Dit gemakkelijk te kweken eenjarig kruid heeft een aangenaam peperig aroma dat de tuin een aangename geur geeft. Deze plant heeft tere blaadjes en heerlijk geurende lavendelkleurige bloemetjes en is zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De blaadjes kunnen vers of gedroogd worden gebruikt in diverse bonengerechten, soepen, sauzen, bij vlees, spruitjes, stoofschotels, saladedressings en voor wat extra pit in salades. Zowel het blad als de bloemetjes van bonenkruid zijn eetbaar. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemen: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: zonnig en beschut
Bloeiperiode: juni - augustus
Oogstperiode: juni - mei
Binnen zaaien kan vanaf april. Deze zaden hebben veel licht en warmte nodig om te kunnen kiemen. Zaai in trays gevuld met vochtig gemaakte potgrond. Zaai dun en oppervlakkig en dek de zaden heel licht af. Zet warm en licht weg. Zaai de zaden niet te dicht op elkaar omdat dit broze, opgeschoten plantjes oplevert. Hard de plantjes begin mei af door ze ong. 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Plant de plantjes buiten vanaf midden mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst op een zonnige plek met goede afwatering. Houd 20 - 30 cm ruimte aan rondom de plantjes.
Zaai buiten vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Bij zaaien in rijen ongeveer 45 cm ruimte tussen de rijen aanhouden. Dek de zaden af met een laagje zaaimedium van ½ cm. Als de plantjes 5 - 7 cm hoog zijn moeten ze worden uitgedund zodat er rondom ong. 20 - 30 cm ruimte is. Bonenkruid moet op een zonnige plaats met een goede afwatering worden geplant.
Door de blaadjes continue te oogsten houdt men de productiviteit hoog. Net na de bloeiperiode kunnen hele takken worden geoogst die kunnen worden gedroogd of ingevroren. Bonenkruid kan al na een paar maanden worden geoogst. Je kunt vanaf juni plukken, zodra de bladeren en de stengels groot genoeg zijn. Verwijder onkruid en snoei de plantjes regelmatig. Je kunt het blad vers en gedroogd gebruiken. Droog de takken met stengels en blad op een droge, goed geventileerde plek. Hierna kun je de blaadjes gemakkelijk van de stengels verwijderen. Bewaar in een goed sluitende plastic doos/glazen pot. Zet deze donker, droog en vorstvrij weg.