Szechuan peper komt oorspronkelijk uit Noord-Midden China uit de regio Szechuan. Het is geen peper, maar hij kan wel worden gebruikt als een soort peper. Vooral de roze, gedroogde zaadhulsjes worden gebruikt voor het kruiden van gerechten. Hij wordt ook wel Sichuanpeper, Chinese peper en Kiespijnboom genoemd. Deze hoge struik of kleine boom is een lid van de Wijnruitfamilie (Rutaceae) net als Wijnruit, Chinese Kumquat, Sinaasappel, Citroen en Bergamot. Het is een winterharde, traaggroeiende struik of boom die in het begin van de zomer bloeit met kleine witte tot geelgroene bloemetjes die uiteindelijk uitgroeien tot ronde, rode vruchtjes waarin zich uiteindelijk de zwarte zaden bevinden. Van deze struik/boom worden de gedroogde vruchtjes gebruikt en voornamelijk het buitenste roze schilletje. Maar het blad en de jonge scheuten van de Szechuan peper zijn ook eetbaar. Het gedroogde blad kan op dezelfde manier als Kerrieblad en Laurierblad worden gebruikt. Het is een traag groeiende struik/boom die in de winter zijn blad verliest. Is ook zeer geschikt als struik/boom in bijv. een voedselbos. Vogels nestelen graag in de takken. De takken en het blad hebben zeer stekelige doornen. Voorzichtig oogsten en eventueel handschoenen gebruiken ter bescherming van de handen.
De smaak van Szechuan peper is zeer apart. Het blad heeft een citrus-achtige smaak en geur en kan worden gebruikt als een vervanging voor Laurier- en Kerrieblad in gerechten. Het zeer jonge blad kan ook rauw worden verwerkt in bijv. salades. Voeg het blad ook eens toe aan wokgerechten, soepen, sauzen, groentegerechten, stoofschotels en ovenschotels. Van de korrels wordt vooral het buitenste, roze schilletje gedroogd en hierna verpoedert gebruikt. Dit heeft een aparte smaak die niet pittig is, maar wel een tinteling op de tong veroorzaakt. Op zowel de korrels als de gedroogde schors van de struik/boom kan worden gekauwd voor het behoud van een gezond gebit. Op de onrijpe korrels kan worden gekauwd bij kiespijn, dit geeft een licht verdovend effect. Deze struik/ boom is zelfbestuivend, maar kan ook goed in groepjes van meerdere struiken/bomen worden geplant. Szechuan peper wordt vaak in combinatie met steranijs, gember, kruidnagel en venkel gebruikt. Dit wordt ook wel vijfkruiden poeder genoemd. Zowel het roze velletje als de zwarte zaden zijn eetbaar. Voeg deze aan het einde van de kooktijd toe voor een sterke, kruidige smaak en geur. De bessen worden geplukt zodra zij beginnen te splitsen, hierbij worden de kleine, ronde, zwarte zaden zichtbaar. Droog de roze hulsjes een aantal dagen binnen in een goed geventileerde ruimte in de zon. Hierna zijn ze goed droog en vacuüm verpakt in bijv. glazen of plastic bakjes met deksel ongeveer 1 jaar houdbaar. Houd deze plant uit de buurt van andere citrusplanten (bijv. citroen, limoen, sinaasappel enz.), omdat hij een ziekte kan verspreiden die andere citrusplanten kan aantasten. Winterharde meerjarige. Hoogte: 250 - 400 cm.
Stratificeren: 1 - 3 maanden
Buiten zaaien onder glas: september - oktober & februari - april
Kiemtijd: 2 - 12 maanden
Kiemtemperatuur: 5 - 10 °C
Zaaidiepte: 1 - 2 cm
Plantafstand: 150 - 250 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeiperiode: mei - juni
Oogstperiode blad: mei - eind oktober
Oogstperiode korrels/zaadhuls: september - oktober (vanaf het 3e jaar na zaaien)
Voordat u begint met het kweken van deze struik/boom is het goed om te weten dat dit een zeer lastig te kweken soort is waarbij het ontkiemen van de zaden zeer lange tijd (2 maanden tot 1 jaar) kan duren. Het kweken van Szechuan pepper is voor een beginnende kweker een behoorlijke uitdaging.
