Korianderzaad kopen
Koriander is een keukenkruid dat veel wordt gebruikt in de Oosterse en Marokkaanse keuken. Het is bijvoorbeeld heel lekker in stoofgerechten, Marokkaanse Tajines en in Oosterse soepen of curries met kokosmelk. Koriander moet u niet te lang laten meekoken. Het kruid kan ook na het koken vers over het gerecht worden gestrooid. Houd u van Koriander en gebruikt u het vaak? Zelf koriander zaaien is dan een goed idee. Daarvoor kunt u hier online korianderzaad kopen.
Koriander zaaien
Als u korianderzaden hebt gekocht krijgt u altijd zaai instructies meegestuurd van 123zaden. In het begin van het jaar kunt u de zaden binnen zaaien en vanaf mei kunnen de korianderzaden ook buiten gezaaid worden. U heeft niet eens een grote tuin nodig. Vierkante moestuinbakken zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor koriander zaaien. Na het zaaien van de korianderzaden duurt het gemiddeld 14 tot 21 dagen tot de zaden ontkiemen. De een- of tweejarige plant wordt uiteindelijk ongeveer 60 centimeter hoog.
Korianderzaden gebruiken
U kunt zowel het blad als de zaadjes van de korianderplant eten. Het blad van koriander heeft een uitgesproken smaak waar niet iedereen van houdt. Als u het blad gaat oogsten is het het beste om niet meer dan een derde van de plant af te knippen. Dan kan de plant weer verder groeien en kunt u later opnieuw oogsten. De jonge en mooie blaadjes zijn het lekkerste. De oudere, varenachtige blaadjes smaken wat bitter. De steeltjes kunt u ook fijnhakken en in de maaltijd verwerken.
Als de korianderplant uiteindelijk gaat bloeien wordt er nauwelijks meer vers blad gevormd. Maar ook dan is de plant nog bruikbaar. De zaden rijpen af en kunnen afgeknipt worden om te drogen. Ze lijken best veel op peperbolletjes. Deze verse korianderzaden behouden heel lang hun smaak en zijn zelfs smaakvoller dan de zaden die u in de winkel koopt. De fijngemalen korianderzaden staan bekend onder de naam ketoembar.
Binnen zaaien: februari - maart
Buiten zaaien: midden mei - juni
Kiemen: 5 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20°C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 23 - 30 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: juli - oktober
Zaai instructies korianderzaden
Binnen
Koriander kan binnen in grote bloempotten worden gezaaid. Zaai vanaf februari in een grote bloempot een aantal zaden (max. 10 zaden). Zaai ongeveer 1½ diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en warm. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zet de potten niet in de vensterbank, maar zorg wel voor een lichte en warme standplaats. Zorg voor een goede afwatering van de potten.
Buiten
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, op een zonnige plaats met goede afwatering. Zaai ongeveer 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Ontkiemen van de zaden duurt gemiddeld 14 - 21 dagen buiten, afhangelijk van de temperatuur en het weer. Koriander heeft een teer wortelstelsel dat niet goed tegen verplanten kan. Daarom moeten de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, rondom worden uitgedund op ongeveer 25 cm. Houd de grond goed vochtig, maar niet te nat omdat deze plant erg slecht tegen natte voeten kan. Zet op een zonnige plaats met in de zomer eventueel half schaduw en oogst regelmatig.
Tip:
Wij adviseren Herb Focus voor al uw kruiden.
Verkrijgbaar in: 300 ml fles - 500 ml fles
Herb Focus is zeer geschikt voor keukenkruiden in potten, containers e.d. Kruiden zoals Peterselie, Basilicum, Koriander, Tijm, Dille en dergelijks. Kruiden in potten en containers hebben veel baat bij een regelmatige Herb focus gift en zullen reageren met een uitbundige groei. Herb Focus is speciaal ontwikkeld voor de specifieke behoefte van pot kruiden en gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek en ervaring met de kweek van kruiden op commerciele schaal. Deze formule zal de groei van gezonde, groene bladeren opwekken en ondersteunen. |
|
Bewaren
Bewaren
Aantal planten per vak: 1 |
|
Aantal zaden per vak: 2 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: 15 |
Binnen zaaien: februari - maart |
Buiten zaaien: vanaf mei |
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm |
Kiemtijd: 5-10 (binnen)/14-21 dagen (buiten) |
Kiemtemperatuur: 18 - 22°C |
Standplaats: zonnig en licht |
Dagen tot oogst: 35 - 60 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Binnen zaaien kan vanaf februari in kleine stekpotjes met goed vochtig gemaakte speciale zaaigrond. Zaai per potje 2 zaadjes per gaatje in het midden en bedek dit met een kleine hoeveelheid grond. Knip per potje 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen eind april - begin mei overdag buiten af. Na 15 mei kunt u de plantjes in uw gereedstaande bak planten.
Buiten zaaien kan vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai per vak 2 zaadjes per gaatje in uw goed vochtig gemaakte zaaigrond en druk de zaden voorzichtig aan. Knip de zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Geef regelmatig water en verwijder het eventueel opkomende onkruid.
Oogst regelmatig van uw koriander om doorgroeien te bevorderen. Het blad kan na ongeveer 35 dagen worden geoogst en de zaden na ongeveer 60 dagen. Laat de zaden goed drogen. Het kan zowel geheel als gemalen worden gebruikt. De zaden kunnen ook in een droge koekepan worden geroosterd voor een intensere smaak. Bewaar het blad gewikkeld in vochtig keukenrol in de koelkast.
Bewaren
Bewaren