Wat is fenegriek?
Fenegriek is een veelzijdig kruid. Het bezit gunstige eigenschappen en stoffen voor uw gezondheid. Zo zit er een grote hoeveelheid vezels en mineralen in. Fenegriek wordt ook wel Grieks hooi genoemd. Deze niet winterharde eenjarige kruidenplant heeft kleine, onopvallende geel-witte bloemetjes omringd door donkergroen blad. In gedroogde vorm ruikt het naar pas gemaaid gras. Het plantje wordt zo’n 50 cm hoog. Fenegriek heeft een heel sterke, bittere, scherpe smaak die enigszins afgezwakt kan worden door de zaden voor gebruik te roosteren. Het kruid is rijk aan vitamine A, C, en de mineralen IJzer en Koper.
Fenegriekzaden gebruiken
Dit oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige plantje heeft verschillende toepassingen:
1. De gedroogde en eventueel gemalen zaden worden culinair gebruikt in o.a. curry's, gebak, brood en kaas.
2. De geweekte zaden worden als kiemgroente gebruikt.
3. De zaden en het gedroogde blad worden medicinaal gebruikt voor o.a. het verlagen van de bloedsuikerspiegel, bij menstruatiestoornissen, het verhelpen van impotentie en als ontstekingsremmend middel.
4. Men zet thee van het fenegriekzaad. Fenegriekthee verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn en is o.a. koortsverlagend.
5. Het gehele plantje wordt gebruikt als groenbemester. Het gebruik door zwangere vrouwen wordt afgeraden omdat het abortus opwekkende eigenschappen heeft.
Fenegriekzaad kopen bij 123zaden
Wilt u fenegriekzaad kopen? Dan bent u bij 123zaden aan het juiste adres.
Fenegriekzaden kunnen gezaaid worden om een plantje te kweken en vervolgens de kruiden te oogsten. U kunt ook fenegriekzaad kopen om ze als kiemzaden te kweken. We leveren altijd zaai instructies bij uw bestelling. Hierin kunt u, per doel, precies lezen hoe en wanneer de fenegriekzaden het beste gezaaid kunnen worden. Uw bestelling wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we op 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. Bestel uw fenegriekzaden nu op 123zaden.nl!
Voorweken: 12 uur
Binnen zaaien: vanaf maart
Buiten zaaien: eind april - eind mei
Zaaidiepte: oppervlakkig
Kiemen: 6 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22°C
Zaaien in rijen: 5 - 10 cm
Plantafstand: 20 - 25 cm
Standplaats: zonnig en beschut
Bloeiperiode: juni - juli
Zaai instructies fenegriekzaden
Week de zaden 12 uur voor het zaaien voor in lauw warm water zodat ze gemakkelijker en sneller kiemen. Zaai vanaf maart in trays met goed vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai oppervlakkig en bedek de zaden met een dun laagje, gezeefde zaaigrond. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder 20 ”C komt en dat er voldoende licht is, maar zet de trays niet in de volle zon. Bedek de trays met een deksel om de grond voldoende vochtig te houden, maar niet nat om schimmelen van de zaden te voorkomen. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Laat de zaailingen eind april overdag een paar dagen aan de buitentemperatuur wennen. Zet ze na een aantal dagen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, op een zonnige, beschutte plaats met voedingsrijke, goed gedraineerde grond.
Buiten zaaien kan vanaf mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai in vooraf bemeste, goed gedraineerde grond op een zonnige, warme plaats met beschutting tegen de wind. Zaai oppervlakkig in rijen en druk de zaden voorzichtig in de grond. Bedek de zaden hierna met een heel dun laagje zaaigrond. Houd de zaden tijdens de kieming goed vochtig, maar niet nat. Dun de zaailingen uit op 25 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Na de bloei kunnen de 10 cm lange zaaidozen worden geoogst zodra zij bruin en droog beginnen te worden.
Fenegriek als kiemzaad
Fenegriek wordt ook als kiemzaad gekweekt. Dit kan het hele jaar door binnenshuis worden gedaan. Gebruik per keer kleine hoeveelheden zaad afhankelijk van uw behoefte. Week de zaden 12 uur voor gebruik voor in lauw warm water en spoel ze heel goed af. Gebruik alleen goed gewassen, onbeschadigde zaden. Stop ze in een speciale kiembak met rooster, plastic bak of een glazen pot. Dek ze eventueel af met een stukje gaasdoek om het spoelen gemakkelijker te maken. Zet ze op kamer-temperatuur (21 °C) en donker weg. Spoel de kiemen elke 12 uur en laat het water steeds weer weglopen. Dit 5 -7 dagen volhouden, totdat de kiemen ongeveer 7 cm lang zijn. Verstoor de zaden bij dit spoelen zo min mogelijk. Ze moeten namelijk een dichte massa gaan vormen. Bij het oogsten kunnen de kiemen afgeknipt worden of naar wens samen met de zaden worden gegeten. Eet de kiemen direct na het oogsten.