Wat is Bieslook?
Bieslook is een smakelijk, gezond en veelzijdig kruid. Het wordt ook wel Look en Pijpgras genoemd. Het heeft prachtige grasgroene, lange holle stengels en het bloeit met aantrekkelijke bolle, lichtroze bloemetjes. Het heeft een lekkere milde uiensmaak en het bevat veel vitamine C. Het heeft verschillende medicinale toepassingen. Bieslook is vochtafdrijvend, het stimuleert de eetlust en de spijsvertering en het helpt de bloedsomloop. Het heeft vergelijkbare effecten als zijn neefje Knoflook, maar dan met een mildere smaak. Bieslook bevat ook veel flavonoïden die het beschadigende effect van vrije radicalen tegengaan. Het heeft ook een gunstige invloed op onze bloeddruk. Bieslook wordt ook gebruikt in de keuken in combinatie met eieren, kaas, varkensvlees, aardappelen, boter en in allerlei soepen. Bieslook wordt ook veel gebruikt in sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, soepen, salades en in kruidenboter. Het is ook een zeer geliefd kruid in de Deense, Ierse, Noorse, Franse, Zweedse, Engelse, Duitse, Poolse, Hongaarse en Nederlandse keuken. Om smaakverlies te voorkomen moet Bieslook op het laatste moment worden toegevoegd aan recepten en niet worden meegekookt. Bieslook wordt ook gebruikt om thee van te zetten. Het drinken van Bieslookthee stimuleert de eetlust en de spijsvertering. Bieslook kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Verse Bieslook is wel veel beter van smaak dan gedroogde Bieslook. U kunt beter verse Bieslook invriezen als u het wilt bewaren. Bieslook wordt dus op veel verschillende manieren gebruikt.
Bieslook gebruiken
Bieslook komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt het in heel veel landen gekweekt.
1. Bieslook heeft verschillende geneeskrachtige toepassingen. Het is vochtafdrijvend, het stimuleert de eetlust en de spijsvertering en het heeft een gunstig effect op de bloedsomloop.
2. Bieslook wordt veel gebruikt in de Engelse, Poolse, Zweedse, Deense, Hongaarse, Duitse, Ierse, Noorse, Franse en Nederlandse keuken.
3. Bieslook wordt gebruikt om een kruidenthee te maken die gebruikt kan worden om de eetlust te stimuleren en de spijsvertering te ondersteunen.
4. Bieslook kan vers gebruikt worden en het kan ook gemakkelijk worden ingevroren.
5. Bieslook is heerlijk in combinatie met varkensvlees, eieren, kaas, aardappelen, boter en in soepen.
6. Bieslook bevat veel vitamine C en is hierdoor zeer gezond.
7. Bieslook is een winterharde, meerjarige en gemakkelijk te kweken en te onderhouden kruidenplant.
Bieslook zaden kopen bij 123zaden
Wilt u zaden van Bieslook kopen? Dat kan snel, voordelig en gemakkelijk bij www.123zaden.nl. U kunt gemakkelijk Bieslook zaden zaaien om zelf de plantjes te kweken en hierna het blad te oogsten. Als u Bieslook zaden besteld bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en gemakkelijk te volgen zaaihandleiding bij uw bestelling. Hierin kunt u duidelijke informatie vinden over het zelf zaaien van Bieslook zaden. Uw bestelling bij www.123zaden.nl wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. U kunt uw Bieslook zaden gemakkelijk en snel bestellen bij www. 123zaden.nl!!
Binnen zaaien: begin maart - eind april
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemtijd: 8 - 30 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 25 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: volle zon - halfschaduw
Dagen tot oogst: 60 - 70
Vanaf begin maart tot eind april kan er binnenshuis op een warme plek of in een propagator in trays met fijne, vochtige zaaigrond worden voorgezaaid. Zaai dun en bedek de zaden goed met een laagje zaaigrond. Omdat Bieslook een donkerkiemer is, kan het bij de kieming helpen om de trays in een donkere kamer te zetten. Een constante temperatuur helpt bij de kieming. Laat de temperatuur 's nachts niet dalen. Na 8 - 30 dagen ontkiemen de zaden. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen zij in aparte potten worden gezet. Midden mei, als er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de planten in de volle grond op hun gewenste plaats worden gezet. Houd 30 cm ruimte aan. Zet Bieslook op een zonnige plaats met enige schaduw en goed waterdoorlatende grond, maar zorg wel dat de grond goed vochtig blijft.
Buiten zaaien kan vanaf mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai de zaden op een zonnige plaats met enige schaduw en goed waterdoorlatende grond, maar zorg wel dat de grond goed vochtig blijft. Bedek de zaden met een laag grond omdat Bieslook een donkerkiemer is. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 cm.
Knip de benodigde hoeveelheid Bieslook af, maar laat ongeveer 3 cm van de grond afgerekend staan, zodat dit verder kan groeien. Voor gebruik in de keuken kan er ook een kleine hoeveelheid in potten worden gezaaid. Zet deze potten in een niet te zonnige vensterbank. Bieslook kan geplaagd worden door de schimmelziekte "Roest".