Salie is een biologisch gekweekt, zeer taai en aromatisch, winterhard en meerjarige saliesoort. Hij heeft breed grijs-groen blad en bloeit met aantrekkelijke blauwe bloemetjes.
Salie kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. De smaak is dan wel anders. Gebruik salie bij gevogelte, varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees, stoofschotels, sauzen, dressings, tomatengerechten, aubergine, soepen en kaasgerechten. Wordt ook vaak in borders geplant vanwege zijn mooie blauwe bloemetjes. Winterharde meerjarige.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemen: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan van begin april tot mei. Zaai in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai dun en bedek de zaden met een laagje potgrond. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk. Laat de temperatuur 's nachts niet dalen. Verpot de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, in aparte potjes. Nu kunnen ze iets koeler worden gezet (17 - 18°C). Laat de jonge planten begin mei ongeveer 10 - 14 dagen afharden door ze overdag buiten in de zon of een beschutte plaats te zetten. Na deze periode kunnen de planten op een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd 30 - 45 cm tussen de planten aan.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai in rijtjes of groepjes. Bedek de zaden met een laagje grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 - 45 cm ruimte. Een zonnige standplaats met beschutting en kalkrijke, goed gedraineerde grond is belangrijk. Salie heeft weinig last van ziektes en insecten en is mede daardoor een gemakkelijk te kweken plant.