Meloen Charentais is een biologisch geteelde, heerlijk, aromatische en zoete meloensoort. Deze soort komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze soort produceert heerlijk, ronde, ongeveer 1 kilo per stuk wegende vruchten. Ze hebben een dunne zilver grijze schil en zoet, dik en geelachtig tot oranje vruchtvlees. Zeer geschikt voor de kweek in ons wat koelere klimaat. Meloen is familie van de courgette, komkommer en de pompoen. Het is een zogehete vruchtgroente. Meloenen bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals: eiwitten, vezels, koolhydraten en weinig calorieën. Het eten van een stuk meloen zorgt ervoor dat je je langer verzadigd voelt. Dit is handig als je wilt afvallen. Ook bevat meloen veel water.
Meloen is een zeer gezonde groente het bevat o.a. de vitaminen: A, B6, B11, B12, C, E en K. En de mineralen: calcium, ijzer, kalium, koper, mangaan, magnesium, natrium en zink. Meloen kan worden gebakken, gebarbequed, gegrilld, toegevoegd worden aan salades, soepen, ovenschotels en stoofgerechten. Voeg de meloen dan wel op het laatst toe zodat de structuur niet te veel veranderd. Ook kun je meloen toevoegen aan smoothies, toetjes, ontbijt, fruitsalades en andere gerechten. Je kunt ook ijs maken met meloen. Meloen is erg lekker met: serranoham, feta, kaas, ham, rundvlees, kip, varkensvlees, olijfolie, amandelen, munt, bieslook, honing, balsamicoazijn, aardbeien, blauwe bessen, yoghurt, bamen, frambozen, pistachionoten, appel, peren, ricotta, kwark, rode wijnazijn, komijn, ananas, bananen, suiker, sinaasappel, citroen, rode bessen, sardientjes, dille, crème fraîche, mosterd, perzikken, karnemelk, geitenkaas, eieren, kokosmelk en sherry. En met andere groenten zoals: rucola, komkommer, sla, gemengde sla, tomaten, paprika, rode ui, venkel, uien, knoflook, wortel, sperziebonen, peultjes en veldsla. Meloen moet niet in de koelkast worden bewaard omdat het de rijping verstoort. Meloen kan worden ingevroren en is dan 12 maanden te bewaren. Je kunt een meloen ongeveer 5 – 7 dagen bewaren op kamertemperatuur. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: april - mei
Kiemtijd: 7 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
Zaaidiepte: 1 cm
Plantafstand: 50 - 60 cm
Uitplanten: midden mei - eind mei
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Oogstperiode: juli - oktober
Vanaf april kan er binnen in aparte potten of in trays worden gezaaid. Bedek de zaden met een laag zaaigrond. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Houd goed vochtig en warm. Nadat de zaden zijn ontkiemd, plant u de zaailingen na de laatste vorst uit in een koude bak of een kas. De grond temperatuur moet tenminste 12 °C zijn, kouder heeft geen zin.
Meloenen dragen vruchten aan de zijscheuten. De hoofdscheut wordt reeds na het 4e of 5e blad getopt. Uit de hoofdscheut ontstaan vervolgens zijscheuten welke na het 6e blad getopt worden. De zijscheuten die hier weer uit ontstaan zijn de vruchtdragende zijscheuten welke 1 à 2 bladeren boven de vrucht getopt moeten worden. Zorg voor een zeer zonnige en warme standplaats. Het beste resultaat wordt verkregen in een (onverwarmde) kas. Geef de planten, zodra de vruchten verschijnen, elke week wat biologische vloeibare tomatenmest. Zorg voor een stevige ondersteuning. Meloen kan ook omhoog worden gekweekt. Bind de meloenen hiervoor aan een stevige ondersteuning (klimrek) en stop ze in een speciaal netje of een schone, droge panty. Meloen kan worden geoogst als er bovenop de meloen scheurtjes in de schil zitten en de meloen sterk begint te ruiken. Het is ook mogelijk om meloen half rijp te oogsten, laat hem dan op kamertemperatuur afrijpen. Snijd altijd een klein stukje steel mee met de meloen. Meloen kan op kamertemperatuur 5 - 7 dagen worden bewaard. Het is ook mogelijk om meloen in te vriezen, dan kan de meloen 12 maanden worden bewaard.