Deze kruizemunt is zeer aromatisch en zoet. Deze plant heeft ook een heerlijke geur. Hij bloeit met aantrekkelijke lila-roze tot witte bloemetjes. Die ook zeer geliefd zijn bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zoals alle muntsoorten is dit een plant die als hij de kans krijgt de hele tuin overwoekerd. Kruizemunt kan daarom het beste in een pot of in een van onder afgesloten bak worden gekweekt. De bladeren hebben een unieke gekreukelde textuur.
Kruizemunt heeft verschillende medicinale toepassingen. Kruizemunt is verkoelend en kan helpen tegen darmkrampen, tegen winderigheid, tegen reisziekte, misselijkheid, bij galblaasproblemen, bij hoofdpijnen, slapeloosheid door rusteloosheid, infecties van de neus, keel en bijholten en tegen slechte adem. Ook kan kruizemunt helpen bij problemen met de spijsvertering. Dit is ook een reden waarom er vaak kruizemuntthee wordt gedronken tijdens of net na het eten.Kruizemunt wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met rundvlees, lamsvlees, chocolade, kip, sla en diverse vruchten. Kruizemunt wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, soepen, salades, dranken, Chutneys en in desserts. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Engelse, Griekse, Indiaanse, Franse, Marokkaanse en Nederlandse keuken. Kruizemunt is een plant die zeer geliefd is bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Kruizemunt verliest zijn blad in de winter. Winterharde meerjarige.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei-juli
Zaaidiepte: ½ -1 cm
Kiemtijd: 12-21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Plantafstand: 30- 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni - september
Binnen voorzaaien kan vanaf begin april. Zaai in aparte potten ( ong. 8 cm Ø) gevuld met vochtige potgrond. Zaai max. 10 - 15 zaden per pot. Dek de zaden af met een klein beetje potgrond. Doe dit door voorzichtig wat grond te zeven met een zeef. Zorg voor een gelijkmatige kiemtemperatuur en laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. Houd het zaaisel goed vochtig door het voorzichtig met een plantenspuit te besproeien. Dit zorgt er voor dat de fijne zaden niet worden verstoord. Zodra de zaailingen opkomen kunt u de potten koeler wegzetten (15 - 18 °C). Zet de potten vanaf begin mei, 10 - 14 dagen overdag buiten om ze aan de buitentemperatuur te laten wennen. Hierna kunt u de planten buiten zetten op een zonnige plaats met goede afwatering.
Buiten zaaien in de vollegrond kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zorg voor een zonnige plaats met goede afwatering. Omdat munt erg kan woekeren, is het verstandig om in potten of in afgesloten bakken te zaaien. U kunt ook plastic potten gebruiken waaruit de bodem is geknipt. Munt stelt weinig eisen aan de grondsoort waarin hij wordt gezaaid, maar goede drainage is belangrijk. U kunt munt ook binnenshuis in potten zaaien en houden, zodat er altijd verse munt bij de hand is tijdens het koken.