarom wordt Mizuna dus niet in de zomermaanden gezaaid.
Mizuna kiemt het beste bij een temperatuur tussen 7 - 15 °C. Het ontkiemen duurt ongeveer 7 - 14 dagen, afhankelijk van de buitentemperatuur en de bodemtemperatuur. Deze groente kan op zeer veel verschillende soorten grond goed gekweekt worden, zolang de grond maar goed waterdoorlatend is.
In de koude kas of buiten in de volle grond onder beschutting van bijv. plastic kan er vanaf begin maart tot half april en vanaf half augustus tot begin oktober worden gezaaid. Buiten in de volle grond (zonder beschutting) kan er worden gezaaid vanaf april tot eind juni. Zaai op een zonnige plaats met half schaduw. Zaai in rijen die 45 cm van elkaar verwijderd zijn. Bij beperkte ruimte mogen de rijtjes dichter bij elkaar liggen. Maak een ondiepe en smalle geul in de grond van ongeveer ½ cm diep. Zaai hierin de zaden met een onderlinge afstand van ongeveer 5 cm. Bedek de zaden met een laagje grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 20 cm. Deze uitgedunde zaailingen kunnen gegeten worden in salade. Houd de zaden tijdens de kieming goed vochtig en geef tijdens droge periodes voldoende water. Dit om te voorkomen dat de planten snel in het zaad schieten en niet meer te oogsten zijn.
Mizuna kan al vrij snel worden geoogst. Het jonge blad, dat gebruikt wordt in bijv. salades, kan al na 21 dagen (3 weken) worden geoogst. Dit zijn de buitenste blaadjes van de planten. Laat de binnenste blaadjes doorgroeien. Deze volgroeide planten kunnen na 35 - 45 dagen (5 - 6 weken) worden geoogst. Om de oogstperiode nog meer te verlengen, kunnen er ook om de 3 weken kleine hoeveelheden zaden worden gezaaid. Deze groente kan ook net als raapstelen en spinazie worden bereid en gegeten. Eet het blad z.s.m. na de oogst of bewaar het in de groentela van de koelkast maximaal 3 dagen. Mizuna kan niet worden ingevroren.