Gewoon Duizendblad is een mooie tuinplant die vaak als onkruid wordt gezien. Het blad is vederachtig en vertakt. Het is een schermbloemige met mooie, kleine witte tot lichtroze bloemetjes. Hij dankt zijn naam aan de vele blaadjes die hij heeft. Millefolium betekent namelijk "Duizend blaadjes". Deze plant komt in ons land (Nederland) ook overvloedig in de natuur voor. Ook in de rest van Europa en Noord-Amerika is het een veel voorkomende plant. Hij bloeit vooral op grasland en in bermen. Hij heeft goed waterdoorlatende grond nodig. Hij zaait zichzelf uit en verspreidt zich daarnaast ook nog door zijn wortelstokken. Hij kan gemakkelijk hele stukken in de tuin overnemen.
Duizendblad kan als vervanging van Hop bij het maken van bier worden gebruikt. Er kan ook olie van deze plant worden gemaakt via het gebruik van een distileerketel. Deze olie kan worden gebruikt in bijv. het bad en vanwege zijn aparte geur. Ook kan men met Duizendblad stoffen geel, oranje en bruin verven. Kijk wel uit met de plant want hij kan voor een overgevoeligheid voor licht zorgen als het sap van de plant in contact komt met de huid. Duizendblad kan worden gebruikt bij kleine wondjes om het bloeden te stoppen en de wondjes te desinfecteren. Duizendblad kan als geneeskundig kruid worden ingezet tegen: verkoudheid, maag- en darmklachten, koorts en bloedzuiverend is. Hiervoor wordt het blad samen met de bloemen gebruikt om een redelijk bittere thee van te maken. Deze thee kan vermengd worden met andere kruiden om hem minder bitter te maken. Deze thee is ook eetlustopwekkend. Ook wordt Duizendblad gebruikt tegen krampen bij vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen Duizendblad beter niet gebruiken. De smaak van het blad van Duizendblad is licht bitter met een zoete ondertoon. Ook kan het jonge blad worden gebruikt in soepen, stoofschotels en salades. Hier voegt Duizendblad een bittere smaak toe. Ook neutraliseert Duizendblad vet. Duizendblad is ook een waardplant voor diverse vlinders en motten. Ook wordt Duizendblad bezocht door bijen en andere nuttige insecten. Ook is het een mooie natuurlijke snijbloem. Winterharde meerjarige. Hoogte: 15 - 50 cm.
Buiten zaaien: april - juni en juli - september
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 21 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: volle zon - half schaduw
Oogstperiode: juni - november
Bloeiperiode: juni - november
Duizendblad wordt uitsluitend buiten gezaaid. Zaai vanaf april op een van te voren geprepareerd zaaibed. Zaai dun en oppervlakkig. Druk of hark de zaden voorzichtig in de grond. Bedek ze niet want Duizendblad is een lichtkiemer. Houdt de zaden goed vochtig en laat ze vooral niet uitdrogen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet te veel dalen. Houdt goed vochtig en onkruidvrij. Nadat de zaden zijn ontkiemd, kunnen de jonge zaailingen een iets koelere temperatuur ( 10 - 16 °C) verdragen. Zet de planten vanaf eind september - begin oktober op een vaste plaats. Zorg voor een kalkrijke, goed waterdoorlatende en zonnige plek met half schaduw. Duizendblad kan op veel verschillende grondsoorten worden gekweekt: zand, veen en kleigrond. Deze plant houdt van een verstoorde en arme grond.
Zodra de bloemen gaan bloeien, kunnen zij ook worden geoogst. De bloemen kunnen op een droogrek in een goed geventileerde ruimte worden gedroogd om ze beter te kunnen bewaren. Bewaar de gedroogde bloemen en het blad in een plastic doos met deksel op een droge, donkere en vorstvrije plek.