Salie Vatican white wordt ook wel muskaatsalie of scharlei genoemd. Deze tweejarige plant uit de lipbloemenfamilie (lamiaceae) is familie van o.a. bergbonenkruid, citroenmelisse, echte marjolein , eenjarige bonenkruid, franse lavendel, kruiptijm, lavendel, pepermunt, salie, rozemarijn, tijm, watermunt en wollige munt. Deze kruidachtige plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Deze tweejarige winterharde plant met aantrekkelijke witte bloemetjes wordt in Nederland en België gehouden als tuinplant. In het 1e jaar ontwikkelt zich een bladrozet met brede eironde grijsgroen behaarde bladeren en in het 2e jaar verschijnt hieruit een bloemstengel vol met witte, kleine bloemetjes die zeer druk worden bezocht door bijen, vlinders en andere nuttige insecten.
Zowel de bloemetjes als het blad zijn eetbaar. Vergelijkbaar met gewone salie. Van het blad en de bloemetjes kan bijv. thee worden gemaakt. Ook kunnen de bloemetjes gebruikt worden als eetbare decoratie in diverse gerechten. De geneeskrachtige eigenschappen van salie Vatican white zijn vergelijkbaar met de eigenschappen van salie. Goed voor de spijsvertering en kalmerend en net als salie kan thee gemaakt van salie Vatican white vrouwen helpen bij het verzachten van overgangsklachten zoals opvliegers, angsten, boosheid en andere overgangsklachten. Ook kan deze thee helpen bij klachten van de urinewegen en allerlei vrouwenkwalen zoals: PMS en menstruatieproblemen. Beperk het gebruik van deze thee tot 2 kopjes per dag. Salie Vatican white moet niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Van deze plant kan ook een geneeskrachtige olie worden gemaakt. Deze geurende bladverliezende tuinplant is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zet deze plant op een zonnige, kalkrijke en beschutte standplaats met goed waterdoorlatende grond. Doordat deze plant zich gemakkelijk uitzaait, verdient hij zeker een plaatsje in de natuurtuin of in de verwilderde tuin. Deze plant bloeit van juni t/m september. Salie Vatican white verliest zijn blad in de winter. Winterharde tweejarige. Hoogte: 70 - 100 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemen: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 24°C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: zonnig
Bloeiperiode: juni - september
Binnen kan er vanaf maart gezaaid worden in trays met goed vochtig gemaakte zaai-en stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Salie heeft een koude periode nodig om goed te kunnen kiemen. Zet de trays niet te warm weg en bedek ze met het deksel om het vocht binnen te houden. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potten. Laat de potten begin mei een aantal dagen, overdag buiten staan om de zaailingen te laten wennen aan de buitentemperatuur. Na half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen op een zonnige plaats met goede waterdoorlatende grond worden gezet.
Buiten zaaien in de vollegronde kan vanaf mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai dun en druk de zaden voorzichtig aan. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de zaailingen uit op 20 - 30 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Geef salie een zonnige plaats met goed waterdoorlatende grond. Deze plant zaait zichzelf zeer gemakkelijk uit en is daardoor uitermate geschikt voor de verwilderde tuin. U kunt deze tweejarige ook vanaf september buiten zaaien. Op deze wijze maakt de plant een natuurlijke koude periode door en zal hij vanaf het voorjaar vanzelf beginnen te kiemen. Als u niet wilt dat de plant zichzelf uitzaait, kunt u de bloemaar na de bloei terugsnoeien.