Marokkaanse Kruizemunt is een biologisch gekweekte munt soort. Marokkaanse Kruizemunt wordt ook wel Aarmunt en Groene Munt genoemd. Het blad is heldergroen en een beetje hobbelig. Het is een lid van de lipbloemen familie (Lamiaceae) net zoals: Dovennetel, Lavendel, Tijm, Hennepnetel, Citroenmelisse, Hyssop, Kruizemunt, Wilde Marjolein, Rozemarijn, Pepermunt, Salie, Bonenkruid, Glidkruid, Basilicum en Kattenkruid. Dit zijn over het algemeen allemaal groene, bruikbare kruiden die zowel culinair als medicinaal kunnen worden gebruikt. Ook bevatten de bladeren van deze planten aromatische oliën. Ook bevat de lipbloemenfamilie heel veel veel gebruikte keukenkruiden zoals: Tijm, Munt, Basilicum, Wilde Marjolein, Salie en Rozemarijn.
Marokkaanse Kruizemunt heeft een krachtige smaak en geur. Hierdoor is het de populairste soort voor het gebruik als muntthee. De plant start langzaam en ontwikkelt zich daarna snel. Deze plant is zowel vers als gedroogd te gebruiken. Het gedroogde blad kan worden gebruikt als thee, infusie en in allerlei gerechten. Het blad kan ook worden fijngemaakt of tot poeder worden gemalen. Hierna kan het poeder worden gebruikt in allerlei gerechten. De heerlijke frisse en muntachtige geur en smaak zijn verkwikkend en fris. Het heeft een iets minder sterke smaak dan de smaak van Pepermunt omdat er minder menthol in deze munt zit.
Marokkaanse Kruizemunt helpt medicinaal tegen diverse maagproblemen, verstopping van het ademhalingsslijmvlies, tegen spasmen en het bevordert de spijsvertering. Dit is ook de reden dat Marokkaanse Kruizemunt thee wordt gedronken tijdens en na de maaltijd. Deze munt wordt veel gebruikt in kruidenthee en met name in groene thee met Oosterse munt. Ook voegt deze munt frisheid toe aan vlees, salades, soepen en allerlei andere gerechten. Kan ook gebruikt worden in desserts en taarten en ander gebak. Marokkaanse Kruizemunt wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met rundvlees, lamsvlees, chocolade, kip, sla en diverse vruchten. Marokkaanse Kruizemunt wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, soepen, salades, dranken, Chutneys en in desserts. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Engelse, Griekse, Indiaanse, Franse, Marokkaanse en Nederlandse keuken. Marokkaanse Kruizemunt is een plant die zeer geliefd is bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Marokkaanse Kruizemunt verliest zijn blad in de winter. Marokkaanse Kruizemunt is een vaste plant. Marokkaanse Kruizemunt bloeit van juli t/m september. Winterharde meerjarige. Hoogte: 30 - 80 cm.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juli
Zaaidiepte: ½ -1 cm
Kiemtijd: 12 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni - september
Bloeiperiode: juli - september
Binnen voorzaaien kan vanaf begin april. Zaai in aparte potten ( ong. 8 cm Ø) gevuld met vochtige potgrond. Zaai max. 10 - 15 zaden per pot. Dek de zaden af met een klein beetje potgrond. Doe dit door voorzichtig wat grond te zeven met een zeef. Zorg voor een gelijkmatige kiemtemperatuur en laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. Houd het zaaisel goed vochtig door het voorzichtig met een plantenspuit te besproeien. Dit zorgt er voor dat de fijne zaden niet worden verstoord. Zodra de zaailingen opkomen kunt u de potten koeler wegzetten (15 - 18 °C). Zet de potten vanaf begin mei, 10 - 14 dagen overdag buiten om ze aan de buitentemperatuur te laten wennen. Hierna kunt u de planten buiten zetten op een zonnige plaats met goede afwatering.
Buiten zaaien in de vollegrond kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zorg voor een zonnige plaats met goede afwatering. Omdat munt erg kan woekeren, is het verstandig om in potten of in afgesloten bakken te zaaien. U kunt ook plastic potten gebruiken waaruit de bodem is geknipt. Munt stelt weinig eisen aan de grondsoort waarin hij wordt gezaaid, maar goede drainage is belangrijk. U kunt munt ook binnenshuis in potten zaaien en houden, zodat er altijd verse munt bij de hand is tijdens het koken.