Szechuan peper is een koudekiemer die voor het kiemen een koude periode nodig heeft. Dit wordt stratificeren genoemd. Dit kan worden bereikt door de zaden gehuld in bijvoorbeeld keukenpapier of de verpakking ongeveer 1 - 3 maanden voor het zaaien in de koelkast te leggen. Zorg voor een temperatuur rond de 4 °C, na deze periode kunnen de zaden worden gezaaid in aparte potten (ø 9 cm) gevuld met goed vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai buiten onder glas vanaf september - oktober of zaai in het vroege voorjaar van februari tot april. Zaai de zaden ongeveer 1 - 2 cm diep en bedek de zaden goed met een laag zaaigrond. Houd de zaden in deze periode goed vochtig, maar niet te nat. De zaden van deze plant ontkiemen het beste bij temperaturen tussen de 5 - 10 °C. Het ontkiemen van de zaden van de Szechuan peper kan 2 maanden tot een jaar duren. Dit is onder andere afhankelijk van de kiemtemperatuur, wisselingen in de temperatuur en de weersomstandigheden. Zet de potten in een koude kas of koude bak tijdens de kiemperiode. Het is wel belangrijk om de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk te houden en vooral de temperatuur 's nachts niet te veel te laten dalen. Houd het zaaisel in deze periode goed vochtig, maar niet te nat. Szechuan peper kan buiten in de volle grond worden gekweekt of in grote potten. Deze plant heeft een standplaats nodig met goed waterdoorlatende grond. Voor het planten van de struiken is het nodig om eerst goed te bemesten. Geef de planten, vanaf het 2e jaar na zaaien, elke week wat speciale vloeibare citrusvoeding zoals: citrusfocus.
Het is zeer belangrijk om de planten nooit te laten uitdrogen, maar tegelijk de planten niet te veel water te geven. Ze mogen namelijk niet in water blijven staan. Let ook op bij droogte, de planten hebben dan meer behoefte aan water, zeker als u de Szechuan peperplanten in potten kweekt. Vanaf juni kunnen de planten buiten worden gezet op een zonnige plek met eventueel in de namiddag wat schaduw. Houd de planten 1½ tot 2½ meter uit elkaar. In het 1e jaar na zaaien, moet deze struik/boom in de winter goed worden beschermd tegen strenge (nacht) vorst. Bedek de struik/boom met speciaal fleece of een jute zak.
De takken hebben zeer stekelige doornen. Voorzichtig oogsten en eventueel handschoenen gebruiken ter bescherming van de handen. Het duurt ongeveer 3 jaar na het zaaien voordat er voor de 1e keer vruchten aan deze zeer langzaam groeiende struik/boom verschijnen. Niet alleen de vruchten van deze struik/boom kunnen worden gegeten, maar ook het blad en de jonge scheuten zijn eetbaar. Het blad kan worden gebruikt op dezelfde manier als Laurierblad en Kerrieblad. De vruchtjes worden na de oogst gedroogd, waarna de roze schilletjes en de zwarte zaadjes van elkaar worden gescheiden. Zowel de schilletjes als de zaden kunnen worden gebruikt in gerechten. Droog de roze hulsjes een aantal dagen binnen in een goed geventileerde ruimte in de zon. Hierna zijn ze goed droog en vacuüm verpakt in bijv. glazen of plastic bakjes met deksel ongeveer 1 jaar houdbaar. Houd deze plant uit de buurt van andere citrusplanten (bijv. citroen, limoen, sinaasappel enz.), omdat hij een ziekte kan verspreiden die andere citrusplanten kan aantasten